in

Deze vakantie op safari? Dit heb je nodig!


9 juni 2019, 09:29

De eerste vraag die iedereen stelt, is welk materiaal je nodig hebt als je op safari gaat. Het antwoord is: dat verschilt per situatie. Waar je in Nederland vaak bent aangewezen op kijkhutten of schuiltenten om dicht bij het wild te komen, zijn dieren in buitenlandse wildparken meestal beter benaderbaar. Enerzijds doordat ze aan mensen gewend zijn geraakt; anderzijds omdat er simpelweg veel meer wild aanwezig is dan in het dichtbevolkte Nederland.

Materiaalkeuze

Toch geldt ook hier het aloude adagium ‘hoe langer, hoe beter’. Voor vogels is een lens van 500 mm of meer eigenlijk onmisbaar, terwijl je voor (grotere) zoogdieren minimaal een 300 mm paraat moet hebben. Lichtsterke vaste brandpunten (‘primes’) zijn prettig, omdat je vaak in lichtarme situaties met actieve onderwerpen werkt. Bovendien zijn vaste brandpunten vaak goed te combineren met teleconverters, waardoor je met één lens toch meerdere brandpuntsafstanden tot je beschikking hebt.

In ieder geval kun je met een lange telelens (300 tot 600 mm), een middellange telelens (70 tot 300 mm) plus een groothoek (17-50 mm) vrijwel elke situatie aan.


Linda van der Veeken, seppiemax.zoom.nl
– Canon 50D – ISO 320 – F 8 – 1/500 SEC – 400 MM

Camera

Professionele en semiprofessionele camera’s met een snelle en nauwkeurige autofocus, stevige metalen body, hoge burstrate, afdichtingen tegen stof en spatwater, ruisarme hogere iso-standen en zuinige accu’s zijn een grote pre. Zeker op safari’s waarbij je je per auto verplaatst over hobbelige en stoffige zandwegen, zal je materiaal stoten, extreme hitte, stof en zweet te verduren krijgen. Goedkopere camera’s en lenzen lopen dan sneller het risico te bezwijken.

Neem als je de mogelijkheid hebt een reservebody mee. Bij een cameracrash in de bush is er immers geen reparateur in de buurt. Het is eeuwig zonde om tijdens je dure fotosafari werkeloos te moeten toekijken omdat je camera kapot is. Bijkomend voordeel van een tweede body is dat je deze kunt voorzien van een groothoeklens of korte tele, zodat je minder vaak lenzen hoeft te verwisselen en altijd paraat bent voor actie dichtbij.

Jan van Os, poldershoot.zoom.nl – Olympus E5 – ISO 400 – F 6,3 – 1/80 SEC – 200 MM

Het onderwerp

Dieren doen het grootste deel van de dag weinig fotogenieks. Ze slapen, hangen of keren je ongegeneerd hun achterste toe. Raak hier niet door gefrustreerd, maar wacht rustig tot er iets gebeurt. Zoek in de tussentijd naar andere fotografische mogelijkheden: kleine dieren die wél actief zijn, het zonlicht door het bladerdek, reflecties in het water of patronen in het gras. Experimenteer veel met scherptediepte, want je diafragmakeuze is essentieel voor een aansprekende foto. Schiet portretten bij voorkeur met een groot diafragma (laag F-getal), zodat het dier scherp tegen een wazige achtergrond afsteekt. Wil je een dier in zijn natuurlijke omgeving laten zien, gebruik dan een kleiner diafragma voor een groter scherptegebied.

Yvonne Stokman – Sony A100 – ISO 100 – F 6,3 – 1/200 SEC – 280 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meer doen met lagen in Photoshop!

Resultaten expertuitdaging: Details in de natuur