in

Expertuitdaging: Panorama’s om mee te pronken!


8 december 2017, 10:00

Op vakantie schakelen we vaak bij het eerste uitzicht al direct over naar de panorama-stand, we klikken er vervolgens rustig op los, om uiteindelijk met het resultaat zelden iets te doen. Panorama’s zijn echter een bijzonder mooie en uitdagende fotografievorm; vandaar dat de nieuwe expertuitdaging daar deze week volledig om draait!

De basics van panoramafotografie

– Voor een horizontale panorama, kantel je je camera verticaal.
– Voor een verticale panorama, kantel je je camera horizontaal.
Op deze manier zorg je dat je dat de smalle kant van je foto alsnog op zijn breedst is, waardoor je voorkomt dat de panorama in een erg smal streepje verandert.

– Werk vanaf een (video)statief met een stevige en makkelijk draaibare statiefkop. Ideaal zijn de speciale panorama-koppen, waarmee je parallax kan voorkomen.
– Kies voor manual focus. Je wilt niet hebben dat de camera blijft scherpstellen en dat er in de verschillende foto’s een verschil in scherpte zit.
– Kies voor handmatige instellingen. Net zoals bij de autofocus, wil je ook niet dat er in de verschillende foto’s afwisselende belichtingsinstellingen worden gebruikt.
– Zorg dat er tussen de foto’s voldoende overlap zit. 30 tot 50% is hiervoor gebruikelijk.
– Kies voor geschikte stitch-software. Dit kan zowel in Lightroom als Photoshop, maar er zijn ook alternatieve programma’s zoals PTGUI, Autopano, enMicrosoft ICE.

justinsinner

Indrukwekkende panorama’s maken

Panorama’s zijn bedoeld om extra focus te leggen op het centrale deel van je beeld. Je hebt dus geen last van storende lege luchten of een saaie voorgrond; want het draait allemaal om het centrum. Dat kan een skyline zijn, een mooi vergezicht of een indrukwekkend landschap. Toch vergissen mensen zich vaak en denken ze dat de voorgrond en lucht nu totaal niet meer van belang zijn. Door juist alsnog deze beeldelementen wat meer betekenis te geven, til je je panorama naar een hoger niveau. Fotografeer bijvoorbeeld tijdens een mooie zonsondergang, in plaats van op een grijze fletse dag. Je krijg dan niet alleen veel mooier licht, maar het kleine stukje lucht dat wel nog zichtbaar is, heeft direct een veel mooiere kleur.

hat53

Ga verticaal!

Veruit de meeste panorama’s worden horizontaal gemaakt. Dat past het beste bij onze eigen point of view, omdat we vaker naar links en rechts kijken, dan omhoog of omlaag. Toch kan je met verticale panorama’s ontzettend creatieve beelden creĆ«ren. De techniek wordt al regelmatig gebruikt om langwerpige onderwerpen, zoals een waterval, gebouw of een indrukwekkende boom, nog grootser te laten lijken. Je kan het echter ook zelf hogerop zoeken en exact dezelfde techniek gebruiken om alles onder je veel kleiner en uitgestrekter te laten lijken. Een indrukwekkende wolkenlucht of mooie voorgrond is bij verticale panorama’s nog veel belangrijker, omdat deze een veel groter gedeelte van de foto zullen vullen.

De uitdaging

Ga aan de slag met panoramafotografie en neem jezelf voor om niet voor het eerste de beste uitzicht te gaan. Zoek naar minder voor de hand liggende onderwerpen die alsnog in een panorama heel mooi tot hun recht komen. Probeer zo zorgvuldig mogelijk te werken zodat je alles goed kan stitchen en upload je resultaten vervolgens op Zoom.nl met de tag ‘expertpanorama’! Dan kunnen wij ook weer meegenieten van het resultaat!

antonio51

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen bij weinig licht | Praktische tip voor beginners

Capture the love – Tips voor een spontane en ontspannen loveshoot