in

Een blauwe lucht met Photoshop Elements


3 juli 2015, 10:40

Nederland staat bekend om z’n dramatische luchten. Wil je de lucht een keer een mediterraan blauw tintje geven, zonder dat je een polarisatiefilter hoeft te gebruiken? Voor ‘verblauwen’ bestaan verschillende technieken, maar deze is het simpelst.

Voor en na

foto: Arjan Noord (arjannoord)

01 Bedekken


Deze keer maken we gebruik van Photoshop Elements, de goedkope versie van Photoshop. De professionele versie gebruiken kan uiteraard net zo goed. Open de foto en het deelvenster Lagen. Vervolgens dupliceer je de achtergrondlaag. Dat gaat het snelst met Ctrl+J (Cmd+J; Mac OS). Selecteer de bovenste laag en open de overvloeimodi in het deelvenster Lagen. Gebruik de overvloeimodus Bedekken (Overlay). In deze modus worden de kleuren vermenigvuldigd of gebleekt, afhankelijk van de basiskleur. Dit betekent dat het blauw dieper wordt en bleke kleuren witter. Wanneer je vindt dat de lucht hierdoor toch te blauw is geworden, kun je de dekking van de bovenste laag verminderen.

02 Masker


Uiteraard zijn nu ook de kleuren van het landschap en de gebouwen feller geworden en dat wil je niet. Dat los je op met de maskertechniek. Klik in het menu Laag op Laagmasker en kies dan Alles tonen. Hierdoor verschijnt er in het deelvenster Lagen een wit vlak. Had je Alles bedekken gekozen, dan zou er een zwart vlak te zien zijn. Op dit vlak zal het masker komen. Selecteer het gereedschap Penseel en kies een brede penseelpunt met een zachte rand. Zet de voorgrondkleur op zwart en de achtergrondkleur op wit.

03 Masker verfijnen


Schilder met zwart op de zones waar je opnieuw de oorspronkelijke kleuren wilt zien. In dit geval gebruik je zwart op alles behalve de lucht. In het deelvenster Lagen kun je volgen hoe het laagmasker tot stand komt. Op alle zones die je met de voorgrondkleur zwart bedekt, zal het resultaat van de overvloeimodus Bedekken verdwijnen. Ben je een beetje overijverig geweest en heb je per vergissing teveel gemaskeerd, druk dan op de X-toets van je toetsenbord. Hierdoor wisselt de voorgrondkleur zwart met wit en op die manier kun je corrigeren. Met een breed penseel is het masker in enkele seconden klaar. Selecteer Laag, Eén laag maken om de bewerking te voltooien.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DMC-G7

Bepaal zelf welk deel van je foto scherp is