in

De nieuwe Sigma 40mm 1:1.4 DG HSM Art14 maart 2019, 12:47

Sigma introduceerde op de Photokina een aantal nieuwe objectieven, waaronder de lichtsterke 40mm 1:1.4 DG HSM Art. Volgens Sigma is dit de beste Art-lens tot op heden. Dat wilden wij natuurlijk graag zelf even checken!

Een 40 mm…? Jazeker. Dat is meteen ook een totaal nieuwe brandpuntsafstand voor Sigma in het fotografieassortiment. De Japanse fabrikant heeft echter ook een grote Cine-lijn voor het maken van (professionele) video’s. Daar vindt dit objectief zijn oorsprong, wat meteen de ongebruikelijke brandpuntsafstand verklaart. In de filmwereld is een 40 mm namelijk erg populair.

Die wat ongewone brandpuntsafstand maakt dit objectief niet minder interessant. Wellicht zelfs interessanter, want er is nu een optie voor fotografen die een vaste brandpunt zoeken die precies tussen de 35mm-reportagegroothoek en de overbekende 50mm-standaardlens valt. Daarmee kan dit het ideale objectief zijn als 50 mm net te weinig weids is, bijvoorbeeld als je wilt fotograferen in kleine ruimtes.

Andersom kan 35 mm weer net te groothoekig zijn. Een wat langere brandpuntsafstand geeft vaak meer rust in je beelden, doordat je in de meeste situaties gedwongen wordt te kiezen voor één onderwerp of een bepaalde situatie in beeld.

Beeldkwaliteit

De Art-serie staat bij Sigma borg voor de hoogste beeldkwaliteit. De fabrikant gaat zelfs verder door te zeggen dat dit de beste Art-lens tot nu toe zou moeten zijn. Dat is nogal wat, want bijvoorbeeld de 85 mm F 1,4 en de 105 mm F 1,4 zijn allebei uiterst indrukwekkend.

Wat opvalt, is dat de lens uitstekend overweg kan met het weergeven van ’tactiliteit’ in je onderwerp. Materialen worden fantastisch waarheidsgetrouw en bijna tastbaar weergegeven. Stoffen, structuren en bijvoorbeeld de schil van een peer komen als het ware ‘naar voren’ uit het beeld, alsof je ze zo kunt vastpakken. Daardoor is dit een ideale keuze als je op zoek bent naar een objectief om je onderwerp levensecht mee vast te leggen. Of bij fotoseries of -opdrachten waarbij een goede weergave van structuren een vereiste is. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek stilleven of bepaalde vormen van productfotografie.

Conclusie

De algehele beeldkwaliteit ligt op een erg hoog niveau, en Sigma zou wel eens gelijk kunnen hebben met de eerdergenoemde claim. Het is mooi om te zien dat dit Sigma Art-objectief niet alleen enorm scherp is, maar ook in staat is om karaktervolle beelden te maken. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want optische perfectie en een karaktervolle tekening zijn twee verschillende dingen die niet per se gelijke tred houden. Bij de beste objectieven versterken beide eigenschappen elkaar, en deze nieuwe Sigma is daar een oogstrelend voorbeeld van. De relatief hoge aanschafprijs wordt daardoor een heel stuk verzacht.

Plus- en minpunten
Erg goede beeldkwaliteit
Karaktervolle tekening
Groot en zwaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,5

Specificaties

  ModelSigma 40mm 1:1.4 DG HSM Art
  Prijs€ 1.249,-
  LeverancierSigma Benelux, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand40 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie16 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSigma SA, Nikon F, Canon EF, Sony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief1200 gram/131×88 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretfotografie – Tips voor het werken met een model

Zo creëer je diepte in je landschap