in

Dit zijn de beste instellingen voor avondfotografie


26 september 2020, 09:50

In de avond fotograferen staat vaak garant voor mooie resultaten. Daarnaast brengt fotograferen in de avond natuurlijk ook een hele rits met uitdagingen met zich mee, want het licht is niet altijd optimaal. Hoe ga je nu het beste om met deze hindernissen?

Het gebrek aan licht zorgt ervoor dat je moet kiezen tussen twee opties. Eén: de eerste optie is zorgen voor extra licht. De tweede optie is het aanpassen van je instellingen om meer licht op de sensor te laten vallen, of aanpassingen te doen waardoor deze meer licht kan registreren. Optie één (meer licht creëren) is niet altijd mogelijk en ‘verpest’ vaak ook de sfeer die je nu juist zo aantrekkelijk vindt in de avond. Daarom focussen we nu op optie twee. Welke instellingen zijn aan te passen en op welke manier kan je dat dan doen?

De belangrijkste aanpassingen vind je het vlak van de ‘belichtingsdriehoek’: de iso-waarde, de sluitertijd en het diafragma. Samen bepalen ze de belichting van je foto en door het aanpassen van de bijbehorende waardes kun je dus de belichting van je beeld manipuleren.

Iso

De iso-waarde bepaalt hoe lichtgevoelig je sensor is. Een lage iso-waarde betekent dat je sensor weinig lichtgevoelig is en een hoge geeft je juist een hoge gevoeligheid. Voor donkere situaties kun je dus het beste kiezen voor een hogere iso-waarde. Stel je die waarde hoger in, dan kun je bij gelijkblijvende instellingen wat betreft sluitertijd en diafragma lichtere foto’s maken. Het bijstellen van de iso-waarde heeft echter ook nadelen. Die nadelen liggen vooral op het gebied van de introductie van ruis in je beelden. Hoe hoger de iso-waarde, hoe meer ruis je doorgaans in je foto kunt vinden. Tot op een bepaald niveau is dat zeker aanvaardbaar, maar als er te veel ruis in je beeld zit kan het de beeldkwaliteit ook behoorlijk negatief beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je weet bij welke iso-waarde je camera goed presteert en bij welke waardes de kwaliteit achteruit holt.

Sluitertijd

Hoe langer je sluiter opent, hoe meer licht er naar binnen kan vallen. De sluitertijd (hoe lang je sluiter open staat) is daarom van groot belang voor de hoeveelheid licht die op je sensor valt. Langer betekent dus meer licht en dus een lichtere foto. Hoe langer de sluitertijd is, hoe moeilijker het wordt om een scherpe foto te maken. Bewegingsscherpte ligt op de loer. Zorg daarom voor een goed statief als je ’s avonds gaat werken, want de sluitertijden die je dan nodig hebt om een goed beeld te maken staan eigenlijk altijd garant voor een onscherp beeld.

Diafragma

Het gebruikte diafragma is een belangrijk element binnen de belichting van je beeld. Hoe kleiner het diafragma (een hoger f-getal), hoe minder licht er binnen komt en hoe groter de scherptediepte is. Het gebruik van een grotere diafragma-opening zorgt ervoor dat er meer licht naar binnen kan vallen en dat je lichtere beelden maakt. De scherptediepte wordt dan wel kleiner en er ontstaat meer onscherpte in de voor- en achtergrond van je beeld. Afhankelijk van je eigen smaak en de doeleinden waarvoor je de beelden maakt kun je de keuze maken tussen een groot of een klein diafragma.

Balans

Een goede belichting creëren is het zoeken naar een balans. Bij avondfotografie is het schipperen tussen iso-waarde, sluitertijd en diafragma. Bij gebruik van een statief kun je jezelf meer vrijheid permitteren doordat je de sluitertijd volop aan kunt passen zonder daar de nadelige gevolgen van te ondervinden. Zo kun je ook je iso-waarde laag houden een een passend diafragma gebruiken voor fraaie en schone beelden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatieve tips om met een lange sluitertijd te fotograferen!

Fotograferen met oude lenzen en adapters