in

Een tweedehands camera kopen: hier moet je op letten


11 juli 2020, 07:56

Camera’s zijn kostbaar, dus loont het om eens te kijken naar een tweedehands exemplaar. Natuurlijk is het dan wel verstandig om op een aantal zaken te letten. Zo koop je vertrouwd een tweedehands camera.

De ontwikkelingen in cameraland gaan snel. Wat twee jaar geleden een topmodel was, is nu al op een aantal specificaties ingehaald. Een nieuwe camera aanschaffen kan daarom een kostbare aangelegenheid zijn, zeker als je dat bijvoorbeeld om de twee jaar gaat doen. Tweedehands is een aantrekkelijke optie, want mede doordat de ontwikkelingen zo snel gaan kijken fotografen al snel verder naar een nieuwe camera, terwijl hun huidige model nog jaren mee had kunnen gaan. Zo’n camera koop je dan voor een fractie van de nieuwprijs van de eerste eigenaar.

Hoe kun je nu zeker zijn van een betrouwbare aankoop? Honderd procent zekerheid heb je natuurlijk nooit als je een tweedehands artikel koopt, maar met onderstaande tips kom je een heel eind.

Goed gevoel

Onze eerste tip is misschien niet de meest concrete, maar ga bij een tweedehands aankoop ook op je gevoel af. Hoe verloopt het contact met de verkoper? Klopt het verhaal? Voelt de deal goed aan? Ga daarom ook altijd persoonlijk langs bij een verkoper, dan kun je dit beter beoordelen en kun je de camera ook live bewonderen en gebruiken.

Het is fijn als de doos en alle accessoires er ook nog zijn. Vraag – zeker als het de eerste eigenaar betreft – in ieder geval naar een bewijs van aankoop. Daarop kun je dan ook zien hoe oud de camera precies is en waar deze is aangeschaft.

Testen

Dat is ook meteen de tweede tip. We snappen dat je niet altijd van een verkoper kunt verlangen dat hij de camera aan je meegeeft voor een ‘proefrit’, maar tijdens een gesprek in huis kun je een camera al op een aantal punten goed controleren. Allereerst de visuele kant van het verhaal: kijk of de body er goed uitziet en of dat alle knoppen goed werken. Neem altijd een sd-kaartje mee, want daarmee kun je kijken of dat de camera goed functioneert en of dat alles werkt zoals het zou moeten werken. Maak een aantal testfoto’s en probeer ook een aantal foto’s te maken tegen een egale achtergrond of een vel papier om te controleren op dode pixels.

Het aantal clicks – hoeveel foto’s er met een camera (of tenminste de sluiter) zijn gemaakt – is ook te controleren op basis van een foto die je ter plekke maakt. Er zijn genoeg websites te vinden die je dat kunnen tonen bij upload van een recente foto. Het is daarom handig om een laptop mee te nemen. Dat klinkt misschien als wat omslachtig, maar het zorgt voor meer zekerheid. Een betrouwbare verkoper zal hier dan ook niet van opkijken.

Als alles volgens plan verloopt en de camera voldoet aan de verwachtingen kan de aankoop doorgaan. Cash betalen kan, maar het geld overmaken is een veiliger idee. Via de bank-app op diens smartphone kan de verkopende partij bijvoorbeeld eenvoudig een betaalverzoek naar je verzenden. Sommige verkoop-websites hebben daar ook speciale systemen voor ingebouwd.

Pas op

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Slechts in incidentele gevallen heb je écht geluk. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar wees altijd op je hoede voor advertenties met camera’s die voor veel te weinig geld aangeboden worden. Daar kan ongezien iets vreselijk mis mee zijn, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in de val loopt van een internetcrimineel. Neem in dit geval dus altijd het zekere voor het onzekere.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 tips voor food-fotografie (eten fotograferen)

16 tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd