in

Een deel van de foto verscherpen: zo pak je dat aan in Photoshop

Soms wil je alleen een bepaald deel van je foto verscherpten. Bijvoorbeeld in een portretfoto alleen de ogen, waarbij je de rest van de foto ongemoeid wilt laten. Kortom: je wilt dan een lokale aanpassing maken. In Photoshop zijn hier talloze mogelijkheden voor. We laten je een eenvoudige workflow zien, waarbij we uitsluitend ogen gaan verscherpen.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beweging en Actie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van beweging, snelheid en nog veel meer.

Stap 1: Foto openen

Open je foto in Photoshop. Als dit een raw-bestand is, kom je automatisch in het Camera RAW Filter. Klik op Afbeelding openen onder in je scherm. Je foto opent in Photoshop en je komt in het standaardscherm. Heb je een jpeg-foto geopend? Dan kom je rechtstreeks in je hoofdscherm.

Je foto is geopend in het hoofdscherm van Photoshop.

Stap 2: Inzoomen

Zoom in totdat je de ogen goed ziet. Dit doe je door het loepje te selecteren in je instrumentenpaneel aan de linkerzijde van je scherm; deze staat onderaan. Selecteer het loepje en klik in je afbeelding. Je afbeelding zoomt in. Herhaal dit een aantal keer totdat je de ogen goed kunt zien. Naast deze bewerking van het verscherpen van de ogen, is het altijd belangrijk bij het maken van een portret dat de ogen van een model scherp zijn. 

Het beeld zoom je in met het ‘loepje’.

Stap 3: Dupliceren

Dupliceer de laag Achtergrond in je lagenpaneel aan de rechterzijde van je scherm. Dit doe je door op de naam Achtergrond te klikken met je rechtermuisknop. Kies voor Laag dupliceren. Klik op OK. Een kopie van de basis-laag is aangemaakt. Deze nieuwe laag krijgt de naam Achtergrond kopiëren.

We hebben de achtergrondlaag gedupliceerd.

Stap 4: Onscherp masker

Ga nu naar Filter en kies vervolgens voor Onscherp masker. Pas de schuiven aan zodat er een flinke scherpte-toename waarneembaar is. Let hierbij alleen op de ogen. Ook de rest verscherpt aanvankelijk mee, maar je let nu echt alleen op de details in de ogen. Klik OK om de scherpte door te voeren als de scherpte naar je zin is.

We verscherpen de foto met ‘Onscherp Masker’.

Stap 5: Laagmasker

Je ziet dat je hele beeld flink verscherpt is. Dat was niet de bedoeling, want we wilden alleen de ogen verscherpen. Ga in het menu Laag naar Laagmasker en kies voor Alles verbergen. Meteen verdwijnt alle scherpte weer, ook uit de ogen. Kijk eens naar je lagenpaneel: achter de laag Achtergrond kopiëren zie je een zwart vlak: een laagmasker. Alles wat in het laagmasker zwart is, is uitgeschakeld. Alles is zwart, dus de eerdere verscherping is totaal uitgeschakeld.

Er is een zwart laagmasker aangemaakt.

Stap 6: Wit in het masker

Om nu de scherpte die we eerder hebben ingesteld op de ogen terug te krijgen, moeten we in het zwarte masker aan de slag met een wit penseel. Alles wat we nu in de afbeelding met een wit penseel inschilderen, krijgt de scherpte terug. Selecteer in je instrumentenpaneel aan de linkerzijde van je scherm het Penseel. Zet de voorgrondkleur op wit. Dit doe je met het voorste van de twee vierkantjes onderin je instrumentenpaneel.

Selecteer het penseel en zet de voorgrondkleur op wit.

Stap 7: Grootte penseel

Boven in je scherm kun je de Grootte van het penseel aanpassen. Zet de grootte op een dusdanige waarde zodat het penseel kleiner is dan het oog. Je kunt het penseel ook wat zachter maken door de Hardheid op bijvoorbeeld 0 te zetten.

We passen de grootte van het penseel aan.

Stap 8: Scherpte terugbrengen

Schilder nu met je witte penseel over de ogen, met ingedrukte muisknop. De scherpte komt op die plekken volledig door!

De scherpte in de ogen komt terug.

Stap 9: Dekking aanpassen

Is de verscherping je toch iets te sterk? Pas dan de waarde bij Dekking aan bij je laaginstellingen.

Door de dekking aan te passen, kun je het effect van de verscherping verkleinen.

Zowel Lightroom als Photoshop kennen geweldige tools om je afbeeldingen te verscherpen. Wat beter is, is niet te zeggen. Het ligt eraan waar jouw persoonlijke voorkeur ligt. Beide programma’s zijn perfect om net dát hele kleine stukje extra uit jouw toch al sublieme foto’s te halen.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beweging en Actie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over sluitertijd
  • Het fotograferen van dieren en hun beweging
  • Hoe je verschillende sporten fotografeert
  • Creatief omgaan met bewegingselementen

Bekijk hier de volledige Cursus Beweging en Actie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Objectief onder de loep: werken met een groothoeklens

Beginnen als trouwfotograaf: zo ga je van start