in

Doe meer met je bokeh in 4 tips

SAMSUNG CSC

Marloes van Antwerpen

Bokeh is de onscherpte die je vaak ziet in de achtergrond. Het ligt aan je lens en diafragma wat voor vorm je bokeh krijgt. Maar hoe gebruik je dit nou voor mooie foto’s? We geven je 4 tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Objectief

Met een lichtsterk objectief creëer je gemakkelijk mooie bokeh. Lichtsterk wil zeggen dat je een laag F-getal/ groot diafragma kunt kiezen. Bijvoorbeeld F2.8, F1.8, of zelfs F1.4! De 50mm wordt veel geprezen voor zijn mooie bokeh. Met een macro lens, kun je ook fantastische bokeh krijgen! Een lichtsterk objectief met een vast brandpunt werkt prima als je hele mooie bokeh wilt krijgen. Het voordeel is dat deze vaak wat goedkoper zijn dan lichtsterke zoomobjectieven. Je kunt natuurlijk ook prachtige bokeh krijgen met een lichtsterk zoomobjectief! Hoe duurder je objectief: hoe meer diafragmabladen er vaak zijn gebruikt. Hierdoor word je bokeh mooier en ronder. Lees hier hoe je bokeh herkent en beïnvloed.

Foto: Weijgerse

2. Instellingen

Onscherpte in de achtergrond of voorgrond van je foto, krijg je door te spelen met je diafragma. Door een hoger F-getal/kleiner diafragma, bijvoorbeeld F11, is de voor tot achtergrond scherp. Kies je een laag F-getal, bijvoorbeeld F2.8, dan krijg je al meer onscherpte in de achtergrond. Dan heb je een grote lensopening. Je sluitertijd is afhankelijk van de situatie. Pas je sluitertijd aan op hoe licht of donker het is. Je ISO-waarde kun je het beste niet té hoog zetten, anders heb je kans op ruis in je foto’s. Lees hier meer over de belichtingsdriehoek diafragma, sluitertijd en iso.

(foto: hansjolie)

3. Afstand

De afstand tot je onderwerp heeft ook te maken met je scherptediepte. Ga je dichter op je onderwerp zitten, dan is de onscherpte vele mate groter, dan dat je verder weg van je onderwerp staat. Ook heeft de afstand tot jouw onderwerp en de achtergrond te maken met hoe de bokeh eruit komt te zien. Staat de achtergrond dichterbij jouw onderwerp, dan wordt deze een stuk minder ‘romig’ dan als je veel ruimte hebt zitten tussen de achtergrond en je onderwerp.

(foto: pmpictures)

4. Creatief met bokeh

Je kunt heel gemakkelijk op een creatieve manier aan de slag met je bokeh. Je kunt bijvoorbeeld zelf bokeh creëren door kerstlichtjes te gebruiken. Als je iets anders wilt dan de ronde vormpjes, kun je ook de vorm van hartjes, sterren, maantjes of elke vorm die je wilt maken! Knip uit een zwart vel papier of (dun) karton een stuk wat net iets groter is dan je filter, snijd hier in het midden een vormpje uit en houd deze voor je lens. Het is vaak gemakkelijker om éérst scherp te stellen en daarna pas de filter ervoor te houden. Dus stel scherp, haal de autofocus eraf en houd je filter voor je lens. Als je foto’s maakt, zie je dat je bokeh verandert in het vormpje wat jij hebt gekozen! Lees hier hoe je zelf een bokeh filter maakt.

(foto: martinnikond600)

Meer tips?

Heb je het fotograferen van bokeh onder de knie? Deel dan vooral je foto’s op Zoom.nl! Heb je nog een tip die iedereen moet weten? Deel hem hieronder in de reacties!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe kies je een objectief dat past bij jouw fotografie?

Leica SL2-S – Voor foto én video