in

Een hert fotograferen doe je zo!

Een hert in het wild vinden en fotograferen is een hele uitdaging! In dit artikel geven we je tips om herten te fotograferen, over wildlife fotografie in het algemeen, en waar je de dieren kunt vinden.

De tips in het kort:

 • Volg de regels van het natuurgebied
 • Verdiep je in de diersoort
 • Gebruik een teleobjectief
 • Gebruik een korte sluitertijd
 • Composities voor wildlife fotografie
 • Do’s en don’ts van wildlife fotografie
 • Locaties in Nederland

1. Volg de regels van het natuurgebied

Houd tijdens het fotograferen van wilde dieren altijd deze 10 regels aan:

 • Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
 • Vang of verontrust geen dieren.
 • Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
 • Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
 • Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
 • Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
 • Natuurfoto’s zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.
 • Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
 • Betreed geen verboden terrein.
 • Laat geen afval achter.

Foto: Jelle-schutte-photography · ISO 250 ƒ/2.8 · 1/400s · 150mm

2. Verdiep je in de diersoort

Om dieren in het wild goed te kunnen fotograferen, is het wel een must om je in de leefwijze van de soort te verdiepen. Waar leven ze? In welke periode van het jaar laten ze zich beter observeren? En hoe kun je ze dicht genoeg benaderen zonder ze te verstoren? Door in de literatuur te duiken, het internet te raadplegen of contact te zoeken met een deskundige kun je je kennis van een soort verbeteren. Veel diersoorten zijn meestal het actiefst in de vroege uren.

Uiteraard is het ook goed om het leefgebied te leren kennen. En dan is het handig om eerst een bepaalde diersoort in een leefgebied in je woonomgeving uit te kiezen. Zo kun je vaker dit gebied bezoeken en ook de gedragingen van het dier beter leren kennen. Je zult zien dat dit betere resultaten oplevert dan wanneer je lukraak achter iedere soort aan rent.

Op zoek naar nog meer informatie? In dit artikel geven we je 7 tips voor wildlife fotografie!

Foto: frankjacobs · ISO 500 · ƒ/4 · 1/800s · 340mm

3. Gebruik een teleobjectief

Voor herten, maar ook voor andere wildlife is het aan te raden om een teleobjectief te gebruiken. Wilde dieren hebben het niet graag dat je dichtbij komt, en zullen dan al snel wegrennen. Als je vanaf een grote afstand wilt kunnen fotograferen dan kun je het beste kijken naar een teleobjectief van 200mm of hoger. Zit je in een vogel- of wild-hut, waar de dieren je niet kunnen zien, dan durven ze vaak ook wat dichterbij te komen, en kun je eventueel met een 100-200mm objectief terecht.

Dit kan zowel een objectief met een vaste brandpuntsafstand zijn als een zoom-objectief. Met een zoom-objectief heb je natuurlijk wat meer flexibiliteit. Als je enkel een 600mm bij je hebt moet je maar net geluk hebben dat het dier zich op de goede afstand bevindt. Staat het dier toch dichtbij de camera, dan wordt een goede foto maken een uitdaging. Heb je een of meerdere zoom-objectieven op zak, dan lukt dat veel beter. Mits je snel genoeg bent met wisselen van objectief natuurlijk. Wil je dit soort missers liever voorkomen dan is het een goed idee om met twee camera’s op pad te gaan. Eentje met een tele-objectief en eentje waar een zoom-objectief op is bevestigd.

Nog een tip: een goed en stevig statief is nooit overbodig, zeker niet als je op pad gaat met lange en zware tele-objectieven. Wil je meer weten over welke apparatuur onmisbaar is bij wildlife fotografie? Lees dan hier ons artikel met een lijstje!

Foto: AndyvdSteen · ISO 4000 · ƒ/4 · 1/250s · 200mm

4. Gebruik een korte sluitertijd

Fotografeer wildlife altijd met een snelle sluitertijd. Dit is niet alleen handig om de actie van het dier vastleggen, het voorkomt ook bewegings- en trillings-onscherpte. Laat je de instellingen liever over aan de camera? Kies dan voor de Sport-stand. Handige functies zijn het continue scherpstellen (Canon: Al Servo-stand, Nikon: Continuous Focus), waarbij de camera een door jouw gekozen onderwerp blijft volgen, en beeldstabilisatie van de lens of camera om snelle en onverwachte acties scherp vast te leggen.

Foto: Olga-schraven · ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/80s · 300mm

5. Composities voor wildlife fotografie

Om mooie beelden van dieren in het wild te maken, kun je het beste proberen op ooghoogte met je onderwerp te komen. In combinatie met een lange brandpuntsafstand geeft dit een scherp onderwerp dat afsteekt tegen de onscherpe voor- en achtergrond. Het beeld zal daardoor rustiger ogen en prettiger aandoen. De aandacht van de kijker gaat uit naar het onderwerp, en wordt niet afgeleid door bijvoorbeeld een onrustige en storende achtergrond. Ga daarom bij kleine onderwerpen zoals waadvogels op het strand en eekhoorns in het bos door de knieën. Het zal echt je beeld verbeteren!

Probeer het onderwerp in het algemeen niet centraal in beeld te plaatsen, maar meer naar links of rechts. Hou hierbij ook rekening met de kijkrichting van het dier. Kijkt het dier naar links, dan plaats je het dier rechts in beeld, zodat het niet als het ware buiten het beeld kijkt. Als een echte bespieder door de vegetatie heen fotograferen en focussen op bijvoorbeeld het hert verderop in het veld levert ook een leuk resultaat op. De onscherpe bladeren, of andere vegetatie op de voorgrond, zorgen voor mooie onscherpe vlakken die het beeld versterken en je hoofdonderwerp prachtig omlijsten.

Op zoek naar meer tips voor wildlife fotografie? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over wildlife fotografie van eigen bodem!

Foto: vincentcroce · ISO 400 · ƒ/3.2 · 1/320s · 280mm

6. Do’s en don’ts van wildlife fotografie

Een belangrijke stelregel bij dierenfotografie is dat je te gast bent in het natuurgebied. Daarom dien je je daar ook naar te gedragen. Zoals we al eerder schreven, is kennis van het gedrag van dieren belangrijk, ook om te zien of ze niet verstoord worden. Als je bijvoorbeeld in de winterperiode in een weiland foeragerende ganzen met de auto benadert, moet je goed in de gaten houden hoe ze reageren als je dichterbij komt. Stoppen ze met eten en blijven ze met z’n allen met de kop omhoog staan, dan is het tijd om afstand te nemen, want anders gaan ze even later allemaal op de wieken. Iets wat in de winterperiode (te) veel energie van ze vergt wanneer dit regelmatig gebeurt. Gaan ze echter – na even opkijken – door met eten, dan is er niks aan de hand.

Ook nestfotografie is een punt van aandacht. Verstoring van broedende vogels of vogels met jongen dient te allen tijde voorkomen te worden. Wat natuurlijk niet betekent dat nestfotografie altijd taboe is. Een fuut op nest in de stad trekt zich van niemand wat aan en gaat gewoon door met broeden. Geen probleem! De lepelaarskolonie bij Haarlem ligt aan een fietspad en autoweg, en ook daar kun je prima met je camera bij gaan staan. Maar sta je bijvoorbeeld te dicht bij een boom waarin zich een nest jonge spechten bevindt, dan bestaat het risico dat de ouders niet meer durven te komen voeren. Blijf dus goed nadenken over je eigen gedrag in de natuur, en bedenk dat het welzijn van het dier altijd belangrijker is dan een mooie foto. Als je twijfelt, is het wellicht beter om de fotokans onbenut voorbij te laten gaan.

Foto: Colinda111 · ISO 500 · ƒ/3.5 · 1/1250s · 160mm

7. Locaties in Nederland

Edelherten en damherten zijn het meest zichtbaar tijdens de hertenbronst, dat voor het edelhert begint rond half september, en voor het damhert half oktober begint. Echter kun je herten en andere wildlife wel door het hele jaar zien, alleen moet je bijvoorbeeld in de winter wat langer zoeken. Hieronder vind je een aantal natuurgebieden waar je veel wildlife kunt vinden.

 • De Veluwe & De Veluwezoom
 • De Amsterdamse Waterleidingduinen
 • De Oostvaardersplassen
 • Het Weerterbos
 • Gelderse Poort
 • Waddengebied

Meer leren over deze locaties? In dit artikel geven we nog een toelichting per soort gebied. En in dit artikel vind je per diersoort de beste locaties in Nederland!

Meer tips voor het fotograferen van herten? Bekijk deze video: 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo word je een landschapsfotograaf: in acht stappen op weg

Fotografie Dilemma: systeemcamera of spiegelreflexcamera?