in

Expertuitdaging: low-key fotografie



19 december 2018, 10:00

Een nieuwe expertuitdaging staat voor jullie klaar! Deze week gaan we aan de slag met low-key fotografie. Low-key foto’s worden getypeerd door een egaal zwarte achtergrond en een donkere omgeving. Een uitdaging die je dit keer warm in huis kunt uitvoeren. Heb jij al eens geprobeerd een low-key foto te maken? Wij geven je een aantal tips en ideeën om inspiratie op te doen!

Typerend donker

Zoals hierboven al kort werd vernoemd, is een egale zwarte achtergrond en een donkere omgeving typerend voor low-key foto’s. Om deze omgeving te creëren, is het slim om de omgeving te verduisteren, zodat er geen tot weinig omgevingslicht aanwezig is om jouw belichting te beïnvloeden. Toch is dit geen must; met één flitser kun je in een donkere ruimte nog prima een low-key foto maken. Bij low-key fotografie is het handig om je camera op manual te zetten, zodat je zelf alle controle hebt over de belichting. Stel allereerst je sluitertijd in. Zorg er hierbij wel voor dat deze niet sneller is dan de flitssynchronisatietijd. Kies vervolgens de ISO-waarde en diafragma die bij jouw gewenste belichting en scherptediepte past. Zodra je foto pikzwart is, kun je aan de slag met je flitsers.


Milk

Flitsen

De truc van low-key fotografie is om het flitslicht goed te richten en te variëren met de intensiteit van de flits, tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. De intensiteit mag best hoog gezet worden voor een contrastrijk resultaat. De achtergrond van je foto moet goed zwart blijven, dus zorg dat hier geen licht op schijnt. Mocht er toch wat licht langs je onderwerp schieten, bundel en richt het licht dan nog beter door een snoot of grids op de flitser te plaatsen. Voor low-key fotografie heb je minimaal één reportage- of studioflitser nodig. De plaatsing en lichtsterkte van de flitser zorgt voor verschillende resultaten. Met een tweede flitser is het mogelijk om eventuele lichtaccenten toe te voegen aan je foto. Heb je maar één flitser? Zet deze dan schuin achter of naast je onderwerp. Dit zorgt voor verduistering aan één kant van de foto en geeft een contrastrijk eindresultaat.


Geld1846

Lichtinval

Voor het juiste effect bij je low-key foto, moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Bij low-key wil je dat er zo min mogelijk licht op de achtergrond valt; je wil slechts wat lichtaccenten in de foto hebben. Licht van voren werkt daarom niet zo goed bij low-key fotografie. Bij voorkeur valt het licht van opzij of van achteren. Hoe harder het licht, hoe groter het contrast zal zijn in je foto. Het onderwerp wat je fotografeert, draagt vaak donkere kleding zonder harde kleuren. Het is niet zo dat je bij low-key per se een zwarte achtergrond nodig hebt. Bij low-key is het vooral belangrijk dat je de hoeveelheid licht in de achtergrond minimaliseert, zodat de nadruk op het onderwerp ligt. Het mooiste bij low-key fotografie is als je het onderwerp los weet te halen van de achtergrond. Dit kun je doen door de flitser achter je onderwerp te plaatsen. Op die manier creëer je strijklicht, waarbij de contouren van het onderwerp worden getoond.


Tigress93

Onderwerpen voor low-key fotografie

Voor low-key fotografie kun je gebruik maken van verschillende onderwerpen. Deze kunnen variëren van portretten van mensen en dieren tot gebruiksvoorwerpen zoals vorken en glazen. Wees creatief met wat je in low-key fotografeert en zorg ervoor dat je een spannend beeld weet te creëren met jouw uitvoering. Met low-key fotografie is het bijvoorbeeld mooi om een mysterieus beeld te creëren waar mensen langer naar blijven kijken.


Ronne

Kleur of zwart-wit?

Bij low-key fotografie draait het om contrasten. Hierbij komen foto’s in zwart-wit vaak goed tot zijn recht, aangezien daarmee het contrast nog meer wordt benadrukt. In zwart-wit is het tevens gemakkelijker om een achtergrond donkerder te maken, zonder dat je last heb van kleurveranderingen. Als je belichting goed is, dan is het zeker mogelijk om in kleur te fotograferen bij low-key fotografie. Bepaalde kleuren in je foto kunnen juist ervoor zorgen dat je beeld interessant wordt. Bij low-key fotografie komt het ook vaak voor dat de fotograaf ervoor kiest om maar één bepaalde kleur te gebruiken; bijvoorbeeld de lichtaccenten in de kleur rood en de rest van de omgeving zwart. Dit kan nét dat beetje meer geven aan jouw low-key foto.


Awake78

De uitdaging

Deze week daagt Zoom.nl jou uit om aan de slag te gaan met low-key fotografie. Wees creatief en ga aan de slag met het maken van jouw low-key foto! Wanneer je een geslaagde low-key foto hebt gemaakt, deel deze dan op Zoom.nl, Facebook of Instagram met de tag zoomnluitdaging. De mooiste resultaten zullen volgende week gedeeld worden op Zoom.nl. Wie weet zit jouw foto daar wel tussen!

Inspiratie op doen voor deze expertuitdaging? Bekijk dan eens deze collectie met low-key foto’s, gemaakt door Zoomers.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

GoCanada Wildlife Challenge | Reisverslag Canada

5 tips voor het fotograferen met je iPhone