in

Een keer wat anders: variatie in je macro onderwerpen


11 februari 2020, 10:38

Bij macrofotografie denk je vaak snel aan bloemetjes en bijtjes. Toch vallen er veel meer onderwerpen te fotograferen! We geven je wat inspiratie.

Kleur als onderwerp

Een van de basiselementen van een goede macrofoto is kleur. Kleurige onderwerpen doen het erg fraai als macro-onderwerp. Ook het gebrek daaraan, zoals monochroom of zwart-wit, kan sterke beelden opleveren. Met kleur kun je emoties oproepen bij je publiek. Zo geven groen en rood een mysterieus effect, zwart werkt dreigend, geel of oranje straalt warmte uit en blauw heeft een koele uitwerking. Houd daar dus rekening mee in je foto’s.

Zoek ook naar contrasterende kleuren (of juist kleuren die elkaar aanvullen). Zo’n doordacht kleurgebruik kan de zeggenschap van je foto enorm verbeteren. Tot slot kun je kleur zelf ook als onderwerp gebruiken voor een abstracte macro. Denk aan extreme close-ups van de bloemen in je tuin. Doordat vorm, structuur en herkenning van het onderwerp wegvallen, worden de kleuren zelf het belangrijkste in je foto!

Zelfs veren van je carnavalsversiering kunnen een geschikt onderwerp zijn.

Foto: Iris Stassen (irisstassen.zoom.nl)

Beeldhoek

De meest eenvoudige manier om een onderwerp anders vast te leggen, is een afwijkende beeldhoek of een dramatisch standpunt. Bij macrofotografie doe je dit in zekere zin altijd al omdat je close-ups maakt, maar je kunt ook kiezen voor een nog radicalere aanpak.

Je hoeft een boomstammetje met paddenstoelen natuurlijk niet altijd braaf op ooghoogte te fotograferen. Door plat op je buik te gaan liggen en je camera van onderen op de paddenstoelen te richten, ontstaat een totaal andere en vaak mooiere, ruimere beeldhoek. Zoek dus naar onderwerpen die je nog nooit van onderen hebt bekeken en experimenteer eens met een invulflits en scherptediepte.

“Dit is een foto van een longdrink glas met daarin een bundel gekleurde rietjes. Een klein zaklampje heb ik vanaf een zijkant op de open kant van het glas gericht, wat de kleurtjes in de rietjes heeft doen oplichten. Ik heb scherpgesteld op de onderkant van het glas en de foto schuin genomen, zodat het lijkt alsof het geheel naar beneden rolt.”

Foto: Jannie Looge (janniel.zoom.nl)

Abstracten

Door voorwerpen, planten en insecten zo te fotograferen dat ze niet meer als zodanig herkenbaar zijn, ontstaat een abstract beeld. Denk aan details van insectenvleugels of de nerven van een blad. Abstracten zijn vaak erg leuk om vast te leggen, omdat je ook jezelf verrast tijdens het fotograferen. Er ontstaat telkens een beeld dat je zelf nog nooit hebt gezien en dat maakt deze variant van macrofotografie zo spannend.

Combineer vormen, lijnen, kleuren, licht en schaduw in je foto’s en wees niet te snel tevreden. Door een iets andere beeldhoek te kiezen, kan je foto er ineens totaal anders uitzien. Werk dus net zolang door met een abstract onderwerp tot je alle mogelijkheden hebt benut!

Experimenteer ook eens met scherptediepte (stel een heel groot of juist een heel klein F-getal in op je camera). Met een kleiner F-getal krijg je minder scherpte in je foto’s en zal het eindresultaat abstracter zijn.

Had jij deze steeltjes herkend als mos?

Foto: Loes Belovics (belton.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om te werken met patronen en symmetrie in je foto

8 redenen waarom je juist in de regen moet gaan fotograferen