in

Expertuitdaging: Foodfotografie om van te watertanden


1 juni 2018, 17:00

Een snapshot van een mooi crèmelaagje op een kop cappuccino of van een minimalistisch gerecht uit een exclusief restaurant, zijn foto’s die je op social media regelmatig voorbij ziet komen. De echte foodfotograaf tilt het niveau echter een stuk hoger. Bij deze expertuitdaging dagen we je uit om foto’s te maken waarvan het water je in de mond loopt!

De juiste belichting

Als je een reeks mooie foto’s van eten naast elkaar legt, met daarbij de bijbehorende histogrammen, dan zal je iets opvallen. Het meeste eten wordt gepresenteerd tegen een lichte achtergrond en daarbij wordt het beeld ook nog eens extra sterk belicht. Niet alleen spat het eten dan nog meer uit het beeld, maar het zorgt ook voor rust en nog belangrijker, het geeft een gevoel van hygiëne en frisheid. Het eten lijkt verser en daardoor lekkerder.

Er zijn situaties waarbij er wel gekozen wordt voor een donkere achtergrond en waarbij er ook minder overbelicht wordt. Dat zijn vaak settings die iets warms en gezelligs moeten uitstralen. Een appeltaart bijvoorbeeld, doet het beter in een sfeervol verlichtte keuken op een donkere zaterdagavond, dan op een felverlicht glimmend aanrechtblad. Pas je belichting dus aan op het type eten dat je fotografeert. Over het algemeen doen vooral gerechten met veel frisse, verse en koude ingrediënten het goed bij een gelijkwaardige frisse belichting.
fama01

Creëer een totaalbeeld

Naast het gerecht zelf heb je nog zoveel ruimte in het beeld om de situatie extra aan te kleden. Als het bijvoorbeeld om een landelijke setting gaat, kies dan voor een mooi boeren servet, een ouderwets bestek en een rustieke houten plank. Laat wat van de losse ingrediënten zien die in het gerecht zijn gebruikt of prikkel de zintuigen met krokante kruimels, ijskoude ijsblokjes of een verse tomaat waar je de dauwdruppeltjes op kan tellen. Bij foodfotografie gaat het voor zo’n 20% om het eten en voor 80% om de aankleding. Met de volledige setting moet je de kijker overtuigen dat dit het gerecht is dat ze absoluut moeten proeven!

Een beetje valsspelen met de volgende tips

– Wil je een prachtige ronde bol ijs, die niet smelt? Gebruik een hele fijne aardappelpuree met eventueel een beetje kleurstof.
– Ook slagroom is niet functioneel om lang te fotograferen. Scheerschuim geeft hetzelfde zachte effect en is makkelijk te vormen.
– Gekookte groente kan je het beste maar heel kort koken, om de frisse uitstraling te behouden.
– Als je watjes in water doopt en in de magnetron opwarmt; kan je ze vervolgens tussen het gerecht verstoppen, waar ze een mooie zachte stoom veroorzaken.
– Afwasmiddel in een drankje zorgt voor klein een laagje bubbels; alsof het net vers in het glas is geschonken.
– Gebruik een plantenspuit om druppels op groente en fruit te spuiten, voor een extra frisse uitstraling.
– Gebruik tandenstokers om lastige stukken eten beter te vormen en vast te prikken.
– Met olie (met mate!), haarspray of deodorant laat je oud uitgedroogd eten weer glimmen.
– Vervang melk of yoghurt door houtlijm. Het is minder waterig, wordt niet geabsorbeerd door cornflakes of brood en geeft een romiger effect.
– Een heel klein beetje poedersuiker uitsmeren op fruit geeft het idee dat het fruit nog bevroren is.

Let op je kleuren!

Waar het soms helaas mis gaat, is als kleuren op de foto verkeerd overkomen. Veel fotografen werken daarom ook met een kalibratiekaart voor de juiste weergave. Een helder wit eitje ziet er heel erg viezig en ongezond uit als daar een rare blauwige kleurzweem in zit. De juiste witbalans is daarom essentieel! Alleen bij gerechten die warm of goudbruin moeten ogen, wordt nog wel eens een warmere witbalans gekozen. Daar wordt dan wel in de nabewerking zorgvuldig aandacht aan besteed, om ervoor te zorgen dat alle elementen op het bord er zo smakelijk mogelijk uitkomen!

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je camera optimaal beschermen in verschillende omstandigheden

Tweedehands camera: let hierop