in

Een back-up maken van je catalogus in Lightroom!

Het zou zomaar eens kunnen gebeuren … je harde schijf crasht. In dat geval heb je al je werk in Lightroom Classic voor niets gedaan. Niets van je bewerkingen, trefwoorden en classificaties is nog bruikbaar. In zo’n geval kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Je moet er toch niet aan denken om maanden of jaren werk te zien verdwijnen? Voorkom dat eenvoudig door regelmatig een back-up te maken!

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Lightroom Classic is als het ware op te delen in twee gedeeltes. Eén daarvan omvat je verzameling van fysieke foto’s, in de vorm van media en mappen. Het andere gedeelte is je Catalogus, waarin alle informatie over je foto’s bewaard wordt. In die catalogus staat precies hoe jij die ene foto bewerkt hebt, welke trefwoorden je hebt toegepast en welke voorinstellingen je hebt gemaakt.

Back-up van je Catalogus

Eigenlijk is de catalogus het hart van Lightroom, waarbinnen alle data bewaard worden, behalve de foto’s zelf. Verdwijnt dat hart, dan is alles in Lightroom verloren. Daarom is het aan te bevelen regelmatig een back-up te maken van dat hart. Stel je catalogus dus veilig!

Standaard vraagt Lightroom Classic eens per week om een back-up voor je te maken. Deze frequentie kun je eventueel aanpassen. Bij een Windows-computer ga je hiervoor in het hoofdmenu naar Bewerken, waar je vervolgens kiest voor Catalogusinstellingen. Werk je op een Mac, kies dan via het menu Lightroom Classic voor Catalogusinstellingen.

De back-upfrequentie kun je instellen via de optie Catalogusinstellingen.

Vervolgens opent een nieuw venster. Hier vind je onder andere informatie over je catalogus, zoals de aanmaakdatum, de grootte van het bestand en wanneer je voor het laatst een back-up hebt gemaakt. Heb je dit niet eerder gedaan, dan wordt bij Laatste back-up geen datum vermeld. Onder in dit scherm kun je aangeven hoe vaak en/of wanneer je een back-up wilt maken van je catalogus. Maak je keuze en sluit dit menu.

In het venster zie je informatie over je catalogus en de mogelijkheid om de back-upfrequentie aan te passen.

Back-up maken

Afhankelijk van wat je hebt ingesteld bij de frequentie van het maken van een back-up, zal Lightroom Classic vroeg of laat tijdens het afsluiten van het programma met de vraag komen of je daadwerkelijk een back-up wilt maken. Er verschijnt dan automatisch een venster met diverse opties.

Het venster voor het maken van een back-up tijdens het afsluiten.

Wie naar dit venster kijkt, is geneigd meteen maar op de knop Back-up maken te klikken. Maar wacht nog even en kijk nog eens goed naar het venster. Boven in dit venster staat een belangrijke opmerking, die vaak over het hoofd gezien wordt: er wordt alleen een back-up gemaakt van het catalogusbestand, niet van uw foto’s. De strekking is duidelijk. Bij een crash van je harde schijf heb je dankzij deze back-up de beschikking over een kopie van je catalogus. Je foto’s zelf worden niet gered! Daarover later meer. We gaan dus specifiek een back-up maken van de catalogus, zodat al je bewerkingen, trefwoorden enzovoort veilig worden gesteld indien zich een probleem voordoet.

Locatie back-up

De plek waar de back-up komt te staan, kunnen we zelf kiezen. Standaard wil Lightroom Classic als Back-upmap een map Backups gebruiken, die geplaatst wordt in de submap Lightroom in de map Afbeeldingen. Dit zie je terug in het nog geopende venster. Je kunt jezelf afvragen of dit een handige plek is. Het originele catalogusbestand staat ook in de map Afbeeldingen, en zelfs in diezelfde submap. Zowel het origineel als de te maken back-up zou dus op bijna dezelfde plek terechtkomen, en in ieder geval op de dezelfde harde schijf.

Is dat logisch? Stel dat je harde schijf crasht, en dat daarbij je originele catalogusbestand sneuvelt. Dan is de kans groot dat ook de back-up sneuvelt, omdat die op dezelfde schijf staat.

Wellicht is het daarom beter om een andere locatie te kiezen. Wij kiezen in dit geval voor opslag op een usb-schijf. Die kunnen we vervolgens na het maken van een back-up veilig opbergen. Zo staat de back-up op een fysiek andere locatie dan het originele catalogusbestand. Wil je ook liever een andere locatie? Klik dan op Kiezen.

In ons voorbeeld kiezen we ‘USB Schijf’ als opslaglocatie voor de te maken back-up.

Vervolgens kun je een locatie opgeven voor de te maken back-up. Wij hebben een usb-stick gekozen met de naam USB Schijf. Selecteer deze en klik op Kiezen of Selecteer (afhankelijk van je besturingssysteem en Lightroom-versie). Je komt weer terug in het venster met de opties voor het maken van je catalogusback-up. Zet een vinkje bij Integriteit testen voordat er een back-up wordt gemaakt en ook bij Catalogus optimaliseren na het maken van een back-up.

Klik tot slot op Back-up maken. Het venster sluit en er verschijnt een voortgangsvenster. Nadat de back-up voltooid is, wordt Lightroom afgesloten. Je back-up kun je terugvinden op de locatie die je eerder had opgegeven.

De back-up wordt gemaakt.

Back-up terugzetten

Heb je ooit je back-up nodig? Dan kun je deze eenvoudig inladen. Hiervoor ga je in het hoofdmenu boven in je scherm naar Bestand en kies je vervolgens voor Catalogus openen. Selecteer dan je meest recente back-up en je kunt weer door met waar je tot je laatste back-up gebleven was.

Een recente catalogus openen.

Back-up van je foto’s

De belangrijke eerdergenoemde kanttekening moeten we nog een keer herhalen. Het maken van een back-up op bovenstaande manier omvat alléén het maken van een back-up van je catalogusbestand. Hier wordt dus een reservekopie van gemaakt. Níét van de bijbehorende reële originele foto’s! Wil je ook een reservekopie van die originele foto’s? Maak dan gebruik van speciale back-upsoftware of kopieer je fotobestanden handmatig naar bijvoorbeeld een externe harde schijf of een NAS.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wildlife fotografie in de herfst

Werken met een reportageflitser: de flits de baas