in

Duidelijke definitie: wat is macrofotografie?


31 maart 2020, 09:02

Over de precieze definitie van macrofotografie bestaan nogal wat misvattingen. Voor eens en altijd leggen we je de definitie uit van macrofotografie!

Wat is macrofotografie?

Veel mensen denken bij macrofotografie namelijk direct aan bloemen en insecten die op detailniveau zijn vastgelegd. In veel gevallen zijn dit inderdaad macrofoto’s, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld portret- of landschapsfotografie, gaat het niet om wat je fotografeert, maar om hoe je het onderwerp fotografeert. Vaak worden macrofoto’s namelijk door de war gehaald met close-ups.

De technische definitie klinkt misschien lastig, maar het is wel goed om hier even bij stil te staan. Officieel spreek je pas van een macrofoto als het onderwerp minstens op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf.

Het linkse getal staat voor de vergroting op de sensor. Bij een verhouding van 1:1 wordt het onderwerp dus niet vergroot. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook, bijvoorbeeld de verhouding 2:1, ook dit valt onder de macrofotografie. Hiermee kun je minieme details echt enorm opblazen.

Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we dus niet van een macrofoto, maar van een close-up.

Hoe zien echte macrofoto’s er dan uit als je ze gemaakt hebt? Neem maar een voorbeeld aan deze macrofoto van fotograaf Ide Geert Koffeman, gemaakt met een 5:1-vergroting.


Foto: Ide Geert Koffeman (jannesjjamper.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo verplaats je makkelijk foto’s van Lightroom naar Photoshop

Hoe zorg je ervoor dat je geen foto’s kwijtraakt op je geheugenkaartjes?