in

Expertuitdaging: bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken!


9 maart 2018, 10:00

Vaak zien we bewogen foto’s al snel als fout of mislukt, terwijl je bewegingsonscherpte juist heel slim kan gebruiken om snelheid te benadrukken!

Ga deze week aan de slag met de expertuitdaging stillevens en upload je foto’s op Zoom.nl of Instagram met de tag zoomnluitdaging!

Bewegingsonscherpte door de camera

Er zijn twee soorten bewegingsonscherpte; onscherpte door beweging van je onderwerp en onscherpte door de beweging van de camera. Ze hebben elk hun eigen effect op je beelden. Vooral bewegingsonscherpte door de camera proberen we vaak te voorkomen. Het zorgt er namelijk voor dat de volledige foto onscherp wordt. Vooral in de creatieve en abstracte fotografie zijn er genoeg mogelijkheden om deze vorm van onscherpte alsnog te gebruiken. De beelden krijgen dan iets onherkenbaars, wat de kijker aan het denken zet.

tschalk

Bewegingsonscherpte van je onderwerp

Wanneer je onderwerp beweegt, maar de camera en de omgeving niet, dan komt de snelheid van het onderwerp heel duidelijk naar voren. Dat is een leuk effect om mee te spelen! Het moeilijke aan de bewegingsonscherpte is echter dat het in sommige gevallen volledig onduidelijk is wat het onderwerp precies is, omdat het volledig onscherp en vervormd is. Als het je lukt om ondanks de bewegingsonscherpte nog altijd een sterk definieerbaar onderwerp neer te zetten, dan spat de snelheid van je foto!

milk

Fotogenieke onderwerpen voor bewegingsonscherpte

Vanzelfsprekend zijn sportonderwerpen, met veel beweging, enorm geschikt om met onscherpte te spelen. Motorsporten, waarbij de snelheid erg hoog ligt, zijn perfect om te experimenteren met het eerder genoemden panning, waarbij je door middel van camerabeweging je onderwerp kan losmaken van de achtergrond. Ook podiumkunsten zijn erg fotogeniek, omdat de belichting daar vaak de beweging erg mooi uitlicht. Veruit de meest populaire manier van bewegingsonscherpte is natuurlijk de beweging van lampjes in het donker. Lightpainting, maar ook nachtelijke stadsfotografie, prikkelen iedere fotograaf om langere sluitertijden te gebruiken!

fizz

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De resultaten van de Zoomnl uitdaging: Sfeervolle stillevens fotograferen

Geef je op voor de Zoom.nl Fotografie Challenge: Natuur!