in

Even geen inspiratie? Bekijk deze 5 ideeën om te fotograferen!


22 juni 2019, 09:06

We hebben er allemaal wel eens last van dat we even geen inspiratie hebben. Dan helpt het vaak om even out-of-the-box te denken. In dit artikel kun je inspiratie opdoen voor je volgende project!

Gezichtsbedrog

Heb je even geen idee wat je moet fotograferen? Werk eens met eigenaardige perspectieven, of probeer een beeld neer te zetten waarmee je anderen op het verkeerde been zet. Een spiegeling toevoegen in de nabewerking, of je compositie zo neerzetten dat het net lijkt of er iets niet klopt. Op deze manier denk je net iets verder dan alleen aan het perfecte plaatje schieten.


Foto: Indra1994

Abstractie

Ben je even uitgekeken op landschaps- en natuurfotografie? Ga dan eens naar de stad en kijk goed om je heen. Ga specifiek op zoek naar strakke lijnen, om een abstract beeld neer te zetten. Of zoek juist symmetrie op, en probeer het de compositie zo te pakken dat je niet meer herkent wat het object is.


Foto: mphvanhoof

Je kunt ook tijdens de bewerking de lijnen extra benadrukken, waarbij je gezichtsbedrog en abstractie combineert tot een Escher-achtige foto.


Foto: corvee1r

Prulletjes

Bijna iedereen heeft thuis wel een lade met allemaal prullaria. Meestal vergeten we wat er in die la zit. Als je even zonder inspiratie zit, grabbel dan eens door alle prulletjes en probeer 1 object uit de la op de foto te zetten.

Dit kan een macrofoto zijn, of zorg voor een spannende compositie. Haal echt het uiterste uit dit ene object. Stop niet nadat je een goede foto hebt gemaakt, probeer nog zo’n 20 nieuwe perspectieven met dit ene object. Zo word je uitgedaagd om heel anders naar kleine items te kijken, en wie weet neem je weer nieuwe inspiratie mee naar je volgende project.


Foto: peacefull

Kleur

Nog een andere vorm van opnieuw nadenken over fotografie is om jezelf uit te dagen om alleen foto’s te maken van objecten met dezelfde kleur. Zo kijk je ook weer met een frisse blik naar je omgeving, omdat je gericht op zoek bent naar een kleur, in plaats van een compositie. Je kunt er een fotoserie van maken, waarbij de kleur de rode (of in dit geval groene) draad is. Wil je een echte uitdaging, kies dan een moeilijke kleur, zoals paars of geel, en probeer echt bij het kleurenthema te blijven.


Foto: BasHordijk


Foto: samwels

Alledaagse

Nog een goede stap om je fotografie-block te doorbreken is door het alledaagse op de foto te zetten. Bijvoorbeeld de straat waar je altijd doorheen fietst naar huis, of een bushokje in de buurt. Op deze manier ga je op zoek naar de normaliteit, en kun je weer inspiratie halen uit je directe omgeving. Je hoeft namelijk niet altijd op zoek te zijn naar een spannend beeld, of iets speciaals. Het alledaagse kan al genoeg buitengewone plaatjes opleveren.


Foto: jessicavdmark

Wil je nog meer inspiratie opdoen? In onze Facebookgroep ‘Fotografen voor elkaar’ worden elke dag nieuwe foto’s gedeeld waar je inspiratie uit kunt halen. Of daag jezelf uit door mee te doen met een van de foto-challenges die we delen in de groep.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Overstappen naar een systeemcamera, of toch niet? – Simpel uitgelegd

Houd je camera veilig in de hitte of op het strand!