in

Eén model meerdere keren op een foto10 oktober 2015, 09:00

Urbexfotografie is niet makkelijk en niet zonder gevaren. Toch zet Wil Crooymans een stapje verder en neemt modellen mee naar een urbexlocatie voor een spannende shoot. In deze vijfde blog legt hij uit hoe hij een model meerdere malen laat terugkomen in één foto.

Als urbexfotograaf kun je niet veel spullen meenemen, omdat de locaties meestal lastig te betreden zijn. En dat geldt natuurlijk ook voor modellen! Bij sommige locaties is het echter leuker om meerdere modellen in één foto op te nemen, zoals de oude treincoupe in onderstaande foto. Als je met één model op pad bent kun je ervoor kiezen om meerdere opnamen te maken, waarbij het model telkens op een andere plek gaat zitten of staan. Vervolgens voeg je deze opnamen samen in een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop.

Een model komt vaker terug in één foto.

Voor het maken van de foto’s is het belangrijk dat je met een statief werkt, zodat de achtergrond hetzelfde blijft en je later de foto’s niet hoeft uit te lijnen. Probeer de belichting zo gelijk mogelijk te houden en gebruik bij voorkeur een afstandsbediening, zodat het fototoestel niet beweegt of verplaatst.

Stap 1. De foto’s openen met camera RAW.

Als je in RAW fotografeert open je de eerste foto met Camera RAW en ga je met de instellingen aan de slag totdat je tevreden bent met het resultaat. Vervolgens open je de foto in Photoshop. De andere RAW foto’s die je wilt gebruiken dienen dezelfde bewerking te ondergaan, omdat bij het samenvoegen de achtergrond zoveel mogelijk gelijk moet blijven. Je kunt de camera RAW instellingen kopiëren in Adobe Bridge:
• Selecteer in Adobe Bridge de RAW foto die je al ingesteld hebt en kies Bewerken, Instellingen ontwikkelen, Instellingen Camera Raw kopiëren.
• Selecteer de andere RAW foto’s en kies Bewerken, Instellingen ontwikkelen, Camera Raw-instellingen plakken.
Een andere methode om de instellingen te kopiëren is simpelweg in de verkenner het xmp-bestand van de eerste foto een aantal keren kopiëren en hernoemen.

Stap 2. De foto’s samen voegen in Adobe Photoshop

We openen de tweede foto met camera RAW en omdat de instellingen gekopieerd zijn kunnen we de foto meteen openen in Photoshop. We kopiëren deze foto met ctrl-a, ctrl-c en gaan naar de eerste foto, waar we de tweede foto als extra laag inplakken via ctrl-d. Controleer nu of de foto’s gelijk zijn wat betreft belichting en uitlijning door de 1e laag uit en aan te zetten.

Tip
Indien de foto’s niet perfect uitgelijnd zijn kun je dit corrigeren door beide lagen te selecteren en dan te kiezen Bewerken, Lagen automatisch uitlijnen.
Indien de foto’s niet dezelfde belichting hebben dien je de 2e foto opnieuw te openen in camera RAW en de belichting zodanig aan te passen dat deze zo goed mogelijk gelijk wordt aan de 1e foto.

Selecteer vervolgens laag 1 en zet de dekking van de laag wat omlaag, zodat je laag 0 er doorheen ziet schijnen. Nu pakken we de gum in de modus penseel met een zachte rand en een dekking van 100% en laten we het model en haar schaduw van laag 0 tevoorschijn komen. We gebruiken een gum met een zachte rand, zodat we geen scherpe randen achterlaten, waaraan je kan zien dat foto’s samengevoegd zijn.

Met de gum maken we het model uit laag 0 zichtbaar.

Bij het gummen letten we op de overgangen en eventuele verschillen in belichting. Het kan nodig zijn dat je hiervoor laag 1 een aantal keren uit- en aanzet bij 100% dekking. Als we nauwkeurig moeten gummen verkleinen we het formaat van de gum (de grootte is makkelijk te variëren met de [ en ] toetsen).

Natuurlijk kun in je in laag 1 ook alles weggummen rondom het model in laag 1, maar dat is iets meer werk. Nadat je tevreden bent met het resultaat voeg je de lagen samen (rechtermuis, één laag maken). Als je het model nog vaker wilt laten terugkomen in de foto herhaal je de handelingen van stap 2.

Meer weten?

Meer lezen over het samenvoegen van foto’s? Check dan ook deze artikelen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony HX60V

Photoshop Fix