in

Een krachtig klassiek portret bewerken | Lightroom edit sessie


18 december 2017, 20:00

In deze lightroom edit sessie gaan we aan de slag met portretfotografie! We zetten dit mooie klassieke portet om naar een vintage zwart-wit beeld.

Lightroom edit sessie op video

De complete bewerking van deze portretfoto

We bewerken in deze edit sessie dit RAW-bestand, gemaakt door Chrizzie1979

De eerste stap in de bewerking is het corrigeren van de standaard lensfouten. Dit kan je doen in het menu lenscorrecties. In de foto is een klein beetje sprake van vignettering en vervorming. Als je de opties Kleurafwijking verwijderen en Correcties profiel inschakelen aanvinkt, dan probeert Lightroom zelf het juiste objectief te achterhalen en past het programma zelf de juiste correcties hierop toe.

Vervolgens gaan we de foto uitsnijden. We plaatsen het oog op het snijpunt van de regel van derden, zodat daar echt de focus op komt te liggen. Daarnaast zorgen we voor voldoende kijkruimte, in dit geval dus aan de rechterkant, zodat het model niet tegen de kaderrand kijkt. Hierdoor voorkom je dat de foto te krap gekaderd lijkt.

Deze foto heeft al een klassieke look en die gaan we verder versterken. We kiezen er daarom in dit geval voor om de foto in zwart-wit om te zetten. De standaard omzetting die Lightroom maakt, gaan we hiervoor verfijnen. We maken de algehele foto een stuk helderder, door de zwart-wit mix per kleur aan te passen. Het portret heeft nu iets porseleinachtigs.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

We missen hierbij wat contrast. Dit voegen we toe onder het menu standaard. Hier kan je de belichting corrigeren, maar we focussen ons nu vooral op de witte en zwarte tinten. Door die te versterken en de helderheid verder te verhogen krijgt het gehele portret meer pit.

Omdat de achtergrond ook redelijk wit is, neigt deze nu naar overbelichting. Door een vignet toe te voegen, leg je hier meer aandacht op het model én corrigeer je direct ook de overbelichting. Na deze aanpassing, passen we daar de belichting weer op aan.

De kracht van een portret vind je in de ogen! We halen de ogen daarom extra op met het penseel. Kies hier voor het penseel met de functie irisverbetering. Je kan hiermee de ogen mooi uitlichten. In het geval van een kleurenfoto maakt het penseel ook de oogkleur een stuk intenser.

Door het zwart-wit is het hier lastig om te zien waar je penseelstreken zich bevinden. Je kan hier daarom beter tijdelijk een kleur toevoegen aan je penseel, waardoor je een stuk nauwkeuriger kan werken.

De haren in het gezicht maken het portret minder statisch. Maar het haartje dat over de neus valt is een klein beetje storend. Deze poetsen we heel zorgvuldig weg met de kloonstempel. We gebruiken hier afwisselend de functie Retoucheren en Klonen. Soms wil je namelijk de huidtextuur exact overnemen en op andere punten maakt dit niet uit. Probeer zelf uit wat in jouw portet het beste resultaat geeft.

Om het vintage gevoel van het portret te versterken, voegen we op het laatst nog een klein beetje korrel toe. De scherpte in de foto is zo sterk, dat de korrel hier geen afbreuk aan doet en alsnog de aandacht direct naar de ogen gaat.

Het resultaat

Natuurlijk heeft Christa haar eigen foto ook bewerkt. Haar uitvoering zie je hieronder:

chrizzie1979

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Julia’s Zoom.nl Vlog (13) – Finale van Het Pefecte Plaatje!

Top 10 mooiste landschapsfoto’s van 2017 op Zoom.nl!