in

Een gebouw rechtzetten in Photoshop: perspectief aanpassen

In Photoshop heb je uitgebreide mogelijkheden om het perspectief van je beeld aan te passen. Je kunt hiermee een gebouw gewoon recht zetten, maar ook creatievere toepassingen bedenken.

We gaan het perspectief van een afbeelding aanpassen met behulp van Photoshop. Wij werken in versie 2022 (v 23.2).

In eerste instantie gaan we dit gebouw alleen netjes rechtzetten. Dat is vaak de bewerking die je bij een scheefgetrokken gebouw wilt toepassen. Straks laten we je ook een mogelijkheid zien om het perspectief op een creatievere manier te wijzigen.

Laat jouw foto’s opvallen tussen al die andere platen door een krachtige compositie. Je leert hier alles over in de Cursus Krachtige Composities.

Het beeld waarmee we aan de slag gaan: het gebouw staat niet mooi recht.

Gebouw rechtzetten

Maak voor de zekerheid een kopie van de achtergrondlaag. Dat gaat het snelst door met de laag actief op Ctrl+J te drukken. Druk nu op Ctrl+T om Vrije transformatie te starten. De buitenranden van je foto krijgen blauwe lijnen en je ziet acht ‘grijpers’ op de hoeken en randen. Deze punten kun je gebruiken om de foto te vervormen. Druk met de Ctrl-toets ingedrukt op het hoekpunt rechtsboven en sleep het een eindje naar rechts. Je ziet dat de foto nu wordt vervormd en dat je de rechterzijde van het gebouw recht kunt zetten.

Druk de Ctrl-toets in en verplaats het hoekpunt.

Verplaats vervolgens op dezelfde manier het hoekpunt linksboven. Sleep het wat heen en weer om te zien wat het mooiste resultaat oplevert. Wij zetten dit hoekpunt een eindje omhoog, zodat het gebouw aan de linkerkant ook iets hoger wordt.

We hebben de hoekpunten verplaatst om het gebouw recht te zetten.

Creatieve aanpassing

De basis van het perspectief wijzigen ken je nu. We zullen nu een iets creatievere mogelijkheid bespreken. Je kunt het gebouw namelijk ook flink vervormen, zodat het lijkt alsof je tijdens het fotograferen een heel ander standpunt had.

We gaan verder met de bewerkte foto. Klik in het menu Bewerken op Perspectief verdraaien.

Kies in het menu Bewerken voor ‘Perspectief verdraaien’.

Trek nu een eerste rechthoek over het linkerdeel van het gebouw, dat mag best wat ruim. Zorg dat de rechter rand precies op de hoek van het gebouw komt. Trek vervolgens nog een tweede rechthoek over het rechterdeel van het gebouw, waarbij je zorgt dat de linker rand het andere kader raakt. De twee kaders worden automatisch aan elkaar ‘geplakt’.

Plaats twee rechthoeken over het gebouw.

Klik vervolgens in de optiebalk bovenin op Verdraaien. Druk nu op de Shift-toets en klik op de lijn tussen de twee vlakken; de lijn kleurt geel. Je hebt nu de twee punten boven en onder aan elkaar vastgezet. Sleep vervolgens een van deze punten naar links. Je ziet dat het gebouw een totaal andere aanblik krijgt.

Trek de hoek van het gebouw naar links om te zorgen voor een heel andere aanblik.

Deze mogelijkheid werkt het best met een neutrale voorgrond en zonder klokken of teksten op het gebouw. Je ziet in ons voorbeeld dan ook dat deze elementen te veel vervormen om nog realistisch te zijn.

Het eindresultaat van de creatieve aanpassing van het perspectief.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Krachtige Composities in Zoom Academy. Hierin leer je allerlei technieken die je kunnen helpen om een krachtige foto te schieten.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het gebruiken van een goede voorgrond
  • De lijnen die je in je compositie kunt gebruiken
  • Hoe je alle klassieke compositieregels toepast
  • Stap voor stap meer zicht krijgen op het samenstellen van composities onder verschillende omstandigheden

Bekijk hier de volledige Cursus Krachtige Composities.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Onweer en bliksem: zo fotografeer je dit spectaculaire natuurverschijnsel

Altijd scherpe foto’s: beeldstabilisatie uitgelegd