in

Dit is waar je RAW oefenbestanden kunt vinden voor Lightroom of Photoshop

Als je gaat fotograferen kun je ervoor kiezen om in RAW of JPG te fotograferen. Dat kun je instellen in het menu in je camera. Je kunt er ook voor kiezen dat je camera de beelden in beide bestanden opslaat. Fotografeerde je voorheen enkel in JPG, maar wil je ook graag eens oefenen met het bewerken van RAW bestanden, dan kan het zijn dat je op zoek bent naar wat RAW oefenbestanden. In dit artikel vertellen we je waar je die kunt vinden.

De meeste camera’s staan standaard ingesteld op fotograferen in JPG. Wil je dus fotograferen in RAW, dan moet je dat zelf aanpassen. Dat aanpassen gaat erg simpel, maar is even afhankelijk van het merk camera dat je hebt. Vaak kun je onder het knopje menu verschillende dingen instellen over het beeld dat je maakt. Onder de optie ‘Beeldkwaliteit’ kun je dan instellen dat je in RAW of in RAW én JPG wilt fotograferen.

Meer leren over fotograferen in RAW? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in RAW!

Waarom RAW?

De meeste professionele fotografen fotograferen in RAW. Dat komt omdat in een RAW bestand veel meer details van de foto worden opgeslagen dan in een JPG bestand. Een JPG bestand is een gecomprimeerde versie van de originele foto. De camera maakt tijdens het opslaan al kleine bewerkingen en slaat daardoor slechts een deel van de informatie van de foto’s op.

Een RAW bestand bevat echt nog álle details van een foto. Nabewerken met een RAW bestand gaat dan ook veel beter. Je kunt zo bijvoorbeeld de donkere delen beter oplichten en de kleuren wat sterker maken. Het dynamisch bereik in je foto blijft hierdoor groter en wat betreft kleuren als licht, kun je veel meer aanpassen. Daarbij kun je, als je werkt met een RAW bestand, ook de witbalans later nog helemaal aanpassen. Maak je dus een foutje met de witbalans tijdens het fotograferen, of weet je niet goed hoe je deze het beste in kunt stellen, dan kun je dat in de nabewerking gemakkelijk nog aanpassen.

Wil je meer weten over de voordelen van RAW en fotograferen in RAW? Check dan onderstaande video!

Aan de slag met RAW oefenbestanden

Goed, in de nabewerking kun je dus veel meer met een RAW bestand. Het kan zijn dat je graag eens oefent met het bewerken van een RAW bestand, voordat je je camera zelf instelt op RAW. Zo kun je zelf uitgebreid bekijken wat de voordelen zijn van een RAW bestand en kun je eens oefenen met het bewerken van de foto.

Waar kun je RAW oefenbestanden vinden?

Heb je nog geen RAW foto’s om de bewerking mee te oefenen, maar wil je wel graag een keer ermee aan de slag? Dan kun je natuurlijk zelf even gauw een paar foto’s gaan maken, maar daar heb je niet altijd de gelegenheid voor. Gelukkig zijn er dan ook een paar sites waar je RAW oefenbestanden kunt downloaden. Die RAW oefenbestanden zijn wel enkel voor eigen gebruik, je mag ze dus niet publiceren. We sommen een paar handige sites voor je op:

RAW oefenbestanden

Foto: p.heins


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Van fotografie je beroep maken: profileer je als prof

Hoe ziet jouw perfecte fotovakantie eruit?