6 oktober 2019, 09:43
Een eigen fotostudio is voor veel fotografen een droom. Die droom lijkt vaak onbereikbaar, maar is helemaal niet zo ver buiten bereik. Zelfs met beperkte middelen kun je thuis een fotostudio maken. Als je dat wilt is een aantal zaken belangrijk om te weten, te begrijpen en helder te hebben. We helpen je op weg!
Een fotostudio is er in allerlei vormen en maten. Er zijn enorme studio’s waar auto’s en meubelen worden gefotografeerd, maar er bestaan ook ministudio’s voor sieraden of andere kleine voorwerpen. Daarom is het belangrijk om te bepalen welke maat jouw fotostudio moet hebben. Dit kun je het beste bepalen aan de hand van de onderwerpen die je wilt gaan fotograferen. Een klein antiek vaasje, sportschoen of sierraad vraagt minder ruimte dan een stilleven of een compleet familieportret. Weet dus welke onderwerpen je vast wilt leggen en ga na hoe groot je ze in beeld wilt brengen. Een portretfoto waarin enkel het hoofd een rol speelt heeft helemaal geen grote studio nodig, maar een persoon ten voeten uit vraagt weer een ander soort ruimte.
Beschikbare ruimte
Kijk ook naar de plek. Natuurlijk naar hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, maar ook naar de praktische kant van het verhaal. Kan je studio altijd blijven staan, of is het handig als je hem iedere keer op- en weer af kunt bouwen? Kijk ook naar het omgevingslicht, zeker als je wilt gaan flitsen of met andere kunstmatige lichtbronnen aan de gang wilt gaan. Zorg in dat geval voor verduisterende gordijnen of plak ramen en bovenlichten af. Werken met daglicht kan natuurlijk ook, dan maak je een daglichtstudio. Vaak is een zolder met een raam daar prima voor geschikt. Schuin invallend licht van boven is perfect en geeft een prachtig zacht licht.
Achtergrond
De achtergrond van je fotostudio is uiteraard ook van groot belang. Vaak werkt een fotograaf in een studio met een achtergronddoek of een achtergrondscherm op enkele meters afstand van het onderwerp. Dat soort achtergronden is ruimschoots verkrijgbaar bij de fotowinkel. Die achtergrond kan iedere soort kleur of textuur hebben, maar ben je er wel van bewust dat de achtergrond in je foto erg bepalend is en ook verschillend in beeld komt bij verschillende situaties. Zo kan een spierwitte achtergrond bij flitsen afhankelijk van de flitssterkte, instellingen en de afstand zonder problemen grijs of zelfs zwart in beeld komen. Experimenteer daar dus mee en kijk welk effect je fraai en passend vindt voor jouw foto’s. Een achtergrond met structuur of kleur kan vaak goed werken bij portretwerk.
Apparatuur
Vaak gaat het inrichten van een fotostudio gepaard met de aanschaf van flitsers. Professionals hebben vaak wel vijf of zes verschillende flitsers met uiteenlopende lichtvormers paraat, maar als je opstart en nog niet veel flitservaring hebt is het verstandig om stapsgewijs op te bouwen. Begin daarom met één flitser voorzien van een voor jouw onderwerp passende lichtvormer. Kijk wat dit doet met je onderwerp en voeg daarna pas een tweede flitslicht toe. Zo bouw je stukje bij beetje je licht op, precies zoals een professional ook altijd doet als hij een scene gaat uitlichten. Werk ook met reflectieschermen. Die verrichten vaak wonderen en zijn vaak de betere keuze als je net wat meer licht in je beeld wilt brengen, maar de nuance niet uit het oog wilt verliezen. Een uitklapbaar reflectiescherm op een statief werkt dan prima, maar kijk ook naar andere – minder voor de hand liggende – reflecterende oppervlakken. Wit karton of piepschuim reflecteert bijvoorbeeld ook prima en is een stukje voordeliger. Want een fotostudio hoeft helemaal niet zo kostbaar te zijn als dat je misschien zou verwachten.