in

De perfecte selfie met de Selfy


10 mei 2014, 15:35

Niet voor niets werd ‘selfie’ door de Oxford University Press verkozen tot Engels woord van 2013, want overal op internet en vooral op sociale netwerken doken de selfies op. Ook in Nederland en Vlaanderen werd ‘selfie’ tot woord van het jaar verkozen.

Selfie

Voor zover bekend werd ‘selfie’ voor het eerst gebruikt op een Australisch forum waarin iemand een onscherpe foto van zichzelf plaatste, maar daarbij wel verontschuldigend meldde dat dit kwam omdat het een ‘selfie’ was. In korte tijd is de selfie daarna enorm populair geworden. Een van de typische kenmerken is dat je vaak de arm van degene die de foto gemaakt heeft nog ziet. Niet verwonderlijk, aangezien het behoorlijk lastig kan zijn om een goede foto van jezelf te maken.

Houd je hoofd een beetje schuin zodat er een speels effect ontstaat. (Foto: janneman)

Tips voor de perfecte selfie

Op internet staat het tegenwoordig vol met tips om de perfecte selfie te maken. Hoe ver moet je de camera van je af houden, welke pose houd je aan, waar laat je je armen en hoe kun je de selfie tegelijkertijd toch zo uniek mogelijk maken?

Maak je een selfie van jezelf, houd je hoofd dan niet omhoog en een beetje schuin. Je voorkomt hiermee dat je neusgaten zichtbaar worden en door je hoofd een beetje schuin te houden, ontstaat een speels effect. Probeer de camera ook zo ver mogelijk van je af te houden, zodat het beeld niet gaat vertekenen. Voorkom het maken van selfies via een spiegel. Dit lijkt lekker gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt de camera vrijwel altijd in beeld te staan. Ook je pose is belangrijk als je een goede selfie wilt maken. Wanneer je hem als profielfoto gaat gebruiken op social media, zorg dan voor een kleine uitsnede. Zo blijft je avatar herkenbaar. Denk ook goed na over de achtergrond, aangezien deze voor een groot deel de sfeer van je selfie bepaalt. Beschikt je camera of smartphone over geavanceerde instellingsmogelijkheden, gebruik dan een grote diafragma-opening om de achtergrond onscherp te maken.

Een groepsselfie is helemaal een uitdaging. (foto: triple-t)

Een van de grootste uitdagingen bij het maken van een selfie, blijft nog wel dat je op de camerabutton of ergens op je scherm moet klikken om de foto te maken. Je ziet niet wat je doet en moet maar hopen dat de selfie wordt zoals jij hem wilt hebben. We hebben het dan nog niet eens over het maken van een selfie van een grote groep (die past vaak niet in beeld) en dat er weinig met perspectief gespeeld kan worden. Een arm op een ongewenste plek is ook niet uitzonderlijk.

Gebruik een afstandsbediening

Fabrikanten hebben het succes van de selfie ook ontdekt en komen met interessante oplossingen voor bovenstaande problemen. Er bestaan natuurlijk al afstandsbedieningen om snel een goede selfie te maken, maar om echt functioneel te zijn moet je die afstandsbediening wel altijd bij je hebben.

De Selfy, een houder met een uitneembare afstandbediening.

Sinds kort is er daarom de ‘Selfy’, een smartphonehouder met uitneembare afstandsbediening om foto’s mee te maken. Wanneer je een selfie wilt maken, schuif je de afstandsbediening simpelweg uit de case en hebt hem dus altijd bij je. Tegelijkertijd biedt de Selfy een goede bescherming tegen vallen en krassen. Ook heb je geen gedoe meer met kabels, je verbindt hem gemakkelijk met je smartphone via Bluetooth. De Selfy is op dit moment al verkrijgbaar voor de iPhone 5S en binnenkort de Samsung Galaxy S5.

Jouw selfie-ervaring

Wij zijn erg nieuwsgierig: maak jij zelf wel eens een selfie of vind je het eigenlijk maar niets? Gaat het meestal goed, of zijn er nogal eens irritaties of uitdagingen bij het maken van een goede selfie? Misschien heb je wel een goede tip om de beste selfie te kunnen maken.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Blue Mango Interactive en geschreven door Roald Craenen. De redactie van Zoom.nl is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop Elements: rechtzetten, bijsnijden en schalen

Reclamefotografie op locatie