Omdat het om een fotostudio gaat, kun je die kleurenwaaier meteen weer wegleggen. Het beste kun je de muren en het plafond namelijk van een matte witte kleur voorzien. Muren frisse kleuren geven is op zich een aanlokkelijk idee, maar het probleem is dat je hierdoor kleurzwemen krijgt.
Neutrale kleuren
Stel dat je de muren oranje maakt (we noemen maar een kleur) en het is een zonnige dag of je werkt met flitsers. Doordat muren en plafond dit licht reflecteren, valt er een hoeveelheid oranjegekleurd licht op het onderwerp. En zo ontstaan dus die nare kleurzwemen. Oranje, blauw of groen, al naar gelang de kleur van de kamer. Vandaar dat mat wit de ‘kleur to go’ is.
Op zich kan een neutrale grijstint ook. In heel specifieke gevallen, als je met zeer gericht licht wilt werken, zou je de kamer zelfs volledig matzwart kunnen maken om elke vorm van reflectie te voorkomen. Maar voor de gemiddelde thuisstudio is mat wit dus ideaal. Je geeft de ruimte er meteen ook een frisse en heldere uitstraling mee.
Kleuraccenten aanbrengen
Neutrale kleuren vormen dus het uitgangspunt. Vervolgens breng je accenten aan door allereerst jouw keuze voor een achtergrond en/of ondergrond, afhankelijk van het onderwerp en de sfeer die jij in jouw foto’s wilt terugzien.
Daarnaast kleed je, waar van toepassing, de scène aan met accessoires. Of het nu een portretfoto, een productfoto of een newborn-shoot is, de accessoires maken de foto helemaal af en zijn enorm bepalend voor de sfeer. Je kiest dus altijd voorwerpen die passen bij het onderwerp of het idee dat je wilt uitwerken. Of die ermee contrasteren, om de kijker bijvoorbeeld in verwarring te brengen, nieuwsgierig te maken, aan het lachen te maken, of om een statement te maken.
Hier kun je perfect kleuren bij gebruiken. Je kunt zachte kleuren of pasteltinten gebruiken voor een dromerige, mysterieuze of romantische sfeer. Of juist bombastische en schreeuwerige kleuren gebruiken. Of wat te denken van kleuren die onbewust een bepaald gevoel of een emotie oproepen. Denk aan groen voor natuurlijk en gezond, rood bij gevaar, geel om extra op te vallen, blauw voor schoon en zuiver. Contrasterende (complementaire) kleuren werken ook goed. Zoals combinaties van geel met paars, rood met groen, blauw en oranje.
Het grote voordeel van het inrichten van een kleurneutrale fotostudio, waarna je kleur toevoegt via het gebruik van attributen en achter- of ondergronden, is dat je eenvoudig en eindeloos kunt variëren. Je wisselt immers een stuk makkelijker van attribuut of achtergrond, dan dat je de complete fotostudio een nieuw tintje verf geeft.