in

Expertuitdaging: portretfotografie in de regen


12 oktober 2017, 10:00

Als de eerste druppels beginnen te vallen, vluchten veel fotografen naar binnen. De fotograaf die de regen juist omarmt en als middel inzet in zijn fotografie, kan met verbluffende resultaten thuiskomen! Nu de herfst is begonnen en het weer regelmatig regent, dagen we jullie uit om deze creatieve maar ook lastige vorm van portretfotografie eens uit te proberen!

De druppels laten schitteren

Als je de regen in je foto echt tot recht wil laten komen, dan zal je een manier moeten vinden om de druppels goed uit te lichten. Flitslicht is daarvoor heel erg geschikt, omdat het licht niet alleen de beweging van de druppels bevriest, maar omdat het licht ook wordt gereflecteerd. Hierdoor beginnen de druppels te schitteren en steken ze fel af tegen de achtergrond. Avonden en nachten zijn dan ook erg geschikt om dit uit te proberen, omdat de oplichtende regendruppels dan voor een mooi en dramatisch effect zorgen. Heb je geen flitslicht voorhanden? Een andere felle lichtbron in combinatie met een erg korte sluitertijd kan ook heel goed werken.

Door het flitslicht achter je portretpersoon te plaatsen, licht je niet alleen de regendruppels uit, maar krijg je ook een mooie en sterke silhouetvorming met lichtgevende rand rond de geportretteerde. Zeker wanneer het model een sterke pose aanneemt, spat de kracht van de regen dan uit je beeld!

Fotograaf Ilko Allexandroff heeft zich gespecialiseerd in portretfotografie in de regen. In onderstaande video (in het Engels) legt hij enkele lichtscenario’s uit en geeft hij prachtige voorbeelden van hoe indrukwekkend de resultaten kunnen zijn!

Reflecties gebruiken

Tijdens en na een regenbui zijn er meestal overal wel wat plassen water te vinden. We kennen allemaal de foto’s waarbij we de weerspiegeling van zo’n waterplas gebruiken om een gebouw of ander straatelement te tonen, maar ook bij portretfotografie kan de reflectie in een waterplas heel sterk werken. Je kan ervoor kiezen om zowel de persoon als de reflectie te fotograferen en hierdoor te werken met symmetrie. Of kies juist voor alleen de reflectie, voor een iets abstracter beeld.

Met een polarisatiefilter kan je heel eenvoudig de weerspiegeling naar voren halen, maar nog belangrijker is de juiste invalshoek van het licht op de betreffende waterplas. Varieer dus vooral van standpunt, want zeker bij een kleine waterplas kan een andere kijkhoek een groot verschil aan weerspiegeling opleveren.Een keiharde regenbui zal de reflectie een beetje vertroebelen, maar een paar druppels zorgen voor beweging in het water en het aanwezige gevoel van de regen.

hat53

De sfeer laten spreken

Regen is niet alleen de aanwezigheid van waterdruppels in de lucht; een regenbui komt vaak ook gepaard met een sterk aanwezige sfeer. Het straatleven is opeens veel gehaaster, het buitenleven heeft opeens iets ruws en voor de uit-het-raam-kijkers overheerst er een gevoel van weemoed. Portretfotografie is zeer geschikt om de sfeer van de regen over te brengen, omdat we bij het model dan direct een bijpassende emotie herkennen.

Om een sfeer neer te zetten in je portretfoto zijn er een aantal dingen erg belangrijk. Zo moet je goed over je kleurgebruik nadenken. Over het algemeen heeft regen iets droevigs, dus als je dat neer wilt zetten, liggen donkere en sombere kleuren voor de hand. Toch kan je ook juist het speelse effect benadrukken, door bijvoorbeeld voor een felle gele regenjas te kiezen. Daarnaast is de emotie die het model uitstraalt ook bepalend voor de sfeer. Als je werkt met een onervaren model, dan kan het nogal lastig zijn om de uitstraling te vinden die jij in je hoofd hebt. Je kan namelijk al snel een geforceerde blik of uitdrukking krijgen. Geef hem/haar dan vooral de tijd om een eigen gevoel uit te drukken en bouw vanaf daar verder.

De sterkste sfeerfoto’s zetten vaak onbewust een verhaal neer. Dat verhaal houdt de kijker langer geïnteresseerd in de foto. Door echt op de details te letten, kan je dat verhalende gevoel sterk overbrengen. In onderstaande foto zie je dit vooral terug in de aankleding. De juwelen en paraplu zijn niet alledaags, waardoor je je sterker af gaat vragen wat het meisje daar alleen in de regen doet.

markderoophotography

Ga zelf aan de slag!

Ga de komende tijd zelf aan de slag met de lastige uitdaging van portretfotografie in de regen! Houd vanzelfsprekend wel je camera droog met een goede regenhoes of zorg dat er iemand mee is die je altijd een paraplu boven het hoofd kan houden. Niet alle camera’s zijn namelijk volledig weatherproof!

Probeer de regen op verschillende manieren in je foto tot uitdrukking te laten komen, zoals met onderstaande drie mogelijkheden.
1. Laat de regen spreken met flitslicht.
2. Gebruik de reflectie in een waterplas voor symmetrie of een abstract beeld.
3. Oefen met het neerzetten van een sterke sfeer.
Upload je resultaten op Zoom.nl met de tag ‘portretinderegen’ zodat wij je foto snel terug kunnen vinden!

stark

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Samyang’s introduceert vierde Autofocus objectief: AF 35mm F1.4 FE.

Zoom.nl weekendtips 14/15 oktober!