in

Even geen inspiratie om te gaan fotograferen? Hier 6 creatieve ideeën!


15 oktober 2018, 11:26

Elke fotograaf kent het wel: de zogenaamde photographer’s block. Je hebt even geen inspiratie om te fotograferen. Struin dan bijvoorbeeld Pinterest af of kom op nieuwe ideeën door dit artikel te lezen!

Maak bijzondere foto’s van druppels

Bij splash- en druppelfotografie kan je je creativiteit de vrije loop laten. Je kunt er gemakkelijk thuis mee aan de slag en experimenteren met verschillende soorten druppels. Denk aan druppels uit de kraan, van melk of olie of door een kleurfilter. De druppels door de ochtenddauw op een vlinder of een pluisje in de natuur zijn ook mooi om te fotograferen. Of probeer eens een foto te maken door een glazen bol. Deze ‘druppel’ zet namelijk letterlijk de wereld op zijn kop en geeft interessante beelden.

daan de vos

MariekevG

Stel eens een detail centraal en fotografeer het alledaagse

Macrofotografie zoomt altijd in op iets klein, maar stel ook eens een detail van een groter onderwerp centraal in je foto. Zo kun je bij landschapsfotografie een keer geen groothoek-objectief gebruiken, maar een telelens om de details in de verte groot in beeld te brengen en strakke composities te maken die met een groothoek niet mogelijk zijn. Een detail, zoals een toets op een saxofoon of die stapel papieren op je bureau, kan al hartstikke interessant zijn. Neem iets alledaags als je tandenborstel of een wasknijper en zet dit op een mooie manier op de foto.

Mike-bot

anja-winters-lukas

Maak een zelfportret

Fotografen staan over het algemeen liever achter dan voor de lens, maar door af en toe eens een zelfportret te maken ga je anders nadenken over een foto. Je gaat creatiever nadenken om te zorgen dat het geen saai portret wordt. En hoe vaker je het doet, hoe minder vreemd het wordt om jezelf op de foto te zien.

liekeanna

Speel met je instellingen

We weten hoe we een scherpe en goed belichte foto kunnen maken en hoe dat eruit moet zien. Maar probeer eens een foto te maken, waarbij je afwijkt van de juiste instellingen. Stel bijvoorbeeld een lange sluitertijd in, maak de foto expres onscherp. Speel met je instellingen en ontdek nieuwe manieren om iets vast te leggen.

kaycee
beautifier

Maak een fotoserie

Maak eens een serie foto’s van een specifiek onderwerp, een plaats in het bijzonder of met een bepaald thema of dezelfde emotie. Een aantal andere creatieve ideeën voor een fotoserie zijn het fotograferen met dezelfde techniek (HDR, panoramafoto’s, lange sluitertijden), verschillende zelfportretten en van het alfabet door foto’s te maken van objecten of acties die beginnen met de letters A tot en met Z. Dus je maakt bijvoorbeeld een foto van een aap bij de A en een hond die blaft bij de B.

Experimenteer met nabewerking

Maak een alledaagse foto bijzonder met nabewerking. Je hebt altijd de originele foto nog, dus doe eens extreem: voeg effecten toe, gooi de kleuren om, wis delen van de foto in de nabewerking.

bvdphotography

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ontdekkingsreis met de eigentijdse en eigenwijze SIGMA sd Quattro H

7 locaties voor de mooiste bosfoto’s