in

Deze soorten landschappen moet je opzoeken deze herfst!

Het najaar is ongetwijfeld de meest fotogenieke periode van het jaar. De natuur maakt zich langzaam klaar voor de winter en overal verschijnen de prachtigste herfsttinten. In dit hoofdstuk verkennen we in welke soorten landschappen je de herfst het mooist vastlegt.

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en alle mooie herfsttinten.

Het wordt weer herfst: het harde zonlicht van de zomer maakt plaats voor zachter licht. Dit seizoen heeft alle ingrediënten om het hart van elke fotograaf sneller te laten slaan. De astronomische herfst start weliswaar op 21 september, maar de eerste herfstkleuren laten dan nog even op zich wachten. Die prachtig gele, rode en bruine tinten vertonen zich pas na de eerste echt koude nachten. Hoe kleurrijk het najaar wordt, is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden, in het bijzonder de temperatuur en neerslag. Droog weer met zonnige koude dagen garanderen de mooiste herfstkleuren, tot enkele najaarsstormen voorgoed een einde maken aan al deze pracht.

Nevel en mist

Naast prachtige kleuren brengt het najaar nog een welkom geschenk voor een landschapsfotograaf. De koelere nachten vergroten de kans op nevel en mist. Zeg nu zelf: wat is er mooier dan een kleurrijk beuken- of eikenbos gehuld in nevel bij het eerste licht van de dag? Na een heldere nacht, wanneer het flink is afgekoeld, is de kans op enkele mistbanken het grootst. Meer over fotograferen in de mist lees je in hoofdstuk 6.

Prachtige zonsopkomst in het Slochterbos in de herfst van 2021.

(sanne97)
Exif onbekend

De bossen in

Bij een herfstlandschap denk je uiteraard onmiddellijk aan een bos. En dan vooral een loofbos, want met uitzondering van de lork of larix (die overigens mooi geel kleurt in de herfst) behouden naaldbossen in de herfst en winter hun groene kleur.

In het bos fotograferen is niet eenvoudig. Je wordt vaak overweldigd door al de kleurenpracht en grijpt al snel naar de groothoeklens om al dat moois in één beeld te vatten. Toch levert dit zelden de beste foto op. Het bos bevat veel storende elementen, die een erg onrustig beeld creëren. Het chaotische karakter van een bos leent zich niet goed voor mooie composities. Denk dus liever in detail en laat die groothoeklens even in je fototas zitten.

Heuvels

Naast bossen zijn er uiteraard nog een heleboel locaties die tijdens de herfst een bezoekje waard zijn. Ga eens op zoek naar een heuvelachtig landschap waar je vanaf verschillende plaatsen een mooi zicht krijgt op de lagergelegen beboste heuvels. Het heuvelland in Zuid-Limburg of de Belgische Ardennen zijn hiervoor de beste plekken. Vanaf een hoog uitkijkpunt krijg je een goed zicht op de kleurrijke boskruinen onder je. Met de telelens kun je details van de kleurrijke boomtoppen fotograferen. Bij mistige omstandigheden kun je hier ook aan de slag met het gelaagde landschap. Het loont om te wachten tot de zon langzaam de mistbanken wegbrandt en steeds meer van de heuvels en valleien laat zien.

Bospad bij de Kaapse bossen, Helena-heuvel in Doorn.

(thdegier)
Leica Q2 · ISO 800 · F 11 · 1/125 SEC · 28 MM

Platteland

Op het platteland kun je op zoek gaan naar een oude eik of beuk die eenzaam in het weiland staat. De roodbruine kleur van de kruin contrasteert mooi met het groene gras. Dergelijke locaties lenen zich perfect voor een vierseizoenenfoto. Noteer precies de locatie en hoek van waaruit je gefotografeerd hebt en houd nauwkeurig de compositie en brandpuntsafstand bij. De vier foto’s moeten immers identiek zijn om een geslaagd effect te krijgen.

Zandverstuiving

De verschillende zandvlaktes in eigen land zijn een uitdaging in het najaar. Een storm kan voor een zandverstuiving zorgen, zodat je jezelf in de Sahara waant. Prachtig om te fotograferen, maar wees wel voorzichtig. Die kleine zandkorrels gaan overal in zitten en je objectief of camera binnen één storm compleet vernielen. Zorg dus voor stevige bescherming om je apparatuur.

Heide

Niet alleen bomen verkleuren mooi in de herfst, ook de heidelandschappen kleuren bijvoorbeeld prachtig paars of helemaal bruin. Met die warme kleuren van de herfst rond zonsopgang en -ondergang lijkt het bijna goud. Nu begrijp je helemaal waarom deze tijdstippen het gouden uur heten. Als je overdag komt, lijkt het misschien een saaie egale vlakte, maar er is veel meer. Er groeien verschillend gekleurde mossen en zwammen in alle vormen en maten. Perfecte onderwerpen om meer in detail te fotograferen.

De enorme afwisseling maakt het tot een plezier om er een ochtendje te struinen en verschillende onderwerpen vast te leggen.

Cor van der Waal (fotografiecor)
Sony A7 · ISO 125 · F onbekend · 20 SEC · MM onbekend

Water

In het najaar is er vaak meer water in de beken, rivieren en sloten. De vele regen in dit seizoen kan zorgen voor snellopende wateren. Perfect om te oefenen met lange sluitertijden. Met een wat langere sluitertijd maak je van dat stromende beekje al snel een prachtige waterwaas. Voordeel in dit jaargetijde is dat je sluitertijd sowieso wat langer is door het weinige licht. Ook hierbij ontkom je niet aan een statief. Wist je dat we ook een cursus hebben over het werken met statieven?

Details

En die details hoef je niet alleen op de heide te zoeken. In het najaar zijn overal details die de sfeer perfect weergeven. Een afgevallen blad bedekt met dauwdruppels of de nerven van gebladerte in tegenlicht kunnen leuke foto’s opleveren. Ook in en langs rivieren of beken zijn tal van interessante foto’s te maken. Vaak is het wateroppervlak bezaaid met afgevallen bladeren en kun je op zoek gaan naar abstracte details of reflecties.

Paddenstoelen

In het najaar vind je ook veel paddenstoelen. Die leven immers van de afbraak van dood materiaal. Paddenstoelen fotograferen gaat het best met een macro- of telelens, maar het is minder eenvoudig dan je misschien denkt. In hoofdstuk 5 leer je straks alles over het fotograferen van paddenstoelen.

De welbekende paddenstoel met rode hoed en witte stippen.

(cynthiatje10)
Canon 4000D · ISO 200 · F 2,8 · 1/200 SEC · 105 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Te profiteren van alle mooie kleuren van de herfst
  • De ideale instellingen voor landschap- en bosfotografie
  • Hoe je wilde dieren fotografeert
  • Rekening te houden met het herfstweer

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een HDR-foto samenvoegen – Niels neemt je mee door zijn bewerkingsproces

Fotograferen in de herfst: zo ga je om mijn strijklicht en tegenlicht