in

Expertuitdaging: een portretfoto van een vriend/familielid op leeftijd maken


5 januari 2018, 10:00

Een portretfoto is veel meer dan alleen een technisch goede foto van een persoon. Het moet ook het karakter van de geportretteerde weergeven en echt een kijkje geven in wie die persoon daadwerkelijk is. Het fotograferen van onze naasten is een uitdaging die we vaak uit de weg gaan, maar waar we achteraf altijd blij mee zijn als we het hebben gedaan. Zeker als het gaat om de mensen om ons heen die al op leeftijd zijn.

90% denken, 10% fotograferen

Natuurlijk maken we vaak genoeg foto’s van familieleden, op vakantie, tijdens een dagje uit of met verjaardagen. We maken meestal wel veel foto’s, maar de echte uitgedachte portretten ontbreken. Het zijn de beelden waarbij er geposeerd wordt, maar die toch persoonlijk overkomen. Het zijn de foto’s waarbij er echt de tijd wordt genomen om een goed uitgewerkt en verzorgd beeld te creëren. Het fotograferen zelf is uiteindelijk maar een heel klein onderdeel van het creëren van het portret. De stappen ervoor zijn in feite veel belangrijker.

1n9r1d

Waar moet je aan denken bij een krachtige portretfoto?

Een aantal dingen die belangrijk zijn om op voorhand goed over na te denken:

De achtergrond vertelt veel over de geportretteerde. Je kan het heel clean houden en iemand voor een neutraal doek of stijlvolle muur fotograferen. Toch kan juist een mooie setting heel geschikt zijn om meer over de persoon te laten zien. Stel je fotografeert je oude buurman in de moestuin waar hij iedere dag naar toe gaat en je laat vervolgens door achtergrondonscherpte niets van die moestuin zien, dan straalt de foto alsnog een andere sfeer uit dan wanneer je deze in een studio zou hebben gemaakt. De geportretteerde is waarschijnlijk veel meer op zijn gemak. Bovendien is ook de herinnering dat die foto in de moestuin is gemaakt, heel erg bepalend.

De lichtkeuze is van grote invloed voor de uitstraling van het portret. Heeft iemand een zeer getekend gezicht, met veel rimpels, dan kan je met je lichtkeuze daar juist wel of niet de nadruk op leggen. Wil je een lichte, vrolijke setting creëren, of liever juist meer low-key? Misschien kies je zelfs voor daglicht? Dan is je planning weer heel erg belangrijk.

Met de juiste instellingen kan je je lichtkeuze versterken. Daarnaast bepaalt het natuurlijk ook de mate van scherpte in je foto. Die scherpte ligt vanzelfsprekend op de ogen, maar de hoeveelheid scherptediepte is ook van grote invloed.

Welke emotie moet het portret uitstralen? Een lachende blik richting de camera ligt vaak voor de hand, maar misschien is het juist goed om daar van af te wijken. Vaak oogt zo’n lach toch anders dan de echte lach die je van die persoon kent. Het portret moet juist herkenbaarheid uitstralen en veel mensen vinden het lastig om zichzelf te zijn voor de camera.

Met de nabewerking leg je de puntjes op de i. Kies je voor een sterke zwart-wit-omzetting? Wil je liever krachtige kleuren in je foto? Wat wordt de exacte uitsnede? Zorg dat je deze keuzes al hebt gemaakt voordat je gaat fotograferen, omdat het voor een groot deel bepaalt hoe je werkt. Zo bespaar je jezelf heel veel nutteloos werk in de nabewerking.

De uitdaging

Waarom iemand fotograferen die al op leeftijd is? De meest voor de hand liggende reden is dat je dan een mooi beeld hebt, voor wanneer die persoon er niet meer is. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Iemand op leeftijd heeft vaak een karakteristieker uitstraling en meer levenservaring om in het beeld te vangen. Dat maakt het tevens ook een stuk lastiger; vandaar deze keuze voor de expertuitdaging! Ga aan de slag en maak de foto’s voor jou en de mensen om je heen.

schilstra

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Acht dingen die we in 2018 niet meer willen horen van opdrachtgevers!

Maak de mooiste winterlandschappen dankzij deze tips!