in

Expertuitdaging: Breng landschappen tot leven met timelapse fotografie


18 januari 2018, 14:00

Timelapse lijkt een video, maar eigenlijk is het gewoon een complete reeks foto’s. Vandaar dat je ook zonder kennis van videografie, alsnog hele indrukwekkende resultaten kan behalen. Iedereen met interesse in landschapsfotografie moet het zeker eens uitproberen!

Wat soms lastig is bij timelapse fotografie, is dat er een vervelende soort flikkering kan optreden. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat het beste kan voorkomen

De basis van timelapsefotografie

Zoals bij alle andere soorten fotografie, zorg je er in eerste instantie voor dat je foto goed belicht is en dat de scherpte ligt op de plekken waar je de nadruk op wilt leggen. Een heel klein beetje bewegingsonscherpte kan hierbij mooi bijdragen aan het ‘vloeiende’ gevoel van de timelapse.

Voor het bepalen van de interval, is er een kleine vuistregel:
– Erg langzame wolken: interval van ongeveer 10 seconden
– Normale snelheid van wolken: interval van ongeveer 5 seconden
– Snelle beweging van wolken: interval van ongeveer 3 seconden
– Mensen die door een straat lopen: Interval van ongeveer 2 seconden
– De beweging van de zon overdag: interval van ongeveer 30 seconden
– De beweging van de sterren en maan ’s nachts: interval van ongeveer 20/30 seconden.

Het interval is natuurlijk ook afhankelijk van de duur van het eindresultaat. Als je sowieso een video van een bepaalde lengte moet hebben en je ook nog tijdgebonden bent aan de duur van je situatie (bijvoorbeeld een sportwedstrijd of zonsondergang), dan kan je zelf uitrekenen hoe lang je interval moet zijn. Een handige website die dit voor je doet en die ook nog eens uitrekent hoeveel geheugen dit op je geheugenkaart kost, is Photopills.

Voor het maken van je uiteindelijke video heb je montage software, of een speciaal timelapse-programma nodig. Simpelweg zet je al je foto’s achter elkaar en zorg je ervoor dat deze zo razendsnel achter elkaar worden weergegeven, dat het menselijk oog het als een vloeiende beweging gaat waarnemen. Standaard wordt hier ongeveer 25 foto’s per seconde voor aangehouden.

Als je besluit om je foto’s eerst nog na te bewerken, voordat je er een video van maakt, zorg er dan voor dat er tussen de beelden onderling nauwelijks verschillen ontstaan. Pas dezelfde bewerkingen toe op al je foto’s, anders oogt het verloop van je video niet meer vloeiend!

Wil je zowel dag als nacht in je timelapse vangen? Dan leer je in deze video hoe je dat kan doen:

De hoogste kwaliteit nastreven in je timelapse

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je timelapse beeld echt boven de standaard video’s uitsteekt. Daar komt vooral een groot gedeelte aan planning en voorbereiding bij kijken. Het uitdenken van je beeld is enorm belangrijk, omdat de elementen die je compositie vormen natuurlijk continu in verandering zijn. Meestal kan je wel redelijk goed inschatten hoe die verandering tijdens het fotograferen zal verlopen; dus daar moet je bij je eerste beeld al op inspelen.

Een mooi effect krijg je als ook de camera zelf heel subtiel beweegt tijdens het fotograferen. Daar zijn allerlei geavanceerde sliders en rigs voor te koop, die dit automatisch voor je kunnen doen. Een goedkoper alternatief om het eens uit te kunnen proberen, is een platte eierwekker. Hierop monteer je de (kleine) camera, die vervolgens langzaam met het wekkertje mee zal draaien.

Verder is natuurlijk ook de nabewerking heel erg belangrijk. Een zorgvuldig uitgedachte nabewerking geeft de volledige timelapse een professionelere sfeer. Zo zijn er ook timelapsefotografen, die zich zelfs wagen aan nachtfotografie met sterren. Daarbij moet je dus verschillende beelden combineren, om lucht en voorgrond goed te belichten. Die gecombineerde beelden laat je elkaar vervolgens opvolgen. Dat vraagt enorm veel moeite tijdens het fotograferen, maar ook nog flink wat werk in de nabewerking!

Timelapse door Tyler Hulett

De uitdaging

Ga zelf aan de slag me timelapsefotografie en experimenteer met allerlei verschillende soorten beweging in je beeld! Zowel stedelijke, als natuurlijke landschappen zijn ontzettend geschikt om mee te werken. Het kost alleen een klein beetje tijd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica presenteert Apo-Summicron-SL 75mm en 90mm

Review: Canon EOS M100