in

Een geschikte achtergrond voor je thuisstudio

Ga je een model fotograferen, dan moet je natuurlijk ook een achtergrond kiezen. Deze heeft veel effect op het portret, ook al is je achtergrond vaak onscherp aanwezig. Je kunt voor verschillende kleuren en materialen kiezen.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lichttraining door Michiel Fischer in Zoom Academy. Alles leren over de basis van fotografie en lichttraining? Bekijk de gehele cursus!

De kleur en het materiaal van je achtergrond zijn belangrijk voor het resultaat. En je moet ook rekening houden met het licht dat via de achtergrond al dan niet terugkaatst op het onderwerp: het indirecte licht.

Stof

Michiel vertelt ons dat de beste achtergronden die zijn van papier, of een muur. Hier komt het licht niet doorheen als je flitst, wat het makkelijk maakt om mee te werken. Wil je een specifieke kleur in de achtergrond? Dan zijn er papieren rollen te koop in talloze kleuren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een muur een likje verf te geven.

Soms gebruiken fotografen ook doeken als achtergrond, maar die zorgen er vaak voor dat er licht wegvalt of erdoorheen schijnt. Een kleurdoek dempt zelfs het licht in de studio. Dat kan zonde zijn van de lichtopstelling, als je bijvoorbeeld juist een weerkaatsing wilt zien in het eindresultaat.

Indirect licht

De achtergrond die je gebruikt heeft veel effect op het indirecte licht. Zo kun je zien dat bij een high-key-opstelling het licht van de zijmuur wordt gebruikt als grote softbox om het model helemaal egaal uit te lichten, maar tegelijkertijd ook in een volledig witte omgeving te plaatsen. Ook wordt er soms een ‘extra witte muur’ in de vorm van een piepschuim plaat gebruikt om licht te weerkaatsen.

Heb je de ruimte, dan kun je ook kleurvlakken op een muur maken, zoals hier in de studio van Michiel Fischer.

Effect weerkaatsing

Hoeveel licht er weerkaatst en welk effect dat heeft, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe groot is de achtergrond?
  • Welke kleur heeft de achtergrond?
  • Hoe ver staat deze van het model af?

De grootte en afstand van de achtergrond waarop het licht weerkaatst tot je model, bepalen wederom de zachtheid van het licht. De kleur wordt meegenomen in het licht, maar zorgt wel voor een krachtvermindering.

Trek je deze theorie verder door, dan kan een donkere muur juist worden gebruikt om licht ‘af te vlakken’. Daarmee neemt de lichtintensiteit af, waardoor je meer controle krijgt over de schaduwen of lichtval op specifieke plekken in de foto.

Tip: piepschuim

Een goedkoop alternatief voor een muur: vraag om een groot stuk piepschuim op een bouwmarkt en verf één kant zwart. Je hebt dan een mobiele muur voor je portretshoots, die zowel licht kan weerkaatsen als afvlakken.

Met twee blokken piepschuim in een houten ‘bak’ heb je een goedkope verplaatsbare muur.

Plaatsing

Plaats je een model voor een achtergrond, dan moet je op een aantal dingen letten. Wanneer je in een grote ruimte werkt, heb je de luxe om het model ver van de achtergrond af te plaatsen. Dat creëert al snel een mooie, zachte achtergrond die (afhankelijk van hoe groot je diafragma-opening en brandpunt is) subtiel aanwezig is in de foto, maar niet afleidt. Je kunt dan veel diepte creëren en je hebt geen last van schaduwen.

Hoe dichter je het model plaatst bij de achtergrond, hoe groter de kans op schaduwen die op de muur te zien zijn. Ook oneffenheden op de achtergrond worden bij een dichtbije plaatsing snel zichtbaar. Denk aan lijnen op de muur of kreukels in een doek.

Tip: volgorde

Onthoud als regel: 1) kijk eerst naar de plaatsing van de achtergrond, in verband met de diepte die je wilt creëren. 2) Bepaal daarna naar de lichtopstelling puur op het model gericht. 3) Regel tot slot de verlichting op de achtergrond.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lichttraining door Michiel Fischer in Zoom Academy. Alles leren over de basis van fotografie en lichttraining? Bekijk de gehele cursus!

Zo leer je onder andere:

  • Wat je allemaal al kan met 1 lamp
  • Het maken van bijzondere portretten
  • Alles over verschillende lichtsoorten en lampen
  • Het gebruik van natuurlijk licht in de studio

Bekijk hier de volledige Cursus Lichttraining door Michiel Fischer.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foodfotografie: tips voor de lekkerste foto’s

Inspiratie voor de maand Maart!