in

De nabewerking van rookfoto’s


7 november 2014, 13:30

Nu je weet hoe je rook fotografeert kun je aan de slag gaan met de nabewerking. Wij leggen de meest voorkomende nabewerkingen van rookfotografie uit!

Na het maken van je rookfoto’s is de nabewerking zeker van belang! Vaak is de rook toch niet helemaal mooi wit of zie je toch nog lelijke vlekken op de achtergrond. Dit kun je in de nabewerking perfectioneren. Ook kun je aan de slag gaan met creatieve bewerkingen, zoals een witte achtergrond of gekleurde rook. In deze tutorial met Photoshop Elements 12 gaan we eerst aan de slag met het perfectioneren van je foto. Daarna bekijken we de creatieve mogelijkheden.

Foto perfectioneren

Onderstaande foto ziet er nog niet perfect uit: de compositie kan strakker, de scherpte kan beter en de rook is niet mooi wit. Met een simpele stappen heb je dit opgelost.

1. Compositie

De compositie van de rookfoto kan een stuk strakker. Het is verstandiger om een totaalplaatje te fotograferen en in de nabewerking een uitsnede te kiezen. In het geval van deze foto kiezen we voor de drie golven in de foto. Pak je <strong>Uitsnijden gereedschap</strong>, selecteer een gewenste uitsnede en klik op het <strong>groene vinkje</strong> of druk op de <strong>entertoets</strong>.De compositie van de rookfoto kan een stuk strakker. Het is verstandiger om een totaalplaatje te fotograferen en in de nabewerking een uitsnede te kiezen. In het geval van deze foto kiezen we voor de drie golven in de foto. Pak je Uitsnijden gereedschap, selecteer een gewenste uitsnede en klik op het groene vinkje of druk op de entertoets.

2. Meer scherpte

Omdat de rook al een beetje is vervlogen, heeft de foto wat scherpte verloren. Scherpte voeg je toe via <strong>Verbeteren - Scherpte aanpassen..</strong> Via de schuifjes kun je nu makkelijk wat scherpte aan je foto toevoegen. Vergeet niet om <strong>Voorbeeld</strong> aan te vinken, zodat je op je foto kunt de aanpassingen ziet en niet te ver doorslaat in de scherpte.Omdat de rook al een beetje is vervlogen, heeft de foto wat scherpte verloren. Scherpte voeg je toe via Verbeteren – Scherpte aanpassen.. Via de schuifjes kun je nu makkelijk wat scherpte aan je foto toevoegen. Vergeet niet om Voorbeeld aan te vinken, zodat je op je foto kunt de aanpassingen ziet en niet te ver doorslaat in de scherpte.

3. Witte rook

Is de rook niet perfect wit, maar eerder blauw zoals bij deze foto? Dan maak je eenvoudig een zwart-wit omzetting via de <strong>aanpassingslaag Verloop toewijzen</strong>. Stel je voorgrondkleur in als zwart en kies een witte achtergrondkleur <strong>(toets D)</strong>. Voeg nu het verloop toe via <strong>Laag - Nieuwe aanpassingslaag - Verloop toewijzen</strong>. Is de witte kleur van de rook een beetje zwak? Klik op het verloop en het venster <strong>Verloopbeheer</strong> wordt geopend. In dit venster kun je de schuifjes van het verloop verplaatsen om de intensiteit van het verloop aan te passen. Is de rook niet perfect wit, maar eerder blauw zoals bij deze foto? Dan maak je eenvoudig een zwart-wit omzetting via de aanpassingslaag Verloop toewijzen. Stel je voorgrondkleur in als zwart en kies een witte achtergrondkleur (toets D). Voeg nu het verloop toe via Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Verloop toewijzen. Is de witte kleur van de rook een beetje zwak? Klik op het verloop en het venster Verloopbeheer wordt geopend. In dit venster kun je de schuifjes van het verloop verplaatsen om de intensiteit van het verloop aan te passen.

Creatieve nabewerkingen

Voor de overige nabewerking stappen we over op onderstaande foto. Hierbij heeft de flitser de achtergrond een beetje verlicht, waardoor de achtergrond niet mooi egaal zwart is. Dit gaan we eerst oplossen. Daarna gaan we aan de slag met creatieve nabewerkingen. Veelvoorkomende creatieve bewerkingen van rookfotografie zijn: witte achtergrond en gekleurde rook. Met een paar klikken op de muisknop krijg je een creatief resultaat.

1. Egale achtergrond

De oplossing bij een oneffen achtergrond is de <strong>aanpassingslagen Niveaus (Laag - Nieuwe aanpassingslaag - niveaus)</strong>. Door met de schuifjes te schuiven kun je het contrast van je foto verhogen, waardoor de achtergrond meer zwart wordt en je rook contrastvoller. Pas wel op dat de rook niet verdwijnt door deze aanpassingslagen. Krijg je nog niet een perfect zwarte achtergrond? Maak dan een <strong>nieuwe laag aan (Laag - Nieuw - Laag...)</strong> en ga met een <strong>zwart penseel</strong> over de oneffenhden heen. De oplossing bij een oneffen achtergrond is de aanpassingslagen Niveaus (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – niveaus). Door met de schuifjes te schuiven kun je het contrast van je foto verhogen, waardoor de achtergrond meer zwart wordt en je rook contrastvoller. Pas wel op dat de rook niet verdwijnt door deze aanpassingslagen. Krijg je nog niet een perfect zwarte achtergrond? Maak dan een nieuwe laag aan (Laag – Nieuw – Laag…) en ga met een zwart penseel over de oneffenhden heen.

2. Witte achtergrond

Vaak zie je rookfoto's op een lichte achtergrond, terwijl je op een donkere achtergrond hebt gefotografeerd. Dit effect bereik je door een negatief van je foto te maken via de toetsencombinatie <strong>Ctrl + I</strong>. Nu heb je waarschijnlijk behoorlijk zwarte rook. Wil je dit iets grijzer maken? Ga dan aan de slag met de <strong>aanpassingslagen Niveaus (Laag - Nieuwe aanpassingslaag - niveaus)</strong> en stel de schuifjes zo in dat de rook nog wel zichtbaar is, maar minder intens zwart.Vaak zie je rookfoto’s op een lichte achtergrond, terwijl je op een donkere achtergrond hebt gefotografeerd. Dit effect bereik je door een negatief van je foto te maken via de toetsencombinatie Ctrl + I. Nu heb je waarschijnlijk behoorlijk zwarte rook. Wil je dit iets grijzer maken? Ga dan aan de slag met de aanpassingslagen Niveaus (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – niveaus) en stel de schuifjes zo in dat de rook nog wel zichtbaar is, maar minder intens zwart.

3. Gekleurde rook

De rook kun je zowel bij de zwarte en witte achtergrond toevoegen. Voor beide foto's is er andere methode. Kies bij een zwarte achtergrond voor de <strong>aanpassingslaag Kleurtoon/Verzadiging (Laag - Nieuwe aanpassingslaag - Kleurtoon/Verzadiging)</strong>. Vink <strong>Vullen met kleur</strong> aan en kies bij <strong>Kleurtoon</strong> de gewenste kleur. Met het schuifje <strong>Verzadiging</strong> stel je de intensiteit van de kleur in. Bij een witte achtergrond kun je beter een <strong>nieuwe laag aanmaken (Laag - Nieuw - Laag of Ctrl + Shift + N)</strong> en deze op te vullen met de gewenste kleur <strong>(Emmertje)</strong>. Zet vervolgens de laagmodus op <strong>Bleken</strong>. Nu is de rook ingekleurd.De rook kun je zowel bij de zwarte en witte achtergrond toevoegen. Voor beide foto’s is er andere methode. Kies bij een zwarte achtergrond voor de aanpassingslaag Kleurtoon/Verzadiging (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Kleurtoon/Verzadiging). Vink Vullen met kleur aan en kies bij Kleurtoon de gewenste kleur. Met het schuifje Verzadiging stel je de intensiteit van de kleur in. Bij een witte achtergrond kun je beter een nieuwe laag aanmaken (Laag – Nieuw – Laag of Ctrl + Shift + N) en deze op te vullen met de gewenste kleur (Emmertje). Zet vervolgens de laagmodus op Bleken. Nu is de rook ingekleurd.

4. Kleurverloop in rook

Een tweede manier om kleur toe te voegen aan je rook is via een kleurverloop. Dit werkt het beste met een witte achtergrond. Maak gebruik van de <strong>aanpassingslaag Verloop.</strong> Het mooiste resultaat behaal je met maximaal 3 kleuren. Stel allereerst je gewenste <strong>voor- en achtergrondkleur</strong> in en voeg get verloop toe via <strong>Laag - Nieuwe aanpassingslaag - Verloop..</strong> en zet vervolgens de laagmodus op <strong>Bleken</strong>. Je ziet nu je tweekleurige verloop in de rook verschijnen. In het venster <strong>Kleurverlooop</strong> kun je eventueel nog een derde kleur toevoegen of de richting en hardheid van je verloop aanpassen. Een tweede manier om kleur toe te voegen aan je rook is via een kleurverloop. Dit werkt het beste met een witte achtergrond. Maak gebruik van de aanpassingslaag Verloop. Het mooiste resultaat behaal je met maximaal 3 kleuren. Stel allereerst je gewenste voor- en achtergrondkleur in en voeg get verloop toe via Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Verloop.. en zet vervolgens de laagmodus op Bleken. Je ziet nu je tweekleurige verloop in de rook verschijnen. In het venster Kleurverlooop kun je eventueel nog een derde kleur toevoegen of de richting en hardheid van je verloop aanpassen.

5. Spiegeling

Een laatste bewerking die je vaak ziet is het spiegelen van de rook. In Photoshop Elements is het niet mogelijk om een losse laag te spiegel. Hier moeten we wat extra stappen voor toepassen. Selecteer de gehele afbeelding <strong>(Selecteren - Alles of Ctrl + A)</strong> en kopieer deze <strong>(Bewerken - Kopiëren of Ctrl + C)</strong>. Maak vervolgens een nieuwe afbeelding aan via <strong>Bestand - Nieuw - Leeg bestand (Ctrl + N)</strong> en plak je foto hier in <strong>(Bewerken - Plakken of Ctrl + V)</strong>. Spiegel vervolgens deze foto via <strong>Afbeelding - Roteren - Horizontaal draaien</strong>. Nu hebben we de gespiegelde foto en moeten we deze nog in de originele foto plakken. Dit is weer een kwestie van alles selecteren <strong>(Ctrl + A)</strong>, kopiëren <strong>(Ctrl + C)</strong> en in de originele foto plakken <strong>(Ctrl + V)</strong>. Je foto bestaat uit twee lagen. Sleep de lagen nu naar de gewenste positie met het <strong>Verplaatsen (sneltoets V)</strong> gereedschap. Nu heb je foto gespiegel. Vervolgens kun je nu nog eventueel kleuren toevoegen aan de foto. Hierbij kun je bijvoorbeeld de linker rookpluim anders inkleuren dan de rechter.Een laatste bewerking die je vaak ziet is het spiegelen van de rook. In Photoshop Elements is het niet mogelijk om een losse laag te spiegel. Hier moeten we wat extra stappen voor toepassen. Selecteer de gehele afbeelding (Selecteren – Alles of Ctrl + A) en kopieer deze (Bewerken – Kopiëren of Ctrl + C). Maak vervolgens een nieuwe afbeelding aan via Bestand – Nieuw – Leeg bestand (Ctrl + N) en plak je foto hier in (Bewerken – Plakken of Ctrl + V). Spiegel vervolgens deze foto via Afbeelding – Roteren – Horizontaal draaien. Nu hebben we de gespiegelde foto en moeten we deze nog in de originele foto plakken. Dit is weer een kwestie van alles selecteren (Ctrl + A), kopiëren (Ctrl + C) en in de originele foto plakken (Ctrl + V). Je foto bestaat uit twee lagen. Sleep de lagen nu naar de gewenste positie met het Verplaatsen (sneltoets V) gereedschap. Nu heb je foto gespiegel. Vervolgens kun je nu nog eventueel kleuren toevoegen aan de foto. Hierbij kun je bijvoorbeeld de linker rookpluim anders inkleuren dan de rechter.

Meer inspiratie?

Leuke kleurcombinaties, spannende uitsnedes en abstracte rookfoto’s? Bekijk voor meer de mogelijkheden van rookfotografie onze collectie met de mooiste rookfoto’s!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 stappen voor goede kinderfotografie

Wildlife fotograferen in Yellowstone