in

Een fotoshoot van A tot Z



17 juli 2016, 09:00

Hoe gaat een fotoshoot nu in zijn werk? Wat komt erbij kijken, hoe bereid je je voor en hoe vind je de juiste mensen?

Organiseren van een fotoshoot

Het lijkt vaak redelijk omslachtig maar op zich is het niet echt rocket science.
Het begint allemaal met een idee en dat kan vanalles zijn. Je hebt iets gaafs bedacht wat je graag uit wilt werken of je hebt ergens iets gezien wat je graag zou willen maken.

Vooral dat laatste vind ik erg grappig. Veel fotografen noemen het “stelen van andermans werk”, als je een leuk idee ziet en dat ook wilt proberen. Maar in de wondere wereld van de fotografie stelen we geen werk maar noemen we het “moodboard”.

Een moodboard maken

Een moodboard is eigenlijk het eerste wat je gaat maken als je een idee hebt.
“Maar wat is nu precies een moodboard?”, kan ik sommige horen denken.
Een moodboard is eigenlijk niks meer dan een reeks voorbeelden die ter inspiratie dienen. Je hebt tegenwoordig veel sites waar je dit soort voorbeelden kunt maken en een van de bekendste sites is Pinterest.

Op deze site kun je (gratis) een account aanmaken en van daaruit kun je verschillende “boards” maken. Een board is een soort van map waar je foto’s in zet en die map kun je zo instellen dat iedereen je voorbeelden kan zien of je kunt het afschermen als een privĂ© map.
Een groot voordeel van Pinterest is dat enorm veel mensen er gebruik van maken. Met andere woorden, er staan werkelijk ontzettend veel voorbeelden op.

Je hebt een mogelijkheid om plaatjes vanaf je computer toe te voegen maar veel makkelijker is rondkijken op Pinterest zelf. Elk plaatje is zo’n beetje al een keer gemaakt en met wat handig zoek en speurwerk kun je zo veel tijd besparen. Op die manier verzamel je een aantal foto’s en je moodboard is klaar voor gebruik.
model: Kirsten Diks, MUAH: Angela Scholte

Een team samenstellen

Maar goed. Je hebt een moodboard. Hoe nu verder?
De volgende stap is een team bij elkaar zoeken. Als fotograaf zijnde, wil je graag een goed model hebben dat bij je idee/thema past. Hetzelfde geldt voor een goede visagiste.

Dan komt (zoals ik het vaak doe) de kracht van social media om de hoek kijken. Ik gebruik zelf voornamelijk Facebook om een team bij elkaar te krijgen. Op Facebook zijn meerdere fotogroepen waar mensen actief bezig zijn. Je kunt daar een oproepje plaatsen met het idee dat je graag uit wilt werken en afwachten of er goede mensen reageren.

Een andere manier is om mensen zelf effectief te benaderen. Je bladert wat door je vriendenkring, je kijkt wat in de vriendenlijsten van andere mensen en als je iemand ziet kun je hem of haar een berichtje sturen.
Mocht je voor deze aanpak kiezen, zorg dan wel dat je een goed verhaal hebt. Stuur niet klakkeloos een bericht met “wil je shooten?” of “ik heb een gaaf idee, wil je hier aan meewerken?”. Het moet een volledig iets zijn. Leg uit wat je in gedachte hebt en stuur de link van je moodboard mee in je bericht. Zeg ook dat je met een visagiste werkt en als je die nog niet hebt zeg dan dat je die nog aan het zoeken bent. Een goede visagiste is namelijk onmisbaar in een shoot.
Geef ook duidelijk aan waar de shoot plaatsvindt. Is het een shoot die ergens op locatie is of wil je in een studio shooten? Laat ook meten weten wat de beloningswijze is. Is het een TFP shoot? Geen probleem maar zeg het meteen duidelijk. Wil je wel of geen reiskosten betalen? Maak er geen geheim van en laat alles heel transparant weten. Dat voorkomt op een later tijdstip veel ergernissen, problemen en in sommige gevallen zelfs afzeggingen.

Mocht dit allemaal niet werken en kun je niemand vinden of modellen willen niet meewerken aan je idee/thema dan kun je ook met een modellenbureau samenwerken. Je betaalt dan wel iets meer, maar je hebt de voordelen dat je een goed model krijgt die ook betrouwbaar is, weet hoe ze moet poseren en die ook gegarandeerd op komt dagen. Dat is een afweging die je voor jezelf moet maken.

Naast een visagiste kun je ook kijken of je een styliste wilt gebruiken. Over het algemeen zijn stylistes niet zo makkelijk te vinden maar afhankelijk van wat je wilt kan het een echte meerwaarde zijn.

Een fotoshoot plannen

Als je zo een team hebt gevonden om mee samen te werken begint de volgende stap. En dat is een datum zoeken waarop iedereen kan. Klinkt makkelijk maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Hoe groter je team hoe moeilijker het is om een datum te prikken dat iedereen kan.
Je kunt natuurlijk op voorhand een datum meegeven, of in ieder geval een richtlijn. Maar bedenk ook dat hoe beter het model is, hoe meer shoots ze doet en hoe beperkter ze vaak is in vrije dagen. Hetzelfde geldt voor een goede visagiste. En zo ook voor een styliste. Zie je wat ik bedoel? Hoe meer mensen je in je team hebt en hoe beter de mensen zijn, hoe meer werk ze hebben. En meer werk, wat natuurlijk een goed iets is, resulteert dan vaak in beperkte vrije dagen.

Laat je daar niet door afschrikken. Een datum plannen die een paar maanden in de toekomst ligt hoeft echt geen uitzondering te zijn. Het geeft je namelijk ook mogelijkheden om een testshoot te doen voordat je met je echte shoot begint. Je kunt dan testen welke lichtopstellingen werken en welke niet. Dat is allemaal deel van de voorbereiding.

De uitvoering

En dan is daar de grote dag van de shoot zelf. Je team is aanwezig je model wordt opgemaakt en je zet alles klaar.
Je zult er dan al snel achterkomen dat naast een styliste, een visagiste ook op meerder manieren inzetbaar is. Zorg ervoor dat ze actief bij de shoot zijn betrokken. Deel de resultaten en ze kunnen meteen zien of ze aanpassingen moeten maken of wat plekjes bij moeten werken. Tethered shooten bewijst op zo’n momenten zijn waarde. Foto’s komen dan meteen binnen op je computer of TV scherm en iedereen kan meekijken in plaats steeds op dat kleine display te kijken op je camera.
Niet iedereen heeft die mogelijkheid maar als je vaak shoot kun je het overwegen om het ook te gaan doen.

Model: Dwayne Westenburg. MUA: Angela Scholte

De resultaten

Dan is daar het einde van eens succesvolle shoot. Hier werkt iedere fotograaf anders. Sommige fotografen kiezen ervoor om foto’s klein door te sturen zodat men een keuze kan maken. Andere kiezen weer zelf de foto’s uit die ze willen bewerken.

Ik gebruik hier een middenweg. Omdat bij mij alle foto’s direct binnenkomen op een TV scherm bekijk ik ze na afloop met het hele team.
Ik werk met Lightroom en daar is het makkelijk om foto’s te selecteren. We bladeren er doorheen en de foto’s die mooi zijn selecteren we. Als we een eerste selectie ronde hebben gemaakt ga ik een tweede selectie ronde in en laat alleen de geselecteerde foto’s zien. Op die manier maak je dan eigenlijk een selectie van een selectie. En met die selectie ga ik dan aan de slag. Uiteindelijk kies ik altijd zelf de foto’s uit die ik ga bewerken maar omdat we met het team twee selectie rondes hebben gemaakt weet ik dat ik altijd een foto heb geselecteerd waar iedereen het mee eens is.

De nabewerking en het leveren van de foto’s.

Dat heb je allemaal in eigen hand. Ikzelf werk altijd met Photoshop voor de nabewerkingen en heb daar een aantal standaard handelingen voor. Ik bekijk de huid, werk het op bepaalde plekken bij. Ik kijk naar de lichtval, wil ik nog ergens een accent op leggen of niet en verder werk ik ook veel met filters.

Standaard stuur ik altijd de kleine versies per mail door. Grote versies (hoge resolutie beelde) stuur ik op verzoek. De grote versies kunnen lang niet altijd per mail worden verstuurd en daar gebruik ik een programma als WeTransfer voor. Daarmee is het wel mogelijk om grotere bestanden door te sturen. Het is iets meer werk en daarom doe ik dat op verzoek. Ik merk dat ongeveer bij 1 op de 5 shoots om grote bestanden wordt gevraagd. Bespreek dit ook van te voren en doe hier dan achteraf ook niet moeilijk over.

Naast WeTransfer kun je natuurlijk ook met een van de vele cloud oplossingen werken.

Ruwe en onbewerkte bestanden stuur ik nooit door.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen even goed is in het nabewerken van de foto’s. Ik kan zelf ook lang niet alles en als ik iets specifieks wil waarvan ik weet dat ik het zelf niet kan, dan huur ik een retoucher in. Een retoucher is iemand die professioneel foto’s bewerkt en zijn diensten ook online aanbiedt voor andere fotografen. Retouchers zijn redelijk eenvoudig te vinden op sites als modelmayhem.com. Afhankelijk van de persoon vragen ze een vast bedrag per foto of een vergoeding per uur. Ideaal als je zelf niet zo goed bent in de nabewerkingen maar wel net dat beetje extra wilt in je eindresultaat.

Als je dit nu allemaal doorleest dan lijkt het op eerste gezicht erg veel maar eigenlijk is het altijd een vast stappenplan dat je uitwerkt.

Moodboard maken – team zoeken – datum plannen – shooten – nabewerken.

Elke stap kun je zo uitgebreid maken als je wilt maar in de basis komen deze stappen altijd weer terug. Kunnen er kosten bij komen kijken? Jazeker. Ook hier kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Kies je voor een TFP model of speel je op zeker en werk je met een modellenbureau? Hetzelfde voor een visagiste. TFP werk of betaald werk? Ga je de foto’s zelf bewerken of kies je ervoor om het uit te besteden? Het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op je eindresultaat maar het is aan jezelf om te bepalen hoe ver je er in wilt gaan.

Succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om de Melkweg te fotograferen

Review: Sony RX10 III