in

Dit zijn de beste camera’s van 2018 | Een overzicht2 januari 2019, 14:47

In 2018 zijn er tientallen nieuwe spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s, compactcamera’s en objectieven verschenen. Zoom.nl heeft een groot aantal daarvan afgelopen jaar getest. In dit overzicht vind je de camera’s en objectieven met de hoogste score van 2018.

Beste compactcamera’s van 2018

Sony RX10 IV
De vernieuwde Sony RX10 IV heeft met een aantal wezenlijke snelheidsboosts gekregen, waarvan er een aantal ook de Sony A9 vleugels geeft. De camera kan tot 24 bps in 20 megapixel-foto’s schieten, en dat met de autofocus aan … Dat kan omdat Sony is afgestapt van de contrast autofocus en nu gebruikmaakt van 315 fasedetectiepunten. Dat maakt accuraat en snel scherpstellen mogelijk, een enorm pluspunt. Met 4K 30 bps video en 240 bps superslomo’s in 1080p is de camera tevens een goede filmcamera.

Panasonic Lumix TZ200
De Panasonic Lumix TZ200 voelt goed, zoals je verwacht van een high-end compact, en is gemaakt van mooie en degelijke materialen. Een mooie grote 1 inch-sensor van 20,1 megapixel, meer zoom dan zijn voorganger en allerlei innovatieve extra features maken de Panasonic Lumix TZ200 tot dé allround supercompact. De ingebouwde Leica zoomlens van 24-360 mm wordt ondersteund met een goed werkend vijf-assig stabilisatiesysteem. De Lumix TZ200 is een waardige opvolger van de populaire TZ100.

Leica C-Lux
Aan de buitenkant zie je meteen dat dit een Leica betreft. De camera is deels bekleed met leder en straalt kwaliteit uit. De Leica C Lux is verder uitgerust met een zoeker, ingebouwde flitser en vijfassige beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit en het dynamisch bereik van de C-Lux zijn indrukwekkend. De grote 1 inch sensor, het veelzijdige zoombereik (24-360 mm) en de vele goed uitgewerkte innovatieve functies maken de C-Lux tot een volwassen camera.

Beste spiegelreflexcamera’s van 2018

Pentax K-1 II
De Pentax K-1 II voelt onverwoestbaar aan en hoort qua bouwkwaliteit bij de top. Door de nieuwe accelerator is het mogelijk om foto’s te maken met een iso-waarde tot 819200. De beeldkwaliteit die de 36,4-megapixelsensor levert, is prima. De beelden zijn groot en contrastrijk, met een groot dynamisch bereik. De ‘Pixel Shift’-functie voor een extra gedetailleerd beeld kun je nu ook uit de hand gebruiken. Als je op zoek bent naar een fullframe spiegelreflex, blijft dit een aantrekkelijke camera door zijn bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en relatief betaalbare prijs.

Canon EOS 2000D
De Canon EOS 2000D is een betaalbare instap-spiegelreflex voor iedereen die serieus aan de slag wil met fotografie. Uitgerust met een 24,1 megapixel aps-c-sensor, Digic4+ processor en isobereik van 100 tot 6400. Naast de standaard Auto-standen zijn er nog zes beeldinstellingen en creatieve filters voor als je in een sepia of zwart-wit-bui bent. De Canon EOS 2000D levert prima beelden af met een kwaliteit die voor de meeste beginnende fotografen al meer dan genoeg is.

Canon EOS 4000D
De Canon EOS 4000D is een instapreflex, bedoeld voor wie de stap wil maken naar een ‘echte’ camera, met een wel heel gunstig prijskaartje. De EOS 4000D bezit een 18 megapixel sensor, voldoende voor dagelijks gebruik. Verder 9 autofocuspunten, 3 fps en 1920×1080-filmresolutie. De bediening is eenvoudig en toch zitten alle functies en technieken die je nodig hebt als beginnend fotograaf op en in de camera. Een spiegelreflexcamera die doet wat-ie moet doen voor zo’n bescheiden bedrag, dat is gewoon een erg goede aanbieding.

Beste systeemcamera’s van 2018

Sony A7R III
De nieuwe Sony A7R III kreeg de batterij van de A9, waardoor de lading verdubbelde met de voorganger. Ook kwam er een dual sd-kaart slotsysteem, waarvan er één snelle kaarten ondersteunt en het legen van de buffer tijdens het fotograferen werd sterk verbeterd. De camera kreeg een sterk verbeterde autofocus en ook de gezichtsdetectieautofocus is indrukwekkend. Met 3,69 miljoen heldere scherpe pixels en een snelle refresh rate in de optische zoeker heb je een heel gedetailleerd en goed zicht op je compositie.

Olympus OM-D E-M10 Mark III
De mooie, kleine retro-body van de Olympus OM-D E-M10 Mark III voelt stevig aan en is samen met de kleine 14-24 kitlens een mooie camera voor reis- en straatfotografie. Prachtig om te zien hoe Olympus nu ook in een instapmodel een gestabiliseerde 4K-videomode (1080p met 60 bps) kan stoppen. De sensor heeft een indrukwekkende 5-assige beeldstabilisatie waarmee je zeer stabiel filmt of tot vier stops langer uit de hand kunt fotograferen.

Panasonic Lumix DMC-G9
De Panasonic DMC-G9 heeft dezelfde micro fourthirdssensor als de GH5, maar dan met een betere en snellere beeldprocessor. Dat zie je terug in de hogere scherpte en betere ruisprestaties. De zoeker een hogere vergroting gekregen, terwijl de resolutie van de zoeker behouden bleef. Met high-res multishot-mode plakt de G9 acht opnames heel snel achter elkaar tot een 80 megapixel beeld. De body heeft een uitstekende vijfassige sensorbeeldstabilisatie die je ook nog eens kunt combineren met de optische stabilisatie van de objectieven.

Fujfilm X-H1
De X-H-serie is een totaal nieuwe lijn binnen Fujifilm, gericht op zowel fotografen als filmers.
De Fujfilm X-H1 lijkt op de middenformaat GFX en dat zullen ze zonder twijfel expres hebben gedaan. De aps-c sensor en processor komen uit de X-T2 en X-Pro2, wat zorgt voor mooie texturen, kleuren, details en goede ruisprestaties. Daarnaast heeft de camera ingebouwde beeldstabilisatie, een primeur voor de Fujifilm X-serie. Als je kijkt naar wat deze nieuwe Fujifilm allemaal kan, dan springt de prijs er gunstig uit.

Beste objectieven van 2018

Canon EF85mm F1,4L IS USM
Een 85 mm-objectief met een groot diafragma is het ideale portretobjectief. De autofocus is, mede dankzij de nieuwe USM-motor, erg snel en stil. De scherpte in niet alleen in het centrum zeer gedetailleerd, ook aan de randen bij open diafragma is de scherpte goed. De onscherpte van deze Canon EF85mm F1,4L IS USM is heel prettig voor portretten: zacht, rond en rustig van structuur. Het objectief is tevens stof- en spatwaterdicht, lichter en heeft vier stops beeldstabilisatie gekregen.

Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art
Deze nieuwe lichtsterke groothoek, de Sigma 14-24mm F2,8 DG HSM Art is ideaal gereedschap voor landschapsfotografen. Maar ook voor reportagefotografen die werken in kleine ruimtes en moeilijke lichtomstandigheden. Daarbij komt het diafragma, F 2.8 over de hele zoomrange, erg goed van pas. De beelden zijn erg scherp, ook bij F 2,8. De lens presteert prima als het gaat om vertekening, ook op 14 mm. Deze uitvoering en beeldkwaliteit van deze kwalitatieve Art-lens liggen op een hoog niveau en de prijs ligt lager dan bij de concurrentie.

Sony FE 24-105mm F4 G OSS
Het bereik van de Sony FE 24-105mm F4 G OSS is erg populair en breed inzetbaar. Het stof- en spatwaterdichte objectief is mooi gebouwd, relatief licht en past dus goed bij een systeemcamera. De beeldstabilisatie werkt uitstekend en levert je ruim vier stops op. Erg handig is de deels programmeerbare knop aan de zijkant, voor bijvoorbeeld het vastzetten van de scherpstelling. De scherpte is in het centrum over het hele bereik goed tot voortreffelijk en chromatische aberratie is ook bij heel hoge contrasten nauwelijks aanwezig.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon RF 50mm f/1.2 L USM

Komende nacht kans om 130 vallende sterren per uur te fotograferen | Tips voor de grootste kans