in

Een portret maken van iemand met bril, zo doe je dat!29 november 2018, 13:35

Brildragers portretteren is nog niet zo makkelijk. Licht wordt in de glazen reflecteert, de montuur kan schaduwen op het gezicht veroorzaken en de bril kan een vervorming in het gezicht van het model veroorzaken. Wij vertellen je hoe je hiermee om kunt gaan.

Reflectie in de glazen

Wanneer je iemand fotografeert met een bril en je kampt met reflecterende brillenglazen zal je het model zo moeten positioneren dat hij of zij niet richting het licht kijkt. Bevindt zich bijvoorbeeld het raam links, zet het model dan met zijn rug naar het licht en laat zijn gezicht naar de camera draaien. Zo voorkom je vaak de reflecties in de glazen van de brildrager. Het verschilt nogal wat voor licht je gebruikt, hoe groot het is en wat voor bril en glazen je model draagt.

Een externe flitser in plaats van de ingebouwde flitser op je camera gebruiken, kan ook helpen. Bij de losse flitser kun je met de draaibare kop richting de muur of het plafond flitsen, zodat het licht niet rechtstreeks op de bril kaatst.

Je kunt ook een studioflitser gebruiken. Let dan op dat de flitser zich niet op ooghoogte van het model bevindt, want dan weerkaatst het licht recht in de bril en krijg je lelijke witte vlekken op het glas. Verschuif het flitsstatief omhoog en laat het licht van bovenaf op het model schijnen. Op deze manier is je probleem van reflectie in de glazen opgelost.

jhslotboom

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

Schaduw van het montuur

Je kunt ook last hebben van schaduwen van de pootjes of montuur van de bril op het gezicht van het model. Deze schaduwen kun je verzachten door de lichtbron verder weg van het model te plaatsen (of andersom; door het model verder weg van de lichtbron te plaatsen) of te dempen met een grote softbox of de witte doorzichtige kant van een reflectiescherm.

suzyvdb

Verspringende gezichtslijn

Door de bril kan er een vervorming in het gezicht ontstaan. Speel hierop in door twee verschillende foto’s te maken: één met bril en één zonder bril. In de nabewerking leg je de foto’s over elkaar heen en werk je hem zo bij dat je geen vervorming meer ziet. Hierbij moet je wel opletten dat het model zijn gezicht niet draait tijdens het maken van de twee foto’s. Dan wordt de nabewerking namelijk lastiger.

Imuse

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Stukje bij beetje beter – Luminar 3

Sony-camera’s en wildlife: een goed huwelijk? | 100-400 GM + Sony A7(R)III + Sony A6500