in

Door droogte zeldzame vogels fotograferen in Nederland

In grote delen van Zuid-Europa is het behoorlijk droog. Door drooggevallen natuurgebieden in bijvoorbeeld Spanje zijn verschillende vogelsoorten verder doorgetrokken naar het noorden. Dit jaar worden daardoor veel vaker zeldzame vogels zoals de bijeneter en de steltkluut gespot. Het moment dus om deze vogels te fotograferen!

Maar, in Nederland is het toch ook al weken droog, vraag je je misschien af. Dat klopt, maar het is hier nog lang niet zo droog als in grote delen van Zuid-Europa. Dit heeft ervoor gezorgd dat de vogels, die overwinteren in Afrika en daarna naar Zuid-Europa migreren, een stuk verder door zijn gevlogen.

Meer leren over vogelfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Vogelfotografie!

Waar kun je zeldzame vogels fotograferen?

De vogels leven normaal gesproken in natte gebieden, waar veel voedsel te vinden is. In bijvoorbeeld de Biesbosch, het Naardermeer en de Weerribben-Wieden worden de laatste weken veel zeldzame vogels gezien. Deze Nederlandse moerasgebieden zijn erg voedselrijk voor de vogels en dit is dan ook een goede vervanging voor de moerasgebieden in Zuid-Europa.

zeldzame vogels

Foto: Ilonka-Hofstra – ISO 500 · ƒ/2.8 · 1/8000s · 175mm, bijeneter

Welke zeldzame vogels kun je fotograferen?

Verschillende vogels zijn de afgelopen weken al een stuk meer gespot in Nederland dan normaal. Waar deze vogels vaak slechts sporadisch voorkomen in Nederland, zien boswachters en natuurliefhebbers nu een duidelijke stijging in aantallen. Wie Waarneming.nl in de gaten houdt, ziet namen als de steltkluut, de hop en de bijeneter een stuk vaker voorbij komen. Op deze website kun je precies zien welke vogel, op welk tijdstip en op welke locatie deze is gespot.

Andere vogels die wat vaker voorkomen dan normaal zijn bijvoorbeeld de orpheusspotvogel, de slangenarend en de grijze wouw. Ook moerasvogels worden gespot op plekken waar dat niet erg normaal is. Zo zijn in de Achterhoek zingende grote karekieten gehoord.

zeldzame vogels

Foto: EbelineVanDerVeer, hop

3 tips om (zeldzame) vogels te fotograferen

Momenteel zijn er dus best wat vogels in Nederland te vinden waar je normaal een eind voor moet rijden of vliegen om ze te spotten. Dit is dan ook hét moment voor fanatieke vogelfotografen. Ga je op zoek naar een van deze zeldzame soorten? We sommen een paar handige, korte tips voor je op.

1. Houd de locaties in de gaten

Eerder in dit artikel noemden we Waarneming.nl al. Dit is een erg handige site om in de gaten te houden waar je de meeste kans hebt om bepaalde soorten te spotten. Zo kun je naar een locatie rijden waar al meerdere keren een bepaalde soort is gespot en hoef je niet op de bonnefooi te gaan rijden. De kans om een zeldzame soort te spotten, of de soort waar je naar op zoek bent, is zo een stuk groter.

2. Ga voor een grote brandpuntsafstand

Vogels zijn vaak erg alert en enorm snel. Kom je te dicht in de buurt, maak je een te snelle beweging of laat je ze op een andere manier schrikken, dan zijn ze zo weg. Zonde, want jij wilt ze natuurlijk rustig op de foto zetten. Maak daarom geen snelle bewegingen en houd zo veel mogelijk afstand. Dat betekent dat je het beste een lens met een grote brandpuntsafstand kunt gebruiken. Kies voor een lens met een bereik van minimaal 300mm. Zo kun je al flink op de vogel inzoomen, later kun je de foto dan eventueel nog wat croppen. Gebruik je trouwens zo’n grote lens, dan is een statief of rijstzak ook erg handig. Zo kun je je camera een stuk stiller houden en hoef je je geen zorgen te maken over bewegingsonscherpte.

zeldzame vogels

Foto: fotohela – ISO 640 · ƒ/5.6 · 1/500s · 400mm, bijeneter

3. Een hoge sluitertijd

We herhalen het nog even: vogels zijn snel. Wil je een vogel scherp en zonder bewegingsonscherpte vastleggen, dan heb je een hogere sluitertijd nodig. Zeker wanneer je de vogel in vlucht wilt fotograferen. Aan de hand van de overige omstandigheden, is het vaak even uitproberen welke sluitertijd het beste bij de foto die je wilt maken past.

Bonustip: werk met respect

Ga je aan de slag met natuurfotografie, dan is het altijd belangrijk dat je met respect te werk gaat. Stoor de vogels (en de rest van de natuur) niet te veel, blijf uit de buurt van nesten en voer geen wilde dieren. Aanraken is natuurlijk helemaal uit den boze. Laat verder ook geen troep of afval achter. Zo maak je niet alleen een mooie foto, maar zorg je er ook voor dat de natuur verder zijn gang kan gaan en dat andere mensen er ook nog van kunnen genieten.

zeldzame vogels

Foto: Ilonka-Hofstra – ISO 160 · ƒ/2.8 · 1/2500s · 170mm, hop


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fashionfotografie: laat mode spetteren

5 tips om je fotografiebedrijf te laten groeien