in

Dit waren de beste objectieven van 2020!


9 januari 2021, 08:29

Niet alleen zijn er weer veel nieuwe camera’s – zowel dslr als systeemcamera – verschenen in het afgelopen jaar, ook is er een flink aantal interessante objectieven gepresenteerd. Dit is een greep uit de meest interessante nieuwkomers van het jaar 2020.

Sony 12-24mm f/2.8 GM

Voor veel Sony-fotografen was 2020 een mooi jaar met de introductie van deze 12-24mm f/2.8 GM. Ook deze G-Master is zoals het een GM betaamt van uitmuntende kwaliteit. Met een bereik van 12mm tot 24mm kun je met dit ene objectief heel verschillend beeld maken: van ultragroothoek tot ‘normale’ groothoekbeelden. Het grote diafragma staat met f/2.8 garant voor fraai onscherpe voor- en achtergronden. Optisch is er niets op deze Sony af te dingen en daarnaast is ook de bouwkwaliteit top. De prijs is fors, maar te rechtvaardigen.

Panasonic S Pro 16-35mm f/4

Deze fraaie groothoek voor de Panasonic S-lijn met fullframe-sensor is een objectief met kwaliteit dat overtuigt door zowel een goede optiek als een prima bouwkwaliteit en ergonomie. De scherpte is erg goed, net zoals het contrast. Beeldfouten zijn prima gecorrigeerd. Het diafragma van f/4 is niet supergroot, maar als je bijvoorbeeld landschappen fotografeert – wat je met een dergelijk objectief meestal van plan bent – is dat helemaal geen probleem. Een goede keuze voor de veeleisende fotograaf met een Panasonic S-camera of een andere camera met de L-Mount.

Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art

Deze lichtsterke (milde) tele van Sigma is een uitstekende keuze voor onder meer de Sony-en L-mount-fotograaf. Er was al een 85mm f/1.4 DG voor dslr’s, maar deze DG DN is veel compacter en lichter. Opvallend is het feit dat deze nieuwe compacte 85mm optisch minstens zo goed is. Scherpte, detaillering en contrast zijn van hoog niveau. Kortom: een objectief dat op menig verlanglijstje zal staan.

Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S

Met de steeds verder groeiende line-up van Nikon Z-camera’s zoals de Z5, Z6II en Z7II is er behoefte aan meer Z-glas. De bekende en populaire 70-200mm voor dslr’s is er nu dan ook in Z-versie. Kortom: net zo goed als zijn dslr-broer en qua ontwerp en optiek passend bij de Z-vatting. Natuurlijk is de ‘gewone’ ook te gebruiken op de systeemcamera’s met Z-vatting door de FTZ-adapter te gebruiken, maar de keuze voor een ‘dedicated’ Z-objectief is minstens zo aantrekkelijk.

Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD

Een fraai alternatief voor de 70-200mm van Sony zelf is deze 70-180mm f/2.8 di III VXD van Tamron. Het is een mooi licht en compact objectief dat optisch uitstekend in orde is. Door het mooie contrast en de mogelijkheid om onderwerpen van de voor- en achtergrond te isoleren is deze Tamron een objectief dat zeker op je verlanglijstje thuishoort als je op zoek bent naar een lichtsterke telezoom met kwaliteit voor je Sony-systeemcamera.

Canon RF 600mm / 800mm f/11 IS STM

Een opvallende tweeling van Canon verscheen dit jaar ten tonele. Zowel de RF 600mm f/11 IS STM als de RF 800mm f/11 IS STM zijn bedoeld voor fotografen die graag een echt tele-objectief met kwaliteit willen gebruiken op hun Canon-systeemcamera, maar geen duizenden euro’s hebben liggen voor de aanschaf van een kostbaar tele-objectief. De twee objectieven zijn allebei kwalitatieve opties die voor uitstekende beelden zorgen als je als fotograaf weet wat je doet. Het diafragma is immers altijd f/11 en dat vereist wat kennis, kunde en vaak een statief. Heb je eenmaal in de gaten hoe je ze gebruikt, dan maak je er verrassend fraaie beelden mee.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s delen via Lightroom: Foto’s online delen

10 fotolocaties voor het fotograferen van het strand