in

Expertuitdaging: Gulden Snede3 augustus 2020, 13:08

Bij de vraag wat een mooie foto mooi maakt, speelt de compositie van die foto een belangrijke rol. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden als je de bestaande compositieregels kent én kunt toepassen. Een daarvan is de gulden snede. In deze nieuwe expertuitdaging dagen we jullie uit om een foto te maken met de gulden snede!

Gulden snede

Foto’s gemaakt met de gulden snede in het achterhoofd ogen esthetisch prettig. Met de gulden snede verdeel je het beeld in negen vlakken van ongelijke grootte. Een compositie die volgens de gulden snede is opgebouwd, leidt het oog van de kijker door het hele beeld. Tot het uiteindelijk bij een rustpunt belandt, waar het hoofdonderwerp is geplaatst.

Gulden spiraal

Bij de gulden snede kun je niet alleen gebruikmaken van lijnen en de kruispunten daarvan, maar ook van een curve om de toeschouwer als het ware letterlijk door het beeld rond te leiden tot die bij één specifiek punt aankomt. Deze curve heet ook wel de gulden spiraal, en is afgeleid van de verhoudingen van de gulden snede. Door deze bijzondere verhouding toe te passen, krijgen je foto’s automatisch een schilderachtige compositie en een verhalend effect.

Onderwerpen

In de natuur vind je verschillende onderwerpen met de gulden snede, zoals je vingerkootjes en een slakkenhuis. Maar ook portretten kunnen er baat bij hebben als je gebruikmaakt van de gulden snede, bijvoorbeeld door de ogen op de kruispunten van de lijnen te zetten. Leer deze compositievorm goed, experimenteer ermee en gebruik die in een situatie waarbij dit een mooiere foto oplevert.


Foto: manja

Het gulden spiraal gereedschap toegepast op de foto.

Aan de slag!
Heb jij al goede onderwerpen in je hoofd om te fotograferen? Sla aan het componeren en maak een foto met de gulden snede! Stuur jouw perfecte compositie in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Gulden Snede’, en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95. Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 23 augustus.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tethered Shooten

Corel Paint Shop Pro – een betaalbaar alternatief voor Lightroom en Photoshop?