in

De vijf beste tips voor straatfotografie

Julia de Vries

De kunst om het dagelijks leven zo puur en echt mogelijk vast te leggen, dat is waar het om draait bij straatfotografie. Een lastige, maar vooral leuke en uitdagende opgave! Hoe zorg je er nu voor dat je geslaagde straatfoto’s maakt? Wij geven je de vijf beste tips voor straatfotografie!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Mensen, mensen, mensen

Straatfotografie onderscheidt zich van de andere fotografiegenres, doordat het zich focust op mensen, maar niet in een portretvorm. Natuurlijk kun je prachtige straatportretten of architectuurfoto’s maken in de stad, maar dat is niet waar het om draait bij straatfotografie. Het draait allemaal om mensen, het liefst middenin hun dagelijkse bezigheden. De spontante en ‘echte’ momenten is wat straatfotografie zo bijzonder maakt. Straatfotografie onderscheidt zich dus van portretfotografie, doordat het niet geposeerd is. Wanneer je mensen gaat aanspreken op straat en vraagt of je ze op de foto mag zetten, dan wordt het meer een straatportret. Zorg dus dat je probeert om onopvallend, maar niet stiekem, mensen op de foto te zetten. Mensen zorgen er automatisch voor dat je beeld ‘leeft’ en het wordt gelijk interessant om naar te kijken.

Foto: mdwaard.

Durf te fotograferen

Eén van de dingen die bij straatfotografie belangrijk is, is het in tact houden van de omgeving om deze zo natuurlijk mogelijk vast te leggen. Bij straatfotografie ga je op zoek naar alledaagse taferelen die je het liefst niet wilt verstoren met je opvallende camera. Vaak wordt er dan gezegd dat het slim is om afstand te bewaren tot je onderwerp en dus vanaf een afstand te fotograferen. Uiteraard houd je vanaf een afstand wel de omgeving die je wil fotograferen in tact, maar het maakt je foto’s niet per se beter. Soms is het juist beter om dicht op je onderwerp te kruipen en contact te zoeken. Dit kan veel persoonlijkere en dynamischere beelden opleveren dan wanneer je vanaf een afstand een foto maakt.

Foto: kb.

Zorg er wel voor dat mensen zich niet ongemakkelijk gaan voelen door je camera, want dat doet meestal je beeld niet ten goede. Je wil juist dat mensen hun gedrag niet gaan aanpassen, ondanks dat jij ze fotografeert. Probeer er dus voor te zorgen dat je de omgeving in tact houdt, zonder al te veel afstand te nemen van je onderwerp. Wanneer je een beginnende straatfotograaf bent, is het vaak een veiliger gevoel om van een afstand te fotograferen, omdat je zo minder opvalt en je rustig je gang kunt gaan. Toch helpt het om dit gevoel op zij te zetten en te durven fotografen. Het levert uiteindelijk de beste beelden op.

Zorg voor de juiste instellingen

Bij straatfotografie komt het vaak voor dat je spontaan iets interessant tegenkomt. Enkele seconden heb je dan maar de tijd om het moment te vangen met je camera, voordat het weer weg is. En, hoe zonde is het om nét dat perfecte moment te moeten missen, omdat je camera niet goed ingesteld staat? Het handigste is dus om te zorgen dat je camera vooraf al helemaal goed is ingesteld. Dat ene spontane moment kan zomaar om de hoek zijn, dus dan is het wel zo fijn als je camera enigszins de goede instellingen heeft. Maak dus vooraf wat testfoto’s, zodat je weet met welke instellingen je de beste foto’s kunt maken.

Foto: Bramphotography.

Bedenk ook van te voren alvast wat je het liefste zou willen fotograferen. Heb je daar een lange of juist een korte sluitertijd voor nodig? Ook is het handig om rekening te houden met het weer. Op een donkere dag zal je ISO-waarde hoger moeten zijn dan op een heldere zomerdag. Om toch het zekere voor het onzekere te nemen, is het altijd slim om in RAW te fotograferen. Zo kun je achteraf in je nabewerking nog veel dingen aanpassen, zoals je belichting. Handig wanneer je perfecte straatfoto toch niet helemaal naar wens is gelukt.

Speel met verschillende standpunten

Ondanks dat het vaak de spontane momenten zijn die je straatfoto maken, helpt het om verschillende standpunten uit te proberen in je beeld. Door te variëren met je standpunten kun je ervoor zorgen dat je foto’s een stuk spannender worden om naar te kijken. Vanaf ooghoogte werkt uiteraard prima als je snel moet reageren om een situatie, maar wanneer je lang op één punt blijft zitten dan kan het leuker zijn om te spelen met je standpunten. Probeer eens vanuit een heel laag of juist een heel hoog standpunt te fotograferen. Gegarandeerd dat het een totaal ander beeld zal opleveren dan wanneer je fotografeert vanaf ooghoogte.

Foto: Pdreuning.

Houd je aan de regels

Misschien wel het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij straatfotografie: de regels. Bij wet is het toegestaan om op straat of in openbare ruimtes vrij te fotograferen. Wil je fotograferen in een winkel of gebouw? Dan ben je vaak gebonden aan de huisregels. Ook moet je er rekening mee houden dat niet iedereen er even blij mee is als ze zomaar gefotografeerd worden. Je kunt altijd aangesproken worden door mensen met de vraag wat je aan het doen bent of wat je met de foto’s gaat doen. Zorg er op zo’n moment voor dat je niet stiekem gaat doen, maar wees vriendelijk en leg duidelijk uit wat je aan het doen bent. Laat eventueel wat beelden zien die je hebt gemaakt, wellicht willen ze de foto zelf ook hebben. Handig is dus om wat kaartjes met je naam en e-mailadres mee te nemen, zodat je deze kunt uitdelen aan mensen die daarom vragen. Zijn mensen toch niet zo blij met de foto? Verwijder deze dan wanneer ze daarom vragen. Hebben mensen het toch door dat je foto’s van ze maakt, maar zeggen ze verder niets? Lach dan even naar ze, zodat ze zich wat meer op hun gemak en minder bekeken voelen.

Foto: iwo62.

Verder is het vaak geen probleem als je foto’s van mensen maakt in openbare gebieden, maar het publiceren ervan is een ander verhaal. Zonder toestemming van de persoon op de foto, is het vrijwel niet toegestaan om deze foto zomaar te publiceren. Wanneer je dus op straat aan het fotograferen bent en je weet zeker dat dit dé perfecte foto is, loop dan altijd even naar de persoon toe die op de foto staat en vraag hem of haar om toestemming wanneer je de foto echt graag wilt publiceren. Uiteraard is dit ook niet altijd mogelijk, maar wel zo netjes. Waarschijnlijk vind je het zelf ook niet fijn wanneer er opeens ongevraagd een foto van jezelf op internet staat, zonder dat je er vanaf weet. Soms kan een praatje met een vreemde juist leuk zijn. Op die manier leer je je onderwerp alleen maar beter kennen.

Straatfotografie vraagt om veel geduld en af en toe een beetje geluk, maar wanneer je echt de tijd ervoor neemt en zoekt naar het juiste moment, kan het de meest interessante beelden opleveren.

Binnenkort is de cursus ‘Straatfotografie’ ook beschikbaar via de Zoom.nl Academy! Neem alvast een kijkje.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Olympus OM-D EM-10 Mk IV – Meer pixels

Tips voor het fotograferen van mist