in

De rol van make-up en styling in je portretshoot

Portretfotografie kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt gaan voor een simpel portret in natuurlijk licht, maar je kunt er ook een studio bij betrekken. Hoe verder je gaat, hoe meer je ook bij je foto zult betrekken. Ga je voor een echte, uitgebreide portretshoot, dan kunnen een goede visagie en styling niet ontbreken. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

De visagie en styling doe je niet zomaar. Als je hier geen of weinig verstand van hebt, is het dan ook zeer verstandig om een visagist en eventueel ook een stylist in huis te halen. Zij weten namelijk precies waar ze mee bezig zijn en kunnen ervoor zorgen dat jij gemakkelijk een topplaat schiet!

Meer leren over portretfotografie? Check dan het Zoom Academy cursusboek Lichttraining met Michiel Fischer!

Bekijk de video over make-up en styling!

Styling en visagie kunnen een enorme rol spelen in een foto. Waar een portret anders al snel redelijk simpel over zou komen, kun je met een goede styling en visagie net dat extra’s geven aan het beeld. Het model komt dan veel beter naar voren en de foto wordt een stuk krachtiger. In de video hieronder vertellen we je daar meer over.

Waarom een goede band met je stylist onmisbaar is

Ga je serieus aan de slag met het maken van studioportretten, dan is een goede visagist en stylist dus onmisbaar. Het is daarbij ook erg belangrijk dat je goed met je stylist overweg kunt. Ga je daarom op zoek naar een stylist, kies dan niet zomaar iemand. Ga even goed in gesprek met elkaar en ga na wat de smaak van de stylist is. Pas de stijl van de stylist bij jouw stijl en kunnen jullie goed met elkaar overweg? Dan zal dat gegarandeerd te zien zijn in je foto’s!

styling

Foto: Rances2001 – ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/160s · 98mm

Een moodboard voor de styling maken

Je kent het gezegde vast: een goede voorbereiding, is het halve werk. Dat klinkt natuurlijk hartstikke cliché, maar het klopt wel. Door je met een moodboard goed voor te bereiden op je shoot, geef je directie aan je stylist. Die weet dan welke kant je op wilt en hoe het model ongeveer gestyled moet worden. Tijdens het stylen zelf kun je vervolgens nog wat kleine aanwijzingen geven.

Maak geen moodboard met alleen maar foto’s, een moodboard bestaat uit veel meer. Werk ook met kleuren, vormen en materialen om duidelijk te maken welke richting je op wilt. Daarbij heb je waarschijnlijk de neiging om helemaal los te gaan en een flink moodboard te maken. Probeer dat te vermijden en houd het moodboard klein. Ga voor niet meer dan 15 beelden op je moodboard, zo zorg je ervoor dat het moodboard niet overweldigend groot is.

Tip: foto’s voor je moodboard kun je gemakkelijk verzamelen door op Zoom.nl zelf een galerij aan te maken!

styling

Foto: Wendy1a – ISO 50 · ƒ/4.5 · 1/13s · 70mm

Jezelf verdiepen in de styling

Het kan natuurlijk zijn dat je geen stylist kunt vinden, of dat je daar het budget niet voor hebt. Dat is helemaal niet gek. Het is dan wel belangrijk, dat je je even goed verdiept in de styling. Maak ook voor jezelf een moodboard en bereid jezelf voor door op iemand te oefenen met make-up en voldoende foto’s en video’s te bekijken. Zo leer je jezelf hoe je je model op de juiste manier kunt stylen.

styling

Foto: stephanieverhart

Styling tijdens de shoot

Het is belangrijk dat je je stylist ook tijdens de shoot mee laat kijken. De stylist kijkt namelijk naar totaal andere dingen dan waar jij naar kijkt op de foto. Glimt het model niet te veel, zitten de haren allemaal nog netjes en zitten er geen gekke vouwen of kreukels in de kleding? Door je stylist mee te laten kijken, kun je het beeld volledig perfectioneren en weet je zeker dat je portret er écht spectaculair uit komt te zien.

Lees ook:

styling

Foto: sannevanbergenh – ISO 100 · ƒ/8 · 1/125s · 85mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

QUIZ: wat weet jij over lightpainting met staalwol?

Een spetterende bewerking: zo werkt de kleurtintcurve in Lightroom