in

Een simpele high-key Macro foto maken!

Gelukkig komen er in Nederland toch nog momenten voor dat de zon schijnt. Als je thuis lekker aan de slag wilt met fotografie, probeer dan eens deze simpele macro opstelling voor minimalistische foto’s!

Benodigdheden

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?

  • Diffuus scherm
  • Bloem – simpel bloemetje uit je bloemenvaas
  • Zon en schaduw
  • Statief
  • Macrolens
  • Flitser

De opstelling

Voor dit project is het handig om buiten in het zonnetje aan de slag te gaan. Je hebt namelijk een sterke lichtbron nodig om een mooie heldere foto te krijgen. Wij hebben onze opstelling buiten in de tuin gemaakt. Om de witte heldere achtergrond te creëren gebruiken wij het diffuus scherm. Dit scherm zetten we tussen de zon en ons onderwerp in, waardoor ons onderwerp in de schaduw van het diffuus scherm staat.

Wij hebben het diffuus scherm tussen twee statieven geklemd zodat deze goed blijft staan, maar je kunt natuurlijk meerdere manieren bedenken om het scherm neer te zetten. Als onderwerp hebben we gekozen voor een enkele eenvoudige bloem. Deze zetten we voor het diffuus scherm neer, in de schaduw van het scherm. Het diffuus scherm gebruiken we dus als heldere egale witte achtergrond.

Als je opstelling klaarstaat, kun je je statief en camera opzetten. Bepaal de compositie van de foto, bijvoorbeeld met het onderwerp in het midden of juist een beetje aan de zijkant.

Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

Instellingen

Voor deze opstelling maken we gebruik van het diafragma tussen F10 en F13. Afhankelijk van de grootte van je onderwerp kun je dus een kleiner of groter diafragma kiezen. Voor kleinere onderwerpen met niet veel diepte kun je waarschijnlijk goed uit de voeten met je diafragma op F10, en voor grotere onderwerpen kun je een dichter diafragma kiezen (hoger f-getal).

De sluitertijd moet snel genoeg zijn om het onderwerp goed te kunnen bevriezen. Als er een beetje wind staat buiten heb je al snel de kans op bewegingsonscherpte. Daarom hebben we gekozen voor een sluitertijd van 1/250e seconde.

Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

De iso-waarde voor deze foto’s hebben we staan op 500. Afhankelijk van de sterkte van het licht en je eigen voorkeur voor de helderheid van de achtergrond kun je de iso-waarde aanpassen.

Ook maken we gebruik van een flitser om ook de voorkant van het onderwerp te verlichten. In deze voorbeelden hebben we de standaard opklapflitser van de camera gebruikt. In dit geval hebben we voor deze flits de ‘slow’ stand gebruikt van de Nikon camera, of ook wel op standje 0. Op andere camera’s staat dit wellicht anders aangegeven. Natuurlijk kun je ook een reportageflitser gebruiken en deze zelf instellen naar behoeven.

Fotograferen

Als de opstelling klaarstaat kun je aan de slag met fotograferen. Voor deze opstelling kun je zelf achter de camera aan de slag. Omdat je met een macro-objectief te maken hebt en je eventueel trillingen wilt voorkomen van het indrukken van de sluiterknop kun je ook fotograferen met een afstandsbediening of stel de timer in.

Houd de wind in de gaten zodat het onderwerp niet veel beweegt. Het idee achter deze opstelling is dat je onderwerp goed geïsoleerd wordt van de achtergrond, en dat er weinig schaduwwerking is.

Je kunt deze opstelling met meerdere onderwerpen doen, zoals bloemen of vlinders. Deze opstelling werkt het beste als je simpele minimalistische onderwerpen gebruikt, omdat je zo het onderwerp goed isoleert van de omgeving zonder onnodig extra schaduwen toe te voegen.

Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

Nabewerking

Als je lichtomstandigheden en camera-instellingen tijdens het fotograferen goed waren hoef je niet al te veel na te bewerken. Tijdens de nabewerking kun je eventueel kijken of er nog wat schaduwen opgelicht kunnen worden, en dat de omgeving mooi egaal wit is. Daarnaast kun je nog wat scherpte toevoegen en de kleuren nog iets aanpassen van je onderwerp. Als laatste kun je nog je compositie iets aanpassen door een uitsnede te maken.

Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

Zoom Academy

Je kunt nog zo veel meer met macrofotografie. In de Zoom Academy Online Cursus Macro & Close-Up leer je hier alles over!

Je leert zoal:

  • Hoeveel je al kunt vinden in je eigen tuin aan onderwerpen!
  • Om te gaan met weinig licht binnenshuis
  • Welke huis- tuin- en keukenvoorwerpen je allemaal kunt fotograferen
  • Alles over het nabewerken van je macrofoto’s

Dat wil je toch? In deze cursus leer je alles over Macrofotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste fotolocaties in Frankrijk

Zoom.nl magazine editie 5 2024 is uit!