in

De voor- en nadelen van interne beeldstabilisatie


14 maart 2020, 11:48

Als een camera In Body Image Stabilisation (IBIS) biedt is dat voor veel fotografen een pluspunt tijdens de zoektocht naar een nieuwe body. Wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Eén van de belangrijkste aspecten in de fotografie is scherpte. Een onscherpe foto – tenminste, een foto die eigenlijk scherp zou moeten zijn – wordt als mislukt beschouwd. Scherpte is voor veel fotografen dan ook het nummer-1 criterium bij het beoordelen van een foto. Als een foto niet scherp is, dan komt dat beeld ook niet meer in aanmerking voor een tweede kans. Een techniek om ervoor te zorgen dat je meer scherpe foto’s maakt is dan ook bijzonder welkom. IBIS is zo’n techniek, want in feite gaat het natuurlijk om beeldstabilisatie die in de camerabody zit ingebouwd. Je hebt verschillende soorten beeldstabilisatie en IBIS is er daar eentje van.

Beeldstabilisatie in-camera werkt op basis van sensoren die (ongewenste) bewegingen detecteren. Het systeem beweegt vervolgens de beeldsensor op allerlei manieren om de voorgaande beweging te compenseren. Beeldstabilisatie in je objectief werkt eigenlijk hetzelfde, maar dan wordt een speciaal lenselement bewogen ter compensatie. Daarnaast zijn er ook digitale methoden die ervoor zorgen dat je een langere sluitertijd kunt gebruiken dan fysiek mogelijk lijkt.

Als je de IBIS in je camera gebruikt kun je vaak nog verbazingwekkend lang uit de hand werken. Traditioneel is de regel dat je maximaal een sluitertijd moet kiezen die overeenkomt met de brandpuntsafstand waarmee je fotografeert. Bij een 50mm is dat dus 1/50 en bij een 400mm 1/400. Beeldstabilisatie kan zorgen voor een significant verschil, want afhankelijk van hoeveel stops voordeel het systeem biedt kun je dus met veel langere sluitertijden werken én toch met scherpe beelden thuiskomen. Daarnaast heeft beeldstabilisatie natuurlijk ook grote invloed op videobeelden die je met je camera maakt. Die worden vloeiender, minder schokkerig en daardoor beter. Zo hoef je minder snel te grijpen naar externe apparatuur om dat voor elkaar te krijgen, zoals een gimbal.

IBIS kan daarnaast ook nog samenwerken met eventuele beeldstabilisatie die in je objectief zit. Dat ligt er wel aan of dat de fabrikant dit op die manier bedacht heeft, maar als je een camera en een objectief van dezelfde fabrikant gebruikt gaan deze systemen elkaar versterken. Panasonic heeft bijvoorbeeld het DUAL IS-systeem waarbij dit gebeurt. Tel overigens de prestaties (de stops winst) van deze twee systemen (IBIS en objectief-stabilisatie) niet zomaar bij elkaar op. Als ze allebei vier stops winst beloven heb je niet ineens acht stops winst als je ze combineert. Eerder vijf.

Het grote voordeel van IBIS is natuurlijk dat je op die manier altijd de beschikking hebt tot de stabilisatie. Heb je een camera zonder IBIS, dan ben je afhankelijk van het objectief en zeker niet alle objectieven hebben ingebouwde stabilisatie. Heb je IBIS aan boord, dan werk je dus altijd gestabiliseerd, bijvoorbeeld ook als je een vijftig jaar oud objectief gebruikt op je moderne systeemcamera.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Menselijke Maat

6 foto-accessoires die je altijd in je cameratas zou moeten hebben