in

Dit is de Nikon D6 – Nieuwste fullframe vlaggenschip


13 februari 2020, 09:04

De langverwachte Nikon D6 is er! De opvolger van de D5 werd al in september vorig jaar aangekondigd, maar is nu dan eindelijk in definitieve vorm gepresenteerd.

Nikon geeft expliciet aan dat het hier een camera betreft die zowel voor harde nieuwsfotografie inzetbaar is als voor sportwedstrijden, waarmee de D6 een echt “actiemodel” is. De D6 is bovendien in staat 4K video op te nemen.

Snelste AF

Nikon meldt dat de D6 namelijk het tot nu toe snelste Nikon AF-systeem ooit heeft. De nieuwe AF-engine is sneller en werkt met een raster van 105 kruissensoren die allemaal kunnen worden geselecteerd en waarvan de dichtheid 1,6x keer hoger is dan bij de D5.

Bovendien is de focus tracking bij lastige lichtomstandigheden verbeterd (tot -4,5 LW op het middelste scherpstelpunt en -4 LW op alle andere punten.) en je kunt qua AF-instellingen een groter aantal patronen voor Groep-veld AF selecteren.

Overdrachtssnelheid

Verbindingen in de camera maken daarbij volgens Nikon de hoogste overdrachtssnelheid in zijn klasse mogelijk zonder dat deze tijdens het fotograferen afneemt.

Niet alleen de opnamesnelheid van maximaal 14 bps met volledige AF/AE is indrukwekkend, ook de Wi-Fi, Bluetooth en ingebouwde GPS zorgen voor een rappe workflow. Het bedrade LAN van de camera ondersteunt de 1000BASE-T-standaard waardoor de communicatie circa 15% sneller is dan bij de D5.

20,8 megapixels

De fullframe cmos-sensor van 20,8 megapixels die gekoppeld is aan de snelle Expeed 6-beeldprocessor zorgt voor perfecte beelden bij een ISO-bereik van 100 tot 102.400, dat eventueel tot ISO 3.280.000(!) en ISO 50 kan worden uitgebreid. Het 3,2 inch touchscreen achterop maakt daarbij de bediening eenvoudig. Interessant is het gebruik van dubbele cardslots die zowel XQD- als CFexpress-kaarten accepteren.

Op de D5 was er alleen de keuze tussen QXD óf CF – je moest bij aankoop kiezen-, dus blijkbaar ziet Nikon in louter QXD-cardslots beperkingen voor haar professionele clientèle

Nikon D6 prijs en beschikbaarheid

De D6 is leverbaar vanaf begin april voor € 7299,-.
www.nikon.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Standpunt, details en nabewerking: creatieve composities

Olympus OM-D E-M1 Mark III – En dat is drie…