in

Dit zijn de beste objectieven voor beginners


15 augustus 2020, 13:53

Als je begint met fotograferen start je vaak met een kitlens. Is dat een goed idee, of kun je beter investeren in een ander objectief? En als dat zo is, welke dan?

Veel beginnende fotografen focussen zich volledig op de camera die ze gaan gebruiken, maar vergeten daarbij dat het objectief dat je gaat gebruiken misschien wel veel belangrijker is. Een objectief bepaalt namelijk voor een heel groot gedeelte de kwaliteit van je foto.

Een kitlens – die je bij veel camera’s ‘cadeau’ krijgt – is een prima objectief om mee van start te gaan, maar het is goed te weten dat zo’n kitlens je beperkt in de mogelijkheden. Een kitlens is in vrijwel de meeste gevallen een eenvoudig en goedkoop objectief dat de fabrikant voordelig bij de camera kan leveren. Vaak zijn het objectieven met een zoombereik van 18-55mm of 18-70mm. Kortom: een veelzijdig zoombereik van groothoek tot standaard of mild-tele. Daar kun je prima mee uit de weg, want zo kun je in allerlei situaties de juiste brandpuntsafstand gebruiken. Lichtsterk zijn ze echter niet. Vaak is de maximale opening f/3.5 en schuift die waarde op richting f/5.6 als je verder in gaat zoomen. Dat is prima in zonnig weer, maar onhandig als je in meer uitdagende lichtomstandigheden terechtkomt. Een kitlens valt meestal al door de mand bij een indoor-sportwedstrijd of bij het fotograferen van een familiefeestje.

Dat is gelijk het grootste bezwaar dat je zou kunnen hebben tegen zo’n kitlens: ze beperken je in de mogelijkheden en maken het de beginnende fotograaf vaak moeilijk als deze in moeilijke lichtomstandigheden terechtkomt. Dit kan ontmoedigend werken, terwijl die omstandigheden vaak helemaal niet zo ingewikkeld zijn als je ze met de juiste apparatuur tegemoet treedt. Een lichtsterke prime redt je foto in dat geval zonder veel moeite. Daarnaast is een kitlens optisch vaak geen hoogvlieger. Je maakt er scherpe foto’s mee, maar daar is het meeste dan ook wel mee gezegd. Voor een fijne en karaktervolle tekening, spelen met onscherpte of een fraai bokeh moet je niet bij een kitlens zijn. En laten dat nu net argumenten zijn waarom mensen graag willen gaan fotograferen en investeren in een ‘serieuze’ camera.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je na de aanschaf van een dure camera niet ook nog eens een berg geld hebt liggen voor een fraai objectief. Toch is het verstandig om daar goed naar te kijken en misschien te kiezen voor een iets minder geavanceerde camera, waardoor je budget over houdt voor een prachtig objectief. Daarbij is het niet per se zo dat een goed objectief meteen heel veel geld kost. Als je goed zoekt zijn er ook betaalbare optische uitblinkers te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan primes (objectieven zonder zoom) met een mooie lichtsterkte: de 50mm f/1.8 of 50mm f/1.4 bijvoorbeeld. Ook veel lichtsterke 35mm-objectieven zijn relatief betaalbaar. Wil je toch graag zoomen, dan kun je kijken naar een zoom met wat meer lichtsterkte, bijvoorbeeld f/2.8.

Kortom: zorg voor een goede balans tussen camera en objectief. Een dure camera met een kitlens geeft je geen fijne resultaten. Dan kun je veel beter aan de slag gaan met een minder goede camera die je uitrust met een prachtig objectief. Op die manier maak je meteen prachtige foto’s en word je niet beperkt in je mogelijkheden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Analoge fotografie

Oproep: wat is jouw mooiste noorderlichtfoto?