in

Double Exposure in Photoshop


25 november 2015, 16:55

De term ‘double exposure’ stamt nog uit de tijd van het filmrolletje. Door twee keer te belichten, mengde je twee onderwerpen en kreeg je een apart sfeertje. Destijds was het afwachten hoe het effect eruit kwam te zien, in Photoshop kun je heel precies naar het resultaat toewerken.

Voor

foto links: Arrien van Vliet , foto rechts: Arend Schot

Na

01 Bleken


Begin met de foto die je wilt gebruiken als achtergrond. In de meeste gevallen gaat het om een landschap, een stadsbeeld, een textuur. Sleep de tweede foto op de eerste of kopieer en plak deze op de achtergrondfoto. Die bestaat nu dus uit twee lagen. Bekommer je nog niet over de positie van de bovenste foto, die kun je straks nog aanpassen. Open het deelvenster Lagen en klik op de bovenste laag. Wijzig de overvloeimodus van deze laag die nu nog in Normaal staat in Bleken. Ziezo, daar heb je de double exposure. Versleep nu de bovenste foto naar een interessant stuk en gebruik het gereedschap Uitsnijden om de gewenste compositie uit te snijden.

02 Zwart-wit


Het zou kunnen dat je al tevreden bent met het resultaat in kleur, maar we gaan nog een stap verder. Je wilt immers een zwartwitresultaat waarbij het contrast helemaal naar je zin is. Om het samenspel van de twee lagen om te zetten in zwart-wit, klik je in het deelvenster Lagen op de zwart-witte bol. Dat is de knop Nieuwe aanpassingslaag. Selecteer via die weg de aanpassingslaag Zwart-wit. In het regelpaneel Zwart-wit kun je kiezen uit verschillende voorinstellingen. Die staan bovenaan in het panel, maar je kunt ook met de schuifjes op basis van de kleurinformatie de ideale zwart-witomzetting zoeken.

03 Curven


Het resultaat oogt in dit voorbeeld nog wat flets. Dat los je op door opnieuw een aanpassingslaag te plaatsen. Klik opnieuw op dezelfde knop en kies een aanpassingslaag Curven. Deze nieuwe laag komt boven in het deelvenster Lagen. We willen het gezicht van het meisje lichter en de donkere achtergrond iets donkerder. Om de aanpassingslaag Curven uitsluitend op de laag met het meisje en niet op de achtergrondlaag toe te passen, haal je een trucje uit. Sleep de aanpassingslaag Curven tot boven de tweede laag. Druk dan de Alt toets in en klik ondertussen op het lijntje tussen de tweede laag en de aanpassingslaag Curven. Vervolgens probeer je weer snel even de voorinstellingen van de Curven. Vaak geven die inspiratie voor de juiste instellingen. Hier verhogen we het contrast met een zachte S-curve.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretshoot in een kasteel

12 Tips voor foto’s van jonge kegelrobben op Helgoland (Dld)