in

Deze gadgets moet iedere beginnende fotograaf hebben


1 december 2020, 07:10

Met alleen een camera en een objectief kom je een heel eind, maar er zijn daarnaast nog talloze andere zaken die het leven van de beginnende fotograaf een stukje leuker, gemakkelijker en fraaier kunnen maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende gadgets.

Kaartlezer / USB-hub

Als je thuiskomt na een dag fotograferen zijn er verschillende manieren om de foto’s van je geheugenkaart op je computer te krijgen. Bekabeld, via een kaartlezer in je computer en – omslachtig – via wifi of een internetverbinding. Je kaartje in de computer steken is vaak een gemakkelijke en goede optie. Soms zit die ingang helaas op een vervelende of moeilijk bereikbare plek en is het dus een goed idee om een externe kaartlezer en of usb-hub aan te schaffen. Op die manier kun je snel en gemakkelijk werken en wordt het proces na het fotograferen een stukje soepeler. Dergelijke kaartlezers hebben vaak meerdere verschillende ingangen – van sd tot cf of xqd – en zijn dus lekker veelzijdig.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een leuk en heel praktisch hulpmiddel met – bijna – magische krachten. Als je vaak gebouwen, landschappen of spiegelende oppervlakken fotografeert is het een onmisbaar stuk glas dat die reflecties kan weghalen, afvlakken of juist kan versterken. Kleuren, contrasten en materialen komen op die manier een stuk beter tot hun recht en het polarisatiefilter is daarmee een handig en leuk hulpmiddel om in je fototas te hebben zitten. Een polarisatiefilter neemt wel wat licht weg, dus pas je instellingen op de nieuwe omstandigheden aan.

Lichtsterk objectief

Het is natuurlijk niet echt een gadget, maar het aanschaffen van een mooi – eenvoudig – lichtsterk objectief is toch echt een must voor iedere beginnende fotograaf. Pas als je ervaren hebt hoe het is om met zo’n objectief te werken heb je het volledige potentieel van het fotograferen in de gaten. Het spel tussen scherp en onscherp dat je ermee kunt creëeren maakt iedere foto gelijk een stuk interessanter en krachtiger. Een lichtsterk objectief hoeft echter helemaal niet zo duur te zijn; de aanschaf van een ‘normale’ 50mm f/1.8 zal voor bijna iedere fotograaf haalbaar moeten zijn.

Polsband of nekstrap

Een camera is een kostbare aanschaf en daarom is het zaak deze goed te beschermen. Als je een camera koopt zit daar vaak een nekstrap bij om de camera aan te hangen. Dat werkt prima, maar is vaak niet heel erg fraai. Ze zijn zwart of grijs en zijn soms voorzien van de naam van de fabrikant of het model camera dat je gebruikt. Dat kan beter. Er zijn veel grote en kleine bedrijven die veel fraaiere alternatieven op de markt brengen. Vaak zijn die kleurrijker, mooier gemaakt en soms ook ingenieuzer qua constructie. Er zijn talloze verschillende straps en polsbandjes te koop, doe dus uitgebreid onderzoek en kies er eentje die bij jou past.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lensbaby Velvet 28 F/2.5 – Groothoek én macro

Spelen met schaduwen: alle creativiteit tussen licht en donker