
Adobe was al eerder begonnen met de ontwikkeling van slimme functies, zoals de Neural Filters. Maar toen kwam ineens deze grote sprong. Hoe is dat gegaan?
Alex: “Dit soort sprongen in AI zie je ongeveer elke vijf jaar. Adobe heeft de afgelopen vijftien jaar flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van ‘Machine Learning’-modellen, ook in samenwerking met universiteiten en onderzoekers. In het verleden hebben we deze techniek vooral ingezet voor het automatiseren van operationele taken in programma’s en voor het werken met data. Met de recente technologische ontwikkelingen is het ‘generatieve’ aspect ontstaan. Hiermee beginnen we ‘waarde-toevoegende’ taken te automatiseren door middel van ‘prompts’. Dit democratiseren van het creatieve proces maakt het universeel beschikbaar. Het verlaagt de drempel tot creativiteit voor iedereen. Zelfs iemand die zelf niet kan tekenen, kan wel zijn idee tot leven brengen via een prompt.”
De ontwikkelingen rond AI gaan ontzettend snel. Het verandert nu bijna per maand. Met de generatieve AI zijn er ook veel nieuwe concurrenten voor Adobe, zoals Midjourney, DALL-E en andere tools. Hoe gaan jullie daarmee om?
Alex: “Het is zeker een nieuw terrein, en zoals je aangeeft heeft het een exponentieel karakter qua ontwikkeling. Ondanks de snelle vooruitgang willen we bij Adobe alles goed doen. Ongeveer vijf jaar geleden hebben we de fotografie stock-website Fotolia overgenomen, die toen Adobe Stock werd, met miljoenen video’s en foto’s. Daarmee hebben we onze modellen getraind, zowel voor video als foto. Wat ik bedoel met ‘goed doen’, is dat we door deze methode de gehele (auteursrechtelijke) keten van het beeld beheren. Er zijn veel alternatieve modellen die zijn getraind door beelden van het web te ‘schrapen’. Wanneer je deze tools voor grote merken inzet, moeten ze wel ‘veilig’ zijn en niet zomaar iemand anders’ werk als input hebben gebruikt. We willen zeker zijn dat iedereen in dit creatieve proces wordt beloond en dat grote merken dit ook veilig kunnen gebruiken zonder het risico op rechtszaken.”
De modellen die we gebruiken voor generatieve AI zijn grotendeels nog een ‘black box’ – je weet nooit helemaal wat eruit komt. Krijgen we in de toekomst meer controle over de output? Hoe gaat Adobe hiermee om?
Alex: “Dat is ook de reden dat we met bètaversies werken en goed kijken naar wat de gebruikers en klanten verwachten. We vragen: ‘Wat zou je willen zien?’ Hoewel we niet direct alles kunnen realiseren, kunnen we wel een visie voor de toekomst opstellen en daar samen naartoe werken. Een van de dingen die merken graag willen, is bijvoorbeeld het trainen van een model met hun eigen producten en ‘assets’ (zoals productbeelden). Die mogelijkheid kunnen we de komende maand al verwachten.”
Gaat dit veel veranderen voor bijvoorbeeld productfotografen?
Alex: “Ja, hoewel het vooral een ‘copiloot’ zal zijn. Het zal de mens niet vervangen, noch de ‘menselijke touch’. Er zullen altijd teams van mensen zijn die de resultaten beoordelen en beslissen of ze goed zijn of niet. Zij moeten bepalen of er nog aanpassingen nodig zijn. Er komt dus meer aandacht voor de toegevoegde waarde van wat er gegenereerd wordt.”
Door deze modellen ontstaan er gigantische hoeveelheden beeld en tekst. Hoe zorg je ervoor dat beelden zich nog kunnen onderscheiden, bijvoorbeeld door authenticiteit?
Alex: “Als merk moet je altijd een duidelijke menselijke touch behouden en goed grip houden op wat je doet. Dat is een proces waarbij je altijd de mens centraal stelt, niet de AI. De AI is een hulpmiddel om je vooruit te helpen. Daarnaast zijn veel bedrijven ook bezig met duurzaamheid. Door deze technologie hoef je niet noodzakelijk meer met een heel team naar bijvoorbeeld Bali of Zuid-Afrika voor een productshoot. Je kunt bouwen op het werk dat een fotograaf eerder in dat land heeft gedaan en dat combineren met je eigen product.”
Generative Fill in Photoshop is soms onbetrouwbaar. Soms is het direct raak, en andere keren komt er iets totaal anders uit. Ook is de resolutie vaak laag. Wat kunnen we verwachten qua ontwikkelingen?
Alex: “Dit zal snel verbeteren. ‘Prompten’ is ook een nieuwe techniek, en mensen worden daar snel beter in. Sommigen specialiseren zich zelfs als ‘prompt engineers’. Ze leren het model kennen om de beste resultaten te behalen. De technologie zelf ontwikkelt ook continu. Dit wordt vooral gestimuleerd door het verder trainen van het model met Adobe Stock, waar de community dagelijks nieuwe content aan toevoegt.”
Denk je dat de vraag naar fotografen in de toekomst zal stijgen of dalen?
Alex: Ik denk dat de vraag toeneemt, maar wel meer gespecialiseerd zal zijn. Wát er van fotografen gevraagd wordt zal veranderen. Stock- en productfotografie zal een flinke ontwikkeling doormaken. We werken inmiddels al klanten waarmee we aan ‘digital photoshooting’ doen. Er is dan geen ‘echte’ shoot, maar een volledig digitaal proces. Soms zijn de assets en foto’s er dan al, terwijl het product zelf nog niet eens is gemaakt. Bijvoorbeeld bij auto’s.
Tot slot: waar staan we volgend jaar met al deze nieuwe tools?
Alex: De adaptatie gaat snel, maar het zal nog een paar jaar duren voordat iedereen helemaal gewend is, ook aan de inzet ervan. Ik sta vaak versteld van wat er allemaal aan technologische vooruitgang komt, maar ik verwacht niet op hele korte termijn nog zo’n grote doorbraak als dit.