in

De tien mooiste fotolocaties op Texel

Patrick de Graaf 

Als geboren en getogen Texelaar en fervent natuurliefhebber, weet fotograaf Patrick de Graaf de allermooiste plekjes op het eiland te vinden. Speciaal voor Zoom.nl neemt hij je mee langs tien van zijn favoriete locaties op Texel, van vergezichten tot ongerepte natuur. Onderweg legt hij uit hoe je daar de mooiste foto’s kunt maken!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De Hors

Het summum is natuurgebied De Hors, de zuidpunt van het eiland. Het ongerepte en uitgestrekte karakter van dit duin- en strandlandschap maakt dit bij uitstek een plek voor fotografen. Zelfs in de zomermaanden lukt het hier het ‘alleen op de wereld’ gevoel te ervaren. Elk moment op De Hors is fotogeniek, van de mooiste zomerdagen tot stormen die het zand laten stuiven, de lucht grijs maken en de zee wild. Trek daarom wandelschoenen aan en leg de paar kilometer naar dit unieke natuur-gebied af. Ga niet teveel op in het natuurschoon, want er staat maar één paal die vanaf De Hors de weg naar de bewoonde wereld terug wijst.

Strand Paal 17

Het bruisende middelpunt van het strand is Paal 17, nabij Ecomare. Jaarrond is dit het drukste strand, tenminste voor Texelse begrippen dan. Overdag is het hier prima toeven en foto’s maken, maar dit is mijn favoriete plek bij zonsondergang. Door de meerdere strandopgangen, de strekdammen en de buitengewone architectuur van het paviljoen, is er altijd een invalshoek te beden-ken. Voor mijn zonsondergangen maak ik gebruik van LEE-filters en vaak fotografeer ik met lange sluitertijden.

Tip: focus niet alleen op de ondergaande zon. Het zou zomaar kunnen zijn dat het mooiste moment van de dag het laatste zonlicht is, dat op de duinenrij en de strandhuisjes valt.


De vuurtoren

Een van de iconen van het eiland is de vuurtoren, op de noordpunt van het eiland. De robuustheid, de rode kleur en de prachtige locatie, maken dat de meeste foto’s van de vuurtoren aardig raak zijn. Liever geen clichéfoto? Neem meer afstand en leg de nadruk op de omgeving. Het gebied rond de vuurtoren, van camping De Robbenjager tot de strekdam, is zo onwaarschijnlijk mooi dat de natuur het verdient de hoofdmoot in de foto te zijn.


De Horsmeertjes

Ver van de bewoonde wereld liggen De Horsmeertjes in natuurgebied De Geul. Deze plassen zijn een veilige haven of tussenstop zijn voor talloze, veelal bijzondere vogelsoorten. Uitkijkpunten maken het mogelijk vogels te spotten en fotograferen. Ook vanaf het verharde pad kunnen prima foto’s gemaakt worden. Dit lukt het beste met telelenzen en voor de fanatiekelingen zijn wandelschoenen een pre. Wie vogelgeluiden kan herkennen, of een verrekijker mee heeft, is in dit uitgestrekte en soms dichtbegroeide gebied in het voordeel. In het broedseizoen zijn meerdere wandelpaden afgesloten, maar een bezoek aan De Horsmeertjes is jaarrond de moeite waard.


De Bollekamer

In de duinen tussen Den Hoorn en het dennenbos ligt De Bollekamer. Hier houden een kudde Schotse Hooglanders en een verzameling Exmoor pony’s de begroeiing laag. Wie mazzel heeft of bereid is een paar kilometer te lopen, kan deze dieren fotograferen. Houd wel afstand tot de koeien, zeker als er kalfjes zijn. Wie de allermooiste foto wil maken legt aan het eind van de zomer, op een mooie dag, de bloeiende heide vast bij zonsondergang.

Paadje 14

Omsloten door het bos en de duinenrij tussen de strandslagen 12 en 15, ligt het gebied dat in de volksmond ‘Paadje 14′ wordt genoemd. Het gebied bestaat uit wandelpaden door een vrij woest landschap. Wie na een steile klim de duinen over gaat komt, via een mooie strandopgang, uit op een heel rustig stuk strand. De gemiddelde Texelbezoeker zal er niet zomaar terecht komen, daarom een routebeschrijving: rij vanaf Boskiosk ’t Turfveld door het bos richting Paal 12 en parkeer bij de tweede parkeerhaven aan de rechterkant. Ga daar het bos in, loop rechtdoor en ga door het hek. Het gebied is van begin maart tot eind september gesloten vanwege het broedseizoen.


Utopia

Voor natuur- en vogelliefhebbers maakt Utopia haar naam waar. Dit gebied ligt net binnendijks, nabij Oosterend. De ligging aan de Waddenzee maakt het een geliefde plek voor vogels, omdat de zee volop voedsel biedt voor hun jongen. Utopia is niet toegankelijk voor bezoekers, maar met telelenzen is het hier prima toeven.


Haven Cocksdorp

Vroege vogels kunnen zomers bij de haven van De Cocksdorp waanzinnige zonsopgangen fotograferen. Met als decor een eenzaam bootje en het Wad, is een setting voor een foto snel bedacht. Uniek is deze plek niet. Het kan zomaar zijn dat er om 04.30 uur ’s ochtends tips uitgewisseld kunnen worden tussen fotografen. Wie in het voor- of najaar Texel bezoekt kan een poging doen de zonsopgang vast te leggen met als decor de haven van Oudeschild, het vissersdorp van Texel.

De landerijen

Texel biedt een verrassende combinatie van akkerbouw en veeteelt, wat resulteert in kleurrijke bollenvelden, grasland vol grazend vee en akkers vol met bijvoorbeeld graan, koolzaad en papavers. In combinatie met de eindeloze vergezichten, het bijzondere licht en de echt Texelse schapenboeten, kan het zomaar zijn dat het meest typerende beeld van Texel in de landerijen geschoten wordt.

Garanties zijn er niet, maar de meeste telers van bloembollen zitten rond ’t Horntje en Den Hoorn en in het noorden van het eiland. De grootste kans op dartelende lammetjes is in het gebied rond De Hogeberg, vlakbij Oudeschild, en op de dijk aan de kant van de Waddenzee. Hou natuurlijk rekening met de seizoenen en maak vooral kilometers om het veelzijdige landschap te verkennen.


De Dennen

Bosgebied De Dennen is niet uniek, maar een mooie aanvulling op het fotogenieke eiland. Macroliefhebbers kunnen met sneeuwklokjes, paddenstoelen, insecten en een veelvoud aan planten prima uit de voeten. Ook vogelfotografen krijgen het druk. Veel kleine vogelsoorten houden kwartier in het bos en soms wordt een bijzonder exemplaar ontdekt. Voor landschapsfotografen zijn er volop mogelijkheden met het juiste licht, in de kleine paadjes of bij slootjes.

EXTRA TIPS:

Er zijn op Texel mogelijkheden om tegen betaling met professionals vogels te spotten, zoals met Klaas de Jong (bekend van het programma In de ban van de Condor) en Marc Plomp. Landschapsfotografen op een missie kunnen het beste aan de hand van hun wenslijst een seizoen kiezen om naar Texel te komen. Hou er rekening mee dat een aantal natuurgebieden in het broedseizoen gesloten is.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tegenlicht gebruiken in je foto’s – zo doe je dat!

5 belangrijke basis tips voor paardenfotografie