in

Eenvoudig panoramafoto’s maken



27 juni 2014, 13:40

Vaak loop je door straten over pleinen, bruggen of je ziet ineens een oude lange stadswand van een oude stad. Dan denk je “hoe kan ik deze nu in zijn geheel op de foto krijgen”. Met ieder toestel, dat kan fotograferen, is het mogelijk een panorama te maken.


Neem even vijf minuten de tijd om het gehele object in je op te nemen en maak enkele proefshots voor de instellingen van je toestel. De uiteindelijke panorama zal verbluffend zijn.
Hieronder volgt een uitleg hoe ik te werk ga met het maken van een panorama.

Eenmaal een object in beeld dan kijk ik of er een aantal herkenningspunten zijn waar ik mij visueel op kan richten.

Het fototoestel houd je in portretstand en niet in landscape, dus kantel ik de camera. Dit doe ik om de panorama zo groot of hoog mogelijk weer te geven.


Camera in portretstand. Panorama Deventer. Brede of hoge panorama


Camera in landschapsstand. Oude brug van Zutphen. Smalle panorama

De foto’s die je maakt moet wel overlappend zijn. Ongeveer 20 tot 30 procent of meer. Het fototoestel moet wel in de M-stand (Manual/handbediening) staan.
Ga je alles in automaat fotograferen, dan zullen de waarden gaan verspringen en heb je verschil in de foto’s. Diafragma, Iso en sluitertijd moeten hetzelfde zijn als de eerste genomen foto. Eenmaal ingesteld dan ook niet meer tijdens het fotograferen met de lens gaan in- of uitzoomen. Neem alles nog even stuk voor stuk in beeld zodat je alles keurig in beeld krijgt.
Onderstaande serie foto’s laat zien dat er overlappingen zijn. Zie de groene streep die ik voor gemak over de foto heb getrokken.

Ik neem voor de zekerheid nogmaals een serie foto’s voor als er iets mis gaat.
Maar voordat ik een andere serie ga maken neem ik een foto van mijn hand of van de grond om een scheidingspunt straks op de computer te hebben, zodat ik weet waar de volgende serie begint.

Bewerking op de Computer
Ik werk graag met Photoshop en met Bridge, maar het is ook mogelijk om met gratis software zoals Gimp te werken.
Open de foto’s in Photoshop. Zijn de foto’s gemaakt in Raw dan krijg je de volgende afbeelding te zien. Overigens naar mijn weten opent Gimp geen raw afbeeldingen. Je moet dan in jpg format fotograferen.

Wanneer je in raw foto’s maakt, dan heb je de meeste controle over de foto. In jpg heb je zeker voordelen zoals een snellere verwerking, kleinere bestanden en uiteindelijk bij een goede instelling van de camera kwalitatief goede afdrukken. Voor een foto die ertoe doet is beter om te fotograferen in raw. Je kunt dan iedere fout corrigeren. Ook is het mogelijk om meteen correcties aan te brengen en dit toe te passen op alle foto’s. Eenmaal de foto’s geopend in raw krijg je de volgende afbeelding te zien, zo niet dan sla je deze stap over.

Nu kun je de foto’s in het rechtergedeelte aanpassen aan de voorkeuren die je zelf wilt. Pas bijvoorbeeld belichting en witbalans aan. Door simpelweg alle instellingen uit te proberen leer je sneller de mogelijkheden die Photoshop u biedt.

Let erop dat je de aanpassingen die je doet synchroniseert over alle foto’s om verschillen in kleur of licht gelijk te trekken.

Als je dan de foto’s gaat laden in Photoshop dan kan dat vrij lang duren. Immers de Raw bestanden zijn zeer groot en je gaat nu met een aantal foto’s tegelijk werken. Handig is om de bestandsgrootte van de foto’s naar beneden te halen. Dit kan eenvoudig door op de link onder de foto te klikken.

Je krijgt dan de volgende waarden in beeld waaruit u kunt kiezen.

Hierna ga je de foto’s laden met OPEN IMAGES.
De foto’s worden nu geopend in Photoshop. Aan de tabbladen in Photoshop kun je zien welke afbeeldingen je geladen hebt.

Klik nu op Bestand (File) > Automaat (Automate) > Foto’s samenvoegen (Photomerge).

Alle foto’s worden nu aan elkaar geplakt, maar je moet nog wel even kiezen via welke manier, we kiezen nu gewoon voor de eerste optie Auto, dat is meestal prima.
Druk op Open Alle bestanden (Add Open files). En klik dan op OK.

Alle bestanden worden dan samengevoegd en je panorama is bijna een feit.

De laatste handeling is eenvoudig snijden of croppen van het beeld. Gebruik hiervoor de croptool uit de gereedschapsbalk. Zorg dat er geen witte randen meer zichtbaar blijven.

Alle beelden nog even samenvoegen met Laag > Eén laag maken (Flatten Image). Heb je toch wat lege plekken in de lucht dan kun je die nog even opvullen met de Spot Healing tool door er simpelweg over heen te tekenen.
Zorg ervoor dat Inhoud behouden (Content-Aware), is aangevinkt.

Het uiteindelijke resultaat:

Panorama de muur van Zutphen


Panorama Theater Orpheus


Panorama Omni sport

Wie is deze auteur?
Ik ben Henk van Essen en mijn leeftijd is alweer 51 jaar. Achter de camera staan en veel foto’s nemen is voor mij nergens meer aan denken, ontspannen, gelukkig zijn en nog veel meer van dit. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste compactcamera en na een fotografiepauze heb ik de laatste jaren het fotograferen weer opgepakt. Ik krijg regelmaat opdrachten waar ik met veel passie aan het werk ga. Op bijna aller gebied ben ik bezig met fotografie. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet ik niet. Maar één ding weet ik zeker, stoppen met fotografie gaat niet meer gebeuren.
www.fotovanessen.nl / www.facebook.com/fotovanessen / @fotovanessen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikkor AF-S DX 18-300mm F3.5-6,3G ED VR

Tips: Natuur fotograferen in de maand juli