in

Echte kleuren: het belang van je beeldscherm kalibreren


5 februari 2020, 08:25

Kalibreren, dat woord heb je vast weleens horen vallen in een gesprek met andere fotografen. Kalibreren betekent het hereiken van de kleuren, tonen en contrasten van je beeldscherm, zodat je er zeker van kunt zijn dat het beeld dat je ziet er ook echt zo uitziet. Waarom is dat belangrijk?

Je zou zeggen: een kleur is overal dezelfde kleur en een contrast is overal hetzelfde, maar dat is in de praktijk helaas helemaal niet zo. Het kan voorkomen dat je een foto helemaal tot in de puntjes afwerkt, maar hij er afgedrukt of op andermans scherm heel anders uitziet. Daarom is het van groot belang dat je het beeldscherm waarop je al je foto’s bekijkt en bewerkt regelmatig kalibreert. Want ook een monitor heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te kunnen presteren.

Kleurenweergave

Je foto’s zijn het resultaat van ervaring, oog, kennis van de techniek en van je eigen beoordeling. Je maakt een foto, bewerkt hem eventueel en maakt hem klaar voor opslag of afdruk. Allemaal op je eigen computer(s) en beeldschermen. Daar zit een gevaar, want de weergave van kleuren, contrasten, tonaliteiten en verlopen is onderhevig aan ‘slijtage’ en behoeft regelmatig onderhoud. Als er een fout zit in jouw kleurenweergave neem je die fout mee in je hele proces en dus ook in het eindresultaat.

Kalibreren is dus van belang als je foto’s op andere schermen te zien zijn, maar zeker ook als je foto’s afdrukt of laat afdrukken. Als je geen aandacht besteedt aan kalibreren of kleurbeheer kan het namelijk zomaar zijn dat de afgedrukte beelden helemaal niet lijken op de foto’s die je op je scherm zag. Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast wil je natuurlijk dat de apparatuur waarop je al je foto’s bekijkt en bewerkt over het gehele beeldveld dezelfde kleuren, kleurverloop en tonaliteiten laat zien. Dat is helaas niet altijd zo.

Software

Kalibreren kan middels software en je eigen beoordeling, maar ook via software die al dan niet communiceert met een extern apparaat of ingebouwde meetapparatuur. Heb je een kostbaar en uitgebreid uitgerust beeldscherm dan heeft het scherm waarschijnlijk een meetcel ingebouwd voor de kalibratie. Is dat niet zo, dan kun je de kalibratie dus via een extern apparaatje uitvoeren. Zo’n apparaat – er zijn verschillende modellen verkrijgbaar – hang je voor je beeldscherm, waarna het apparaat samen met de bijbehorende software een meting uitvoert om te kijken of alles klopt of niet. Indien er zaken bijgesteld moeten worden kan dat daarna in de software geregeld worden. Zo ben je snel zeker van goede kleuren, contrasten en witbalans.

Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als ook anderen aandacht besteden aan het onderhoud van hun beeldschermen. Hoewel je de kwaliteit van een scherm van een ander niet kunt controleren of verbeteren, helpt het natuurlijk wel als je zelf met een zo optimaal mogelijke basis aan het werk gaat. Wen je dus aan om de kalibratie op een regelmatige basis uit te voeren. Dan weet je zeker dat jouw basis in orde is.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een helpende hand: de halfautomatische M-stand

Zo vervang je een lucht met Adobe Photoshop