in

Dit waren de beste systeemcamera’s van 2020


4 januari 2021, 09:44

Het jaar 2020 was op veel vlakken een uitdagend jaar, maar desondanks zijn er toch veel interessante en mooie nieuwe camera’s verschenen. Welke nieuwe modellen hebben ons het meest doen watertanden? We doen een rondje langs de oogst van 2020.

Nikon Z5

Met de Nikon Z5 heeft Nikon een sterke troef in handen. Een instap-fullframe met de ergonomische kwaliteiten van de Z6II en Z7II. De 24 megapixel-sensor is op zijn taak berekend en hij maakt gebruik van het groeiende aanbod Z-objectieven van Nikon. Voor veel fotografen zijn de kwaliteiten van deze Z5 meer dan voldoende, want de camera overtuigt op vele gebieden.

Panasonic S5

Na het succes van de fullframe S1 en S1R biedt Panasonic met de S5 nu een wat bereikbaardere optie aan. De S5 is een instap-fullframe die veel deelt met de S1 en S1R, zoals een fijne stevige body, een sensor (uit de S1) met een fijn dynamisch bereik, betere autofocus en veel configuratie-mogelijkheden. Ook zijn de video-mogelijkheden uitstekend. Kortom: een prachtige allround camera.

Nikon Z6 en Z7 II

De Nikon Z6 en Z7 zijn onlangs voorzien van een grote update en ze heten nu Z6II en Z7II. Verbeteringen op het gebied van de processor, snelheid, gebruiksgemak (een extra geheugenslot bijvoorbeeld) maken dat deze spiegelloze Nikon’s weer bij de tijd zijn en de concurrentie met andere fabrikanten weer volop aan kunnen gaan. De fantastische grip en de fijne ergonomie zijn natuurlijk ook nog aanwezig.

Canon EOS R5

Canon verbaasde de fotowereld in 2020 met deze EOS R5: een camera die op veel fronten overtuigt en daarnaast verwondert met de mogelijkheid om 8K-video op te nemen. Buiten die 8K-optie is de EOS R5 een buitengewoon capabele en fraaie camera geworden die gebruikmaakt van het nog steeds groeiende aanbod fijne RF-objectieven van Canon.

Canon EOS R6

De EOS R6 is het ‘kleine’ broertje van de EOS R5 en heeft net wat andere specificaties. Zo is er geen 8K-video te vinden en is de sensor anders. Toch is deze R6 ook buitengewoon interessant voor fotografen die de EOS R5 een interessante keuze vinden, maar de 8K-video niet nodig hebben of gewoon minder diep in de buidel willen tasten.

Olympus OM-D E-M1 Mark II

De eerste en tweede OM-D E-M1 waren al indrukwekkende camera’s, maar deze in 2020 geintroduceerde derde versie doet er nog een schepje bovenop. Olympus heeft veel elementen uit het topmodel E-M1 X gehaald en in deze compactere E-M1 Mark III gestopt. Daarmee is het een erg capabele en razendsnelle camera geworden die in veel opzichten niet onderdoet voor het eerder genoemde topmodel of deze zelfs inhaalt.

Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 is een uitstekende allround camera, die op veel vlakken meer is dan de meeste fotografen wensen kunnen. De hybride aard van de Fujifilm is erg fijn, maar ook de aps-c-sensor en de ingebouwde beeldstabilisatie maken deze X-T4 tot een zeer goede keuze.

Sony A7S III

Het heeft even geduurd, maar 2020 was het jaar dat Sony met de A7S III op de markt is gekomen. Net zoals de voorgangers met een ‘s’ is ook deze A7S III een camera die sterk op filmen gericht is. De gevoelige fullframe sensor met verrassend weinig megapixels is daar uitstekend voor geschikt. Een droom voor serieuze filmers.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HDR: zo voeg je je foto’s samen in Lightroom

Nachtfotografie in de stad: dit zijn leuke onderwerpen om te fotograferen