in

Een slimme truc voor macrofotografie!

Veel fotografen willen experimenteren met close-up- of macrofotografie. Vaak brengt dat hoge kosten met zich mee. Het kan ook anders. Hoya heeft een assortiment Close-Up-filters die je gewoon op je huidige objectief kunt gebruiken.

Wil je nog veel meer leren over Macrofotografie? Dit artikel komt uit de cursus Macro & Close-up. Bekijk de cursus hier! 

Macrofotografie kun je met een voorzetlens beoefenen. Specialistische macro-objectieven zijn vaak nogal kostbaar. Als je niet zeker weet of macrofotografie iets voor jou is, is een dergelijke aankoop daarom vaak niet logisch. Met een set Close-Up-filters kun je budgetvriendelijk experimenteren met close-up- en macrofotografie. Zo’n setje heb je voor ca. 60 euro in goede kwaliteit, van het merk Hoya. Deze filters schroef je eenvoudig en snel voor je huidige objectief als je nét iets dieper op de materie wilt ingaan.

Wonderlijk ding

Zo’n close-upfilter is een wonderlijk ding, want door het toevoegen van één laag glas kun je ineens dichter bij je onderwerp komen. Dat werkt zo: het filter bestaat uit een convex (bol) glaselement dat in feite de scherpstelafstand van je objectief verkort. Eigenlijk is het dan ook geen filter, maar een lens: een voorzetlens.

De Hoya Close-Up-filters worden geleverd in een set met drie verschillende sterktes: +1, +2 en +4. Hoe hoger het getal, hoe sterker het effect. Je kunt ze overigens ook ‘stapelen’ voor een nog sterker effect.

Je hoeft niet bang te zijn voor veel lichtverlies, want de filters laten 97 procent van het licht door. Daarnaast zit er een speciale coating op het glas om ongewenste effecten tegen te gaan en het contrast te behouden. Wees je wel bewust van eventuele (extra) vignettering als je de filters met elkaar combineert.

Let ook op de maat als je zo’n set filters aanschaft, want de diameter moet natuurlijk wel corresponderen met de filterdiameter en -schroefdraad van je eigen objectief!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het objectieven-ABC

Dit waren de mooiste foto’s van januari 2024!